Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvaldes Ventspils iecirknis kriminālvajāšanai nodeva kriminālprocesu par sveša finanšu maksāšanas līdzekļa nelikumīgu izmantošanu.

Noskaidrots, ka ventspilnieks, izmantojot savu vecāku personas un bankas datus, ņēmis nebanku kredītus 20 kredītiestādēs Latvijā vairāku gadu garumā. Brīdī, kad vecāki aptvēra notiekošo un saprata, ka tik lielu summu viņi nespēj un nevēlas apmaksāt, tika rakstīts iesniegums Valsts policijai.

2017. gada vidū Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvaldes Ventspils iecirknī tika uzsākts kriminālprocess par to, ka uz kādas sievietes un viņas vīra vārda, bez viņu ziņas un nelikumīgi izmantojot viņu personas un bankas datus, tika pieteikti un saņemti nebanku kredīti. Izmeklēšanas laikā noskaidrots, ka 2016. gada aprīlī vienā no ātro kredītu noformēšanas mājaslapām tika izveidots profils, vēlāk pieteikts kredīts 200 eiro apmērā. Tajā pašā dienā tika pieteikts kredīts 100 eiro apmērā, pēc pāris dienām – 55 eiro apmērā, 60 eiro apmērā, vēlāk 150 un 110 eiro apmērā.

Vienlaikus uz cietušās un viņas vīra vārda tika pieteikti vairāki kredīti 19 kredītiestādēs. Kopumā pieteikti vairāki kredīti 20 nebanku kredītiestādēs par kopsummu 5 500 eiro. Summa būtu lielāka, taču vairākās iestādēs kredīta pieteikums netika apstiprināts.

Kriminālprocesā par aizdomās turēto tika atzīts 1977. gadā dzimis vīrietis, kurš, izmantojot savu vecāku personas datus un maksāšanas līdzekļus, paņēmis vairākus ātros kredītus. Vīrieša māte sākumā pati savus personas datus bija iedevusi dēlam, jo pirmo kredītu viņš bija paņēmis ar mātes atļauju. Dēls kredītus gan centies atmaksāt, gan pagarināt kredīta atmaksas termiņu un visas šīs darbības tika veiktas caur vecāku bankas kontiem, līdz brīdim, kad uzņēmumi, kas nodarbojas ar ātro kredītu izsniegšanu, sāka sūtīt brīdinājuma vēstules un tās saņēma vecāki.

Vīrietis kredītus pieteicis, sākot no 2013. gada un tā tas turpinājies līdz 2017. gadam. Vīrietis iepriekš nav nonācis policijas redzeslokā par līdzīgiem gadījumiem. Vīrietim tiek inkriminēta apsūdzība par sveša maksāšanas līdzekļa nelikumīgu izmantošanu. Par šādu noziegumu soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas.

Valsts policija vēlreiz aicina iedzīvotājus neuzticēt citiem cilvēkiem savus personas datus, neatdot personu apliecinošus dokumentus un to kopijas, nevienam neatklāt savu interneta bankas paroli un pieejas kodus, kā arī šādus datus nesūtīt elektroniskajās vēstulēs. Visbiežāk šādi krāpniecisko darbību gadījumi notiek cilvēku pārlieku lielas uzticēšanās un neuzmanības dēļ.

Lasi vēl

Komentāri (4)

  • -2
    Margarieta 16.01.2019, 12:13:31

    Pie visa vainīga valsts,kas atļauj šādiem augļotājiem darboties un kārdināt cilvēkus.

  • -7
    yolo 16.01.2019, 22:00:48

    pie visa vienmēr vainīgs kāds cits, ne tā?

  • -2
    Kurzemniece. 16.01.2019, 13:08:49

    Viss pareizi.Vecākiem jāgādā par saviem bērniem līdz pensijas vecumam.

  • -4
    Latvija pāri visām! 16.01.2019, 14:57:10

    Ntās augļotāju firmeles ir valsts, kas izveidojusi situāciju, kurā visu laiku cilvēkiem pietrūkst līdzekļi, mīļi izlolotas.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: