Šajā gadā Ventspils pilsētas budžetā sportam atvēlēti vairāk nekā 4 miljoni eiro, no kuriem 1,1 miljons paredzēti sporta klubu atbalstam, saglabājot to iepriekšējo gadu līmenī.

Ventspilī vidēji tiek attīstīti vairāk nekā 35 sporta veidi, tātad ir lielas iespējas nodarboties ar izvēlēto sporta veidu. Piemēram, bērni un jaunieši desmit sporta veidos bez maksas var trenēties sporta skolā Spars (basketbolā, smaiļošanā un kanoe airēšanā, vieglatlētikā, peldēšanā, sporta vingrošanā, džudo, šorttrekā, šaušanā, BMX, svarcelšanā), kurā iesaistīti 1100 audzēkņi. Pašvaldības finansējums sporta skolai 2021. gadā ir vairāk nekā 800 000 eiro. Daudzpusīgas sporta aktivitātes piedāvā pilsētas sporta klubi. Ventspilī darbojas 32 šādi klubi, kuros iesaistīti vairāk ne kā 1700 dalībnieku, tajā skaitā 1190 bērni un jaunieši. Sporta klubi nodrošina iedzīvotājiem iespējas daudzpusīgām nodarbībām un arī sekmē jaunu sporta veidu attīstību. ''Domāju, ka katrā ventspilnieku ģimenē ir cilvēki, kuri ikdienā nodarbojas ar sportu, vai tā ir mūsu sporta skola, klubi, vai arī individuāli. Mēs Ventspilī redzam savu sūtību, lai katrs ventspilnieks, kas to vēlas, varētu nodarboties ar sportu un fiziskām aktivitātēm. Pilsētā uzceltas modernas sporta bāzes, un mēs rūpējamies, lai tās būtu pieejamas Ventspils iedzīvotājiem. Ar pašvaldības finansiālu atbalstu iedzīvotāji bez maksas sporta aktivitātēm var izmantot pilsētas stadionu, futbola laukumus, skeitparku, ielu vingrošanas stadionu, pludmales volejbola laukumus, BMX trasi. Aktīvai atpūtai iedzīvotāji var izmantot arī Jūrmalas parku, Reņķa dārzu, Ventspils pilsētas pludmali, bet bērni aktīvi var darboties Bērnu pilsētiņā un bērnu parkā Fantāzija. Sportot var arī laukumos daudzdzīvokļu māju iekšpagalmos un izmantot āra trenažierus, kuri uzstādīti desmit dažādās vietās. Ventspils ir velobraucējiem draudzīga un pieejama pilsēta, jo veloceliņu kopgarums ir 65 km,'' stāsta pilsētas domes priekšsēdētāja 1. vietnieks sadarbības jautājumos Guntis Blumbergs, piebilstot, ka pašvaldības finansējums šo iespēju nodrošināšanai ir 50 000 eiro gadā.

Savukārt 19 sporta klubu vajadzībām atvēlēts 1,1 miljons eiro, kas paredzēts arī Ventspils Augstskolas studentu klubam un Ventspils Tehnikuma audzēkņiem. Katram sporta veidam ir atšķirīgas izmaksas, tādēļ piešķirtais finansējums visiem sporta klubiem nav vienāds. Piemēram, klubiem, kuri nodarbojas ar ledus sporta veidiem – hokeju un daiļslidošanu – izmaksas ir krietni lielākas, tādēļ attiecīgi lielāks ir arī tiem piešķirtais finansējums. Tāpat finansējuma lielums ir atkarīgs no bērnu skaita. Piemēram, bērnu un jaunatnes futbola klubā Olimpiskā cerība trenējas 240 bērni un jaunieši. Lai arī šī sporta veida izmaksas uz vienu bērnu ir mazākas, tomēr lielā audzēkņu skaita dēļ šis klubs saņem salīdzinoši lielāku finansējumu nekā citi klubi. ''Finansējums gadu no gada saglabājies atbilstošā līmenī, tas dod tādu stabilitātes sajūta un iespēju turpināt darbu labā līmenī. Trenēties, piedalīties sacensībās, papildus aizbraukt uz kādiem mačiem. Lai kā ir klājies lielajai komandai, bērnu un jauniešu futbolā vienmēr bijusi stabilitāte, ko, protams, nodrošina arī šis pašvaldības atbalsts, par ko esam ļoti pateicīgi,'' atzīst Olimpiskās cerības direktors Aleksandrs Kohans. Blumbergs skaidro, ka klubiem piešķirtais pašvaldības finansējums galvenokārt domāts sporta bāzu nomas izdevumu apmaksai un dalībai sacensībās: ''Tas nozīmē, ka bērni un jaunieši var nākt uz mūsu sporta bāzēm un nodarboties ar sev interesējošo sporta veidu. Turklāt esam teju vienīgie Latvijā, kas arī augstskolas studentiem un Ventspils Tehnikuma audzēkņiem nodrošina iespējas nodarboties ar sportu.'' Ar pašvaldības finansiālu atbalstu gan sporta skolas audzēkņiem, gan sporta klubu audzēkņiem nodrošināti fizioterapijas pakalpojumi.

Pirms jaunābasketbola kluba Ventspils nākotni un ļoti daudz bija atkarīgs no pašvaldības atbalsta, kas galu galā ļāva savākt pat ļoti simpātisku kolektīvu. Kluba ģenerālmenedžeris Ralfs Pleinics spriež, ka pašvaldības atbalsta dēļ, iespējams, jebkurš Latvijas sporta klubs gribētu atrasties Ventspilī: ''Tas atbalsts ir nenovērtējams. Šajā vasarā, saistībā ar situāciju ar mūsu ģenerālsponsoru Brīvostas pārvaldi, bija ļoti nopietns jautājums par kluba tālāko nākotni, bet pašvaldība nāca mums pretī un palīdzēja uzsākt sezonu, kas līdz šim bijusi visai veiksmīga. Šādā situācijā bijām nonākuši pirmo reizi, un, ja nebūtu šādas sapratnes no pilsētas domes, būtu varējuši izveidot kaut ko, kas noteikti nebūtu tik interesants ne Ventspils, ne visas Latvijas līdzjutējiem.''

Starp klubiem, kas saņem pašvaldības atbalstu, ir arī motoklubs Rodeo, kas komandu vērtējumā 12 reizes kļuvis par Latvijas čempionu. Tā vadītājs Arvis Sanders uzsver, ka šis līdzfinansējums klubam ir izšķiroši nozīmīgs: ''Bez tā mēs diez vai varētu realizēt savus plānus, jo, grozies kā gribi, naudai ir jābūt. Tas ir budžeta stūrakmens. Ja godīgi, bez šī atbalsta motoklubs Rodeo vienkārši būtu jāslēdz, tāpēc milzīgs paldies par sapratni un palīdzību. Pateicoties tam, esam izveidojušies par Latvijas un arī Baltijas līmenī atpazīstamu vērtību. Visi zina, ja komanda ir no Ventspils, tad tā kaut ko var un ar to jārēķinās, turklāt tā tas ir ne tikai motosportā. Ja tev ir šis pamats, uz kā būvēt visu pārējo, tas namiņš būs stabils un var domāt par rezultātu sasniegšanu. Varu kaut vai trīs reizes pateikt paldies tiem, kas to saprot un atbalsta.''

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: