Pirmdien, 21. janvārī, plkst.17 Galvenajā bibliotēkā atklās LR Ārlietu ministrijas veidoto latviešu politiķim un juristam, diplomātam, 1. Saeimas priekšsēdētājam Frīdriham Vesmanim veltītu ceļojošo izstādi.

Izstāde iepazīstina ar Frīdriha Vesmaņa (1875-1942) darbību. Vesmanis studējis tieslietas Tērbatas universitātē un Pēterburgas universitātē. Darbojies žurnālistikā, strādājis “Dienas Lapā”, vadījis periodiskos izdevumus “Sociāldemokrāts” un “Latviešu Strādnieks”. Bijis advokāts Pēterburgā un Jelgavā, 1920. gadā ievēlēts par Jelgavas pilsētas galvu. Tautas padomes loceklis un Satversmes sapulces deputāts, no LSDSP ievēlēts pirmajā Saeimā un bijis pirmais Saeimas priekšsēdētājs. Laika posmā no 1925.- 1932. gadam Frīdrihs Vesmanis bija Latvijas sūtnis Apvienotajā Karalistē. Pēc atgriešanās Latvijā- Senāta (augstākās tiesas) loceklis. 1941. gadā tika deportēts uz PSRS, kur 1942. gadā Soļikamskas nometnē miris.

Izstādē apskatāmi gan nozīmīgi dokumenti no Latvijas Nacionālā arhīva, gan dokumenti un fotogrāfijas no Vesmaņu dzimtas privātā arhīva.

Izstādes atklāšanā 21. janvārī plkst. 17 piedalīsies Frīdriha Vesmaņa grāmatas “Klausieties pagātnes soļos” sastādītāja Ieva Marga Markausa.

Izstāde Galvenās bibliotēkas 2. stāvā būs apskatāma līdz 31. janvārim.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: