Pēc  Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra datiem 2020. gada decembrī vidējā āra gaisa temperatūra Ventspilī sasniedza +1,5 grādus, kas bija par 2,8 grādiem zemāka nekā 2019. gada decembrī un par 6,1 grādu zemāka nekā pērn novembrī.

Saskaņā ar pašvaldības SIA Ventspils siltums apkopotajiem datiem pērn decembrī tika saražotas 19 936 MWh siltumenerģijas, kas attiecībā pret 2019. gada decembra patēriņu bija par 10,4% vairāk, bet salīdzinājumā ar 2020. gada novembri – par 45,8% vairāk.

Kopējais Ventspilī saražotās siltumenerģijas patēriņš neatspoguļo katras dzīvojamās ēkas siltuma patēriņu, jo katrai mājai un katru mēnesi tas var būt atšķirīgs. Tas veidojas no vairākiem faktoriem – āra gaisa temperatūras, kurai, pazeminoties par vienu grādu, siltumenerģijas patēriņš vidēji palielinās par 5%–6%, vēja stipruma un virziena, ēkas siltummezglā ieregulētā siltuma padeves režīma, korekti nodotā karstā ūdens patēriņa daudzuma, kā arī ēkas ārējo konstrukciju siltumnoturības.

Daudzdzīvokļu mājas mūsu pilsētā ir būvētas pirms vairākiem gadu desmitiem, tāpēc ekspluatācijas laikā to iekšējie inženiertīkli un nama nesošās konstrukcijas jau ir stipri nolietojušās, kas rada arī siltumenerģijas zudumus. Visefektīvākais veids, kā uzlabot ēkas energoefektivitāti, taupot siltumenerģiju un samazinot rēķinus par apkuri, ir mājas siltināšana. Tajās daudzdzīvokļu mājās, kurās jau ir veikti energoefektivitātes pasākumi, maksājumi par apkuri ir pat divas reizes mazāki, tādēļ aicinām dzīvokļu īpašniekus aktīvāk interesēties par daudzdzīvokļu ēku siltināšanas iespējām. Papildus tam iedzīvotāji arī paši var kontrolēt, cik ekonomiski tiek izmantota siltumenerģija dzīvokļos un koplietošanas telpās, proti, ziemas laikā neatstāt atvērtus koplietošanas telpu logus un durvis, aizblīvēt savu dzīvokļu logu un durvju spraugas, lai pa tām neaizplūstu siltums.

Arī pareiza ēku individuālo siltummezglu darbība nodrošinās iedzīvotāju komfortam atbilstošus apstākļus, saglabājot ekonomisku ēkas siltumenerģijas patēriņu. Piemēram, apkures temperatūras samazināšana ēku individuālajos siltummezglos par vienu grādu ļauj ietaupīt ap 5% siltumenerģijas patēriņa un samazināt apkures izmaksas.

Siltumenerģijas daudzums, pēc kura tiek aprēķināta maksa par apkuri un karsto ūdeni, tiek noteikts pēc mājas individuālajos siltumpunktos ierīkotajiem siltumenerģijas skaitītāju rādījumiem. Ikmēneša sagatavotajos rēķinos tiek iekļauta informācija gan par dzīvojamās mājas kopējo siltumenerģijas patēriņu, gan arī norādīts konkrētā dzīvokļa īpašuma siltuma patēriņš par apkuri un karsto ūdeni.

Informāciju par katras dzīvojamās ēkas siltumenerģijas patēriņu ik mēnesi iespējams aplūkot uzņēmuma mājaslapā www.ventspilssiltums.lv sadaļā e-pakalpojumi.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: