Uz 2018. gada spārnotā teiciena titulu pretendē tādi izteicieni kā "Čekas maisiņš vajag?" un "Valstij jāsāk ar sevi", informēja akcijas "Gada vārds, nevārds un spārnotais teiciens 2018" organizatori.

Gada vārda kategorijā šoreiz saņemts daudz jaunvārdu ieteikumu, daļa ieteikti svešvārda tieša pārcēluma vietā, piemēram, "hipstera" vietā "jaunbārdis", "Google" vietā - "lūkotne" vai visai neparocīgā jaunienākušā "laikot" vietā - "tīkot". Iesniegto vārdu starpā ir arī nepelnīti piemirsti vārdi - "lakstīgs" ("vislabākais"), no kā lakstīgalai tāds vārds, vai "aizglabāt" - "konservēt". Tāpat saņemts ieteikums ieviest laika apstākļiem noderīgus apzīmējumus "apnullis", "zemnullis" un "virsnullis".

Gada nevārdu kategorijai pieteikti vārdi pieteicējam šķituši latviešu valodā netīkami, nevajadzīgi vai pat skaužami. Pirmā grupa - nekritiski pārņemti citvalodu vārdi, lai gan iesniedzējam ne vienmēr ir skaidrs, ko tādā gadījumā likt nevārda vietā - ko iesākt ar "jūtūberi", "influenceri" vai "klimatonu", kas ir "24 stundu ilgs hakatons". Otra - vārdi, kuru lietojums nešķiet īsti labs - "atrunāt" (līguma noteikumus), (cilvēka) "darbības", "uzrunāt" ("cepure mani tūliņ uzrunāja - nopirku") u.c.

Spārnotajos teicienos, kā allaž, tiek atainota aizvadītā gada sabiedriskā dzīve - tajā visbiežāk iekļūst reklāmas un saziņas līdzekļu devums. Šogad šajā kategorijā sastopams diezgan daudz "čekas" un "maisu" - "čekas loterija", "Čekas maisiņš vajag?", kā arī priekšvēlēšanu, vēlēšanu un pēcvēlēšanu retorikas, piemēram, "oligarhu iedētā ola", "deputāta kratīšana" un "valstij jāsāk ar sevi".

Akcijas rīkotāji norāda, ka papildu kategorija "gada savārstījums" arvien attaisnojas kā vajadzīga - savārstījums ir dīvainākais vārdu virknējums, kas nopietni domātā tekstā dzirdēts vai lasīts 2018. gadā, arī amizantas pārrakstīšanās vai pārteikšanās kļūdas. Starp iesūtījumiem atrodami tādi paraugi kā "valdības veidošanās vainagojās bez panākumiem", "galdi un to noma ar individuālu pieeju", "Marijas Kirī vārdā nosauktās darbības tiks pārdēvētas par Marijas Sklodovskas Kirī vārdā nosauktajām darbībām" vai "lemj par koku publiskās apspriešanas rezultātiem".

Noslēdzoties aptaujai, žūrija šīs nedēļas laikā vērtēs saņemtos iesniegumus.

Lasi vēl

Komentāri (6)

  • 0
    anticenzors2 23.01.2019, 12:25:10

    Vārdu savienojums "tā kā",nevietā ik pa brīdim iesprausts,arī krīt uz nerviem.

  • -3
    kaimiņš007 23.01.2019, 14:36:24

    Atraduši par ko uztraukties. Nekad jau nav labi, krievs nerunā latviski - slikti, cilvēks cenšas runāt, kļūdās un atkal slikti. Nu un tad brīnāmies, ka daudzi sveštautieši kautrējas runāt latviski, kura nav no vieglajām valodām.

  • -1
    keda 23.01.2019, 15:10:40

    par ko runā?

  • 0
    kaimiņš007 23.01.2019, 15:19:01

    Par to tekstu, kas attēlā, troļļi keda.

  • -7
    Normunds Birkhans 23.01.2019, 20:29:24

    Ko nu melo.Zinu daudzus slāvus kuri runā latviski.Un runā arī bez akcenta! Un nu noteikti nav sarežģīta valoda! Daudzi vārdi no vācu valodas kā arī nu ļoti mazs vārdu krājums ir.Tāpēc piemēram ja skatīties kino tad labāk ar krievisku tulkojumu nevis latvisku,jo nebūs precīzi iztulkots.Tas tiem ,kuri nezin valodas .

  • -1
    nemiera celejs 24.01.2019, 17:22:46

    Lai jums labs laiks :) R.V.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: