Ceturtdien, 21. janvārī, Ventspils pilsētas dome pieņēma lēmumu veidot ģimeniskai videi pietuvināta pakalpojuma sniegšanas vietu Skroderu ielā 13, Ventspilī, ārpusģimenes aprūpē esošajiem bērniem.

Lai nodrošinātu bāreņiem un bez vecāku gādības palikušiem bērniem iespēju augt un dzīvot pēc iespējas ģimeniskai videi pietuvinātos apstākļos un mājoklī, kas līdzinās ģimenes mājoklim, Ventspils pilsētas dome uzsāka projekta ''Deinstitucionalizācijas pasākumu īstenošona Ventspils pilsētas pašvaldībā'' (turpmāk - Projekts) īstenošanu.

Sākotnēji par ģimeniskai videi pietuvināta pakalpojuma sniegšanas vietu tika izraudzīta Vītolu iela 21, tomēr, apsverot visas priekšrocības, ko iegūs gan bērni, kuri tur dzīvos, gan vecpilsēta, tika lemts par labu Skroderu ielai 13. Ēka Skroderu ielā 13, kā minētā pakalpojuma sniegšanas vieta, ir izraudzīta tādēļ, ka tās tuvumā atrodas gan valsts, gan pašvaldības iestādes, pirmsskolas un vispārējās izglītības, interešu izglītības iestādes, kultūras un sporta infrastruktūra. Turklāt ēka atrodas Valsts nozīmes pilsētbūvniecības pieminekļa - Vecpilsētas teritorijā, un realizējot projektu tiks nodrošināta arī Ventspils pilsētas infrastruktūras attīstība, atjaunojot vecpilsētas ēku un apkārtējo vidi ap to.

Pēc Projekta īstenošanas bāreņiem un bez vecāku gādības palikušiem bērniem būs iespēja augt un dzīvot pēc iespējas ģimeniskai videi pietuvinātos apstākļos divos labiekārtotos dzīvokļos, katrā no tiem izmitinot ne vairāk par astoņiem bērniem.

Ikdiena bāreņiem un bez vecāku gādības palikušiem bērniem risināsies līdzīgi, kā tas noris ģimenē - tiks gatavots ēdiens, veikta dzīvokļa uzkopšana, gatavoti mājas darbi skolai, atbilstoši budžetam plānoti tēriņi, tāpat bērni dosies uz skolu un interešu pulciņiem. Ikdienā kopā ar bērniem būs auklītes un audzinātājas, kuras nodrošinās bērnu aprūpi, palīdzēs un atbalstīs bērnus, kā arī visos ar ikdienas dzīvi saistītos jautājumos iesaistīs bērnus, atkarībā pēc viņu spējām un vecumposma, palielinot atbildību par ikdienas dzīves organizēšanu ģimeniskā vidē, kā arī veicinot bērnu spējas un gatavību patstāvīgai dzīvei.

Pašlaik Ventspilī ārpusģimenes aprūpē esošajiem bērniem ilgstoša vai īslaicīga sociālā aprūpe un sociālā rehabilitācija tiek nodrošināta Ventspils Sociālās aprūpes nama ''Selga'' bērnu sociālās aprūpes centrā.

Ar būvniecību saistītās pasūtītāja funkcijas ēkas pārveidošanai Projekta ietvaros veiks Ventspils pilsētas pašvaldības iestāde ''Komunālā pārvalde''.

Projekta realizācija tika uzsākta 2019. gadā, un tā ietvaros arī ir pārbūvēta ēka Kuldīgas ielā 4, radot jaunu dienas centru ar 373 m2 lielu platību, kas uz desmit gadiem tika nodots bezatlīdzības lietošanā nodibinājumam ''Atbalsta centrs ģimenēm un bērniem ar īpašām vajadzībām ''Cimdiņš'''', lai veicinātu sabiedrībā balstīto sociālo pakalpojumu pieejamību Ventspils bērniem, jauniešiem un pilngadīgām personām ar īpašām vajadzībām.

Projekta kopējās izmaksas ir paredzētas teju 1,2 milj. eiro apmērā, t.sk. ERAF finansējums - teju 1 milj. eiro, Ventspils pilsētas pašvaldības finansējums - 140 tūkst. eiro un valsts budžeta dotācija - 35 tūkst. eiro apmērā.

Lasi vēl

Komentāri (13)

  • -6
    covid-19+.ventspils.lv 22.01.2021, 16:37:44

    Varbūt čigāneļus tur paredzēts iemitināt?
    No "Selgas" visi mūk...

  • -21
    Latvija pāri visām! 22.01.2021, 17:10:16

    Lai būtu arī čigānēni.
    Sliktāk nebūs, var būt tikai labāk.
    Cerams gan, ka pārmērīgi nelutinās.
    Nedraudzīga citu bērnu vide apkārt un tai pat laikā visatļautība un apbēršana ar visādiem labumiem visvairāk traucē bērnu nama bērna personības izaugsmei.

  • -17
    Latvija pāri visām! 22.01.2021, 23:38:29

    Kas viņiem prasīs vai ir priecīgi?
    Man, redz, arī neviens neprasa vai piekrītu c-19 melu pandēmijai.

  • 0
    Kriska 23.01.2021, 10:02:20

    Ģimenēs bērnam jāuzkopj sava istaba, jāpalīdz ēdiena gatavošana (lai mācās), aiziet uz veikalu pēc maizes . Vai tas notiek bērnu namā?

  • -9
    Katja 25.01.2021, 13:36:11

    Gan jau, ka istaba un savas mantas jātur kārtībā. Un gribētos domāt, ka arī mājas/saimniecības darbos jāpiedalās. Par veikaliem gan, diemžēl, neredzu kā institūcija to var nokoordinēt! Labi, ka tiek veidotas šādas vietas, lai ir pēc iespējas tuvāk reālajai dzīvei un nav tā, ka paliek 18, un čuš. Viss , kas bijis pagaist un jātiek tālāk galā kā māk!

  • -1
    Skolotājs 24.01.2021, 07:50:44

    Vītolu 21-to vispār vajadzētu nojaukt!
    Tai mājai ir slikta aura.Ja neticat,paprasiet Imantam Auziņam.

  • -10
    Katja 25.01.2021, 13:37:07

    Kas tad tur ir par auru, dalies!?

  • 0
    Imants Auzins 25.01.2021, 12:50:25

    Vai dieniņ, ka tik nu Vītolu ielā čigāni neatgrieztos. Esam jau no viņiem atraduši, apkārtne arī sakopta, šeit tagad miers. Ar vienu vārdu sakot - klusais centrs.
    Par bērnu namiem varu teikt, ka tā ir padomju laika atlieka. Ja audžu ģimenēm maksātu to pašu, ko bērns izmaksā bērnu namā, vēl plusā saglabājot esošos ziedojumus - tad pēc bērniem stāvētu rindā vairāku gadu garumā.

  • -12
    Katja 25.01.2021, 13:41:51

    Ne visi bērni bērnunamos ir čigāni. Un ne visi čigāni ir slikti! Tā pat kā ne visi latvieši ir labi! Nevajadzētu vispārināt, jo īpaši šādos jautājumos! Jebkuram bērnam, neatkarīgi vai viņš latvietis, krievs, tumšādains, čigāns, aziāts vai invalīds - jebkuram ir grūti gan tajā laikā, gan pēcāk uzsākot patstāvīgu dzīvi.
    Par to, lai visi bērni augtu ģimenēs ir jārūpējas valstij kopumā, var pašvaldība ko palīdzēt, atbalstīt, organizēt kādus informatīvus kursus vecākiem utt. Bet tas ir valsts uzdevums, lai tas BEIDZOT tiktu sakārtots!

  • -1
    еs 25.01.2021, 23:16:14

    ''Vai apkārtējās mājās dzīvojošie cilvēki būs priecīgi,ka viņiem līdzās mitināsies,iespējams,čigāneļi?''

    Pašvaldībai jāorganizē publiskā apspriešana.

  • -8
    Sigurds 26.01.2021, 14:05:03

    Dieva dēļ, ko tu ņemies! Tagad taisīsim sabiedrisko apspriešanu par katru pārvākšanos? Mazums kādam jaunie kaimiņi nepatiks! Un tad dzīvos vienā rajonā tikai latvieši (vismaz 3 paaudzēs tīri latvieši), citā tie, kuriem kuriem kāds ģimenes pārstāvis ārzemēs. Nākamajā krievu tautības. Vēl citā - jauktās ģimenes, utt. Un starp rajoniem jāuzceļ žogi, vai pat sienas, un starp tiem pārvietoties nedrīkst! Domā ar galvu!

  • -1
    reku 26.01.2021, 17:13:56

    Bet varbūt nebūtu slikti ,ja varētu čigānus nometināt atsevišķi,kur tie cilvēkiem netraucētu...tādā kā geto.
    Tomēr tā ir utopija.

  • 0
    .Heinrichs 26.01.2021, 17:39:29

    Sigurd!
    Kaut Tev čigāni kaimiņos apmestos!

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: