Runājot par vēja parkiem, iedzīvotājus visvairāk biedē to radītā infraskaņa un tās ietekme uz veselību. Ko par to saka līdz šim veiktie pētījumi?

Popē notikušajā diskusijā par vēja parku attīstības iecerēm Ventspils novadā ar prezentāciju par infraskaņas un zemo frekvenču skaņas ietekmi uz cilvēku veselību uzstājās daktere Alda Holsta. Viņa vērsa uzmanību, ka vēja ģeneratoru radītā infraskaņa nelabvēlīgi ietekmē gan cilvēkus, gan dzīvniekus. Infraskaņu mēs sajūtam, bet neatpazīstam kā troksni. Latvijas Veselības inspekcijas mājaslapā paskaidrots, ka infraskaņa ir frekvences robežās no 1 līdz 20 Hz. Tās ir skaņas, kuras nevar uztver ar dzirdi. Savukārt zemas frekvences skaņas frekvences tiek noteiktas robežās no 20 līdz 125 Hz. Jāņem vērā, ka infraskaņai un zemajām skaņas frekvencēm ir lieli viļņu garumi, brīdina Veselības inspekcija.

Pasaulē ir veikti neskaitāmi pētījumi par infraskaņas ietekmi uz dzīvo radību. Daktere Holsta savā prezentācijā atsaucās uz vairākiem pētījumiem (pētījumu saraksts ir arī Ventas Balss rīcībā). Tajos konstatēts, ka vēja ģeneratora radītā infraskaņa (0,49–7,35; biežāk 7,35 Hz; kā arī augstākas līdz 30 Hz) izsauc seismiskās vibrācijas, kas izplatās līdz 18,4 km rādiusā. Savukārt 0,5 līdz 70 Hz infraskaņas/zemo frekvenču skaņas viļņi tika noteikti 10 km attālumā no vēja parka, turklāt diezgan intensīvi. Pētot infraskaņas izplatību stabilos atmosfēras apstākļos nakts laikā, zinātnieki ASV konstatēja, ka no vēja parka ar 60 turbīnām (80 m augstas) infraskaņa izplatās līdz pat 90 km tālu. Šeit jāatgādina, ka Ventspils novada Popes un Tārgales pagastā plānots izveidot vairākus vēja parkus, kuros iecerēts uzstādīt vairāk nekā 100 vēja turbīnas, turklāt trīs reizes augstākas un jaudīgākas nekā ASV pētījumā minētās, un tas nozīmē, ka infraskaņas izplatība mūspusē būs vēl tālāka.

Vienā no pētījumiem konstatēts, ka vēja ģeneratora radītais infraskaņas troksnis kļūst nepanesams cilvēkiem pie būtiski zemāka trokšņa līmeņa, nekā tas ir citu trokšņu gadījumā, kā transporta radītā trokšņa uz tuvumā esošas šosejas. Piemēram, 35 dBA skaļu vēja ģeneratora radīto troksni cilvēki izjūt kā 45 dBA troksni.

Vēja ģeneratoru radītā infraskaņa un zemo frekvenču skaņa ir impulsveida. «Infraskaņa un zemās frekvences skaņa neapstājas pie durvīm – tā cauri sienām ieiet iekšā mājā un ieiet cilvēka ķermenī,» uzsver Holsta. Turklāt ir daudz pētījumu, kas secina, ka infraskaņas frekvences atbilst cilvēka iekšējo orgānu frekvencēm, tādējādi tās pastiprina vibrāciju cilvēka ķermenī, radot simptomātiku.

Dažādos pētījumos secināts, ka infraskaņa ietekmē sirds veselību, proti, notiek sirdsdarbības izmaiņas, samazinās sirds muskuļa saraušanās spēks, rodas sirds muskuļa ultrastruktūras un funkcijas bojājumi, kā arī paaugstinās asinsspiediens. Tāpat infraskaņa ietekmē cilvēka mentālo funkciju – rodas aizkaitinājums, miega traucējumi, darba spēju pasliktināšanās, traucēta mijiedarbība starp dažādiem smadzeņu apvidiem, kuri piedalās skaņas atpazīšanā utt. Tāpat tiek ietekmēta reproduktīvā veselība – vīriešiem notiek sēklinieku šūnu uzbūves izmaiņas, bet sievietēm – menstruālā cikla izmaiņas, palielinās spontāno abortu risks. Tiek novēroti arī garīgās veselības traucējumi un pat palielinās pašnāvību skaits.

Infraskaņa rada vibrējošu spiedienu uz orgānu sistēmām, kas satur šķidrumu (acis, ausis), gāzi (plaušas) un jebkuru citu ķermeņa šķidruma vai gāzes pildījumu, un tas izraisa audu izstiepšanos un saraušanos. Šāda vibrācija var izraisīt gan brīvprātīgu, gan piespiedu muskuļu saraušanos un izraisīt to nogurumu.

Vašingtonas Universitāte veikusi pētījumu par infraskaņas ietekmi uz dzirdi. Infraskaņa var bojāt sensorās (uztveres) šūnas ausī un mainīt to jutīgumu. Infraskaņa var aktivēt zemapziņas dzirdes ceļus, tādējādi pamodinot cilvēku, pat ja nav dzirdama trokšņa. Infraskaņa var radīt endolimfātiskos hidroperiodus, kas ir tad, kad šķidrumu aizpildīts nodalījums ausī pēkšņi pietūkst, izraisot galvas reiboni, troksni ausīs un citus simptomus. Ir arī cita negatīvā ietekme.

Arī zemu frekvenču troksnis var veicināt sirds aritmiju, paaugstinātu asinsspiedienu, stresu, galvassāpes un ietekmē miega kvalitāti. 32 brīvprātīgie miega laboratorijas apstākļos tika pakļauti satiksmes izraisītam troksnim un zemo frekvenču troksnim. Tika novērtēta subjektīvā miega kvalitāte un kortizola līmenis pēc pamošanās. Secināts, ka kortizola līmenis (objektīvi uzrāda miega kvalitāti) ir zemāks tiem cilvēkiem, kuri tika pakļauti zemo frekvenču trokšņa ietekmei. Arī subjektīvi šīs personas atzina, ka miegs nav bijis labs un ir sliktāks garastāvoklis.

Protams, infraskaņa ietekmē arī dzīvnieku veselību. Piemēram, pētījums ar zosīm parādīja, ka vēja turbīnu tuvumā (tuvāk par 500 m) audzētajām zosīm ir lielāks stresa stāvoklis un arī svarā tās pieņēmās sliktāk, jo mazāk ēda. Tomēr arī tās zosis, kas atradās 500 m no vēja turbīnām, nebija drošā attālumā, jo kortizola līmenis pārsniedza normas rādītājus. Anglijā veikts pētījums ar āpšiem. Kortizola līmenis āpšu apmatojumā tika noteikts 25 āpšiem, no kuriem deviņi dzīvoja 1 km attālumā no vēja ģeneratoriem, bet 16 – vismaz 10 km attālumā. Pētījuma rezultāti rādīja, ka vēja turbīnu tuvumā dzīvojošo āpšu apmatojumā kortizola līmenis bija 264% augstāks nekā tiem, kas dzīvo 10 km attālumā. Tika secināts, ka āpši, kuri dzīvoja vēja ģeneratoru tuvumā, bija pastāvīgā stresa stāvoklī, kas nopietni ietekmēja dzīvnieku psihisko veselību, viņu imūno stāvokli un reproduktīvo funkciju. Ventas Balss ir rakstījusi arī par murkšķu audzētavu Alsungā. Kopš audzētavas tiešā tuvumā uzstādīti vēja ģeneratori, murkšķi vairs nevairojas un priekšlaicīgi mirst ar vēzi. Pirms vēja ģeneratoru izbūves tā nav bijis.

Lasi vēl

Komentāri (21)

  • -12
    T.Montāns 12.10.2020, 15:45:30

    Folijas cepurītes un Gobzems jūs izārstēs!

  • -13
    keda 12.10.2020, 16:20:33

    Labs pretarguments - pamatots, iztirzāts un precīzi izteikts :D Gluži tāpat, kā tie čaļi, kas tik ļoooooooti grib darīt viisiem citiem labu un sasliet tos stabus ;)

  • -6
    Nah Nahs XIII 12.10.2020, 15:54:05

    Par labu samaksu gan ārsti,gan zinātnieki uztaisīs tādus pētījumu rezultātus,kādi vajadzīgi pasūtītājam.

  • -4
    Bruns Svilis 12.10.2020, 16:01:41

    Paps nav ticis pie ''šprices'', ja jau tik daudz rakstu pret vēja parku!

  • -15
    keda 12.10.2020, 16:17:38

    Ja nemaldos, šai ārstei katrs apgalvojums bija pamatos ar kaut kādu reālu pētījumu, nevis viņai tā liekas. Tā kā ir vērts ieklausīties.

  • -1
    reku 12.10.2020, 16:27:35

    Nez,cik liels atstatums būs no jaunbūvējamiem vējģeneratoriem līdz atstādinātā domes deputāta īpašumiem pie Puzes ezera?

  • -15
    Guntis6060 12.10.2020, 16:57:31

    tevi cūkcaurum tas ļoti uztrauc? Plati nomaini pisāriņ!

  • -4
    Pilsēta 12.10.2020, 17:10:13

    Mani ļoti ietekmē bankomāti un karšu termināli pie kasēm veikalos.
    Jāuztaisa seminārs par to kaitīgumu.
    Gan jau savākšu pāris simtu līdzīgi domājošo un čakarēšu dzīvi apkārtējiem.
    Un tikai nedir ... ka Jūs uztrauc tas, kas notiek Popē vai kur tālāk par Jūsu sētu.

  • 0
    jānis 12.10.2020, 17:18:18

    kas ir infraskaņa?Zinu tikai ultraskaņu!

  • 0
    jānis 12.10.2020, 17:23:49

    Infraskaņa - frekvence zem 20Hz!Tagad skaidrs

  • -13
    Latvija pāri visām! 12.10.2020, 18:44:03

    Esmu jau parakstījies pret tiem monstriem.

  • -4
    peace 12.10.2020, 19:05:12

    nu ja, tas jau bija sagaidāms ka noteikts lobijs cīnīsies pret enerģijas padeves nemaiņām, lai turpinātu pelnīt naudu vecajā klimatam nedraudzīgajā veidā. Malači, cīnāmies vēl pret attīstību lai Jūsu nākamās paaudzes piedzīvotu pasaules resursu iznīkšanu

  • -4
    Kakadū 12.10.2020, 23:03:35

    Jā, nu protams, Popes un Tārgales pagastu vienkāršie iedzīvotāji, vācot parakstus pret vēja parkiem, cīnās, lai lobētu nedraudzīgos enerģijas veidus, nevis cīnās, lai viņu māju tiešā tuvumā nebūvētu gigantiskus, vibrējošus, viņu dzīves kvalitāti un veselību apdraudošus industriālus objektus. Pašam nav kauns par saviem stulbajiem tekstiem?

  • -4
    peace 12.10.2020, 23:06:42

    kādam jau būs par noteiktu cenu ''jāupurējas'' cēlāka mērķa labad, vienmēr ir un būs. Railbaltic taisot arī mājas būs jāstumj malā. Veselību apdraudoši un dzīves kvalitāti ļoti plaši jēdzieni. Es arī varu atrast pētījumus, kas apstiprina manu skatījumu

  • -2
    Kakadū 12.10.2020, 23:11:25

    Un kāds tad būtu tas cēlais mērķis, kura labā ir jāupurējas Ventspils novada iedzīvotājiem? Lai daži veikli vēja biznesmeņi nopelnītu lielu piķi uz mūsu rēķina?

  • -3
    peace 13.10.2020, 00:21:53

    Mazliet lielākiem soļiem doties pretī atjaunīgo energoresursu ieviešanai un klimata neitralitātei. Vēja biznesmeņiem ir jāiesaista apkārtnes iedzīvotāji lēmumu pieņemšanā, bet nevar uzmest veto un nenākt pretī kas ir principā enerģijas nākotne

  • -1
    Elviss22 13.10.2020, 07:38:29

    Tu esi arī par to padomājis, ka katrs stabu īpašnieks vēlēsies no tevis saņemt oik naudiņu un ar katra staba izbūvi pieaugs šie maksājumi. Nevajag nekādus monstrus, labāk lai iepērk lētu elektroenerģiju no Baltkrievijas.

  • -1
    Lolibu 13.10.2020, 09:15:22

    Tā lobēšanas pieminēšana nu gan bija smieklīga. Vienīgo lobiju, ko es šajā situācijā redzu ir atsevišķas Ventspils novada domes amatpersonas, iespējams, tai skaitā Būvvaldes darbinieki, kuri draudzīgi lobē vēja enerģijas attīstītājus. Un ne jau par velti, protams! Un kaut kur jau izskanēja, ka Latvija ir viena no Eiropas līderēm atjaunojamās enerģijas īpatsvarā. Tādēļ mums nav jāupurē savi iedzīvotāji šādiem mērķiem!

  • -2
    Latvija pāri visām! 13.10.2020, 10:57:05

    Skaidrs ka vēja ģeneratori tādi, kādi tie ir šobrīd, ir enerģētikas nozares strupceļš.
    Vēl labāk būtu, ja mums katram piemaksājot pāris tūkstošus, iedotu rokas dzirnaviņas, ko brīvā laikā 'pakruķīt', un tad vēl dubultā samaksātu par 'sakruķīto'. )))
    Tāds īsti zaļais hunveibinu variants.
    Tikai enerģija pašsaprotami no tā visa sanāktu tikai tā 'starp citu'. )))

  • 0
    Rasma 13.10.2020, 17:36:58

    Pasaulei tak vajag dumja, slima patērētāju sabiedrība.

  • -1
    Gunitina 14.10.2020, 13:32:20

    Protams, ka tie ietekmē veselību, tādēļ ir pilnīga bezatbildība un neiedomājama patvaļība šādus vēja parkus būvēt cilvēku dzīvesvietu tuvumā. Gribētu uzzināt, vai kāds no šiem vēja parkiem atradīsies pie kāda no labvēlīgā politiķa vai vēja biznesmeņa mājas! Vai viņi šādu situāciju vispār pieļautu? Diez vai.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: