Ventspils Augstskolas Inženierzinātņu institūta “Ventspils Starptautiskā radioastronomijas centra” (VSRC) vadošajam pētniekam Ivaram Šmeldam Latvijas Zinātņu akadēmija ir piešķīrusi Frīdriha Candera balvu par nozīmīgu ieguldījumu radioastronomijas attīstībā Latvijā.

Vadošais pētnieks Ivars Šmelds Ventspils Augstskolā strādā gandrīz 15 gadus, pirms tam viņš veica pētījumus Latvijas Zinātņu akadēmijas Radioastrofizikas observatorijā, kā arī Latvijas Universitātes Astronomijas institūtā. I. Šmelds veidojis VSRC sadarbību ar Eiropas Savienības (ES), Krievijas, Ukrainas radioastronomiem un ES Ļoti garas bāzes interferometrijas (VLBI) tīkla direktoru padomi.

Vadošais pētnieks ikdienā ne tikai veic dažādus pētījumus un iesaistās dažādu zinātnes projektu īstenošanā, bet arī nodod savas zināšanas jaunajiem zinātniekiem un pētniekiem. Ivars Šmelds savas zināšanas ir nodevis jaunajam, talantīgajam pēcdoktorantam Jurim Kalvānam, kā arī doktorantiem Artim Aberfeldam un Kārlim Bērziņam. Ivars Šmelds ir arī vairāku zinātnisko publikāciju autors.

Frīdrihs Canders (1887–1933) bija inženieris izgudrotājs, viens no raķešu būves un astronautikas celmlaužiem pasaulē. Frīdriha Candera balva turpina 1967. gadā dibinātās F. Candera prēmijas labākās tradīcijas.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: