Dokumentālo filma par asinsgrēku Ģimenes lietas, kuras galvenie varoņi dzīvo Ventspils novadā, izrādīs ne tikai Starptautiskajā kino forumā Arsenāls, bet arī dokumentālo filmu festivālā Amsterdamā.

Filmas sižets ir gan šokējošs, gan intriģējošs; tas ir stāsts par daudzbērnu ģimenē augušo Zandu, kas, jau būdama pieaugusi, pirmo reizi satika brāli Valdi un kļuva par viņa dzīvesbiedri un divu bērnu māti. Savdabīgais ģimenes modelis ieinteresēja režisoru Andri Gauju un operatoru Aleksandru Grebņevu, un viņi uzņēma dokumentālu filmu.

Gan Valdis, gan viņa kaimiņi un pašvaldības darbinieki, kā Ventas Balss jau rakstīja, bija neizpratnē, kādēļ filmēšanas laikā ģimene cienāta ar alkoholu, provocējot uzvesties muļķīgāk, nekā tas notiek ikdienā. Gauja laikrakstam teica, ka nevienam nav aizliegts piedāvāt citiem dzērienus, tas esot draudzīgs žests, un citiem gar to nesot nekādas daļas. Savukārt Valdis sūrojās arī par to, ka filmēšanas grupa ar viltu aizvilinājusi no mājām viņa sievu jeb māsu ar bērniem un radu puisi. Gauja šo versiju noliedza un teica, ka cilvēki vienkārši nevēlas atzīt, ka daudzi laukos dzīvojušie grimst nabadzībā, alkoholismā, bezcerībā un vardarbībā un ir muļķīgi izlikties, ka nekas tāds nenotiek.

Latvijā Ģimenes lietas izrādīs septembrī, savukārt Amsterdamā – novembrī, kad tur notiks prestižs dokumentālo filmu festivāls. 1989. gadā galveno balvu festivālā ieguva Ivara Selecka Šķērsiela. Ja Gaujas paveikto darbu novērtē Amsterdamā, tas nozīmē, ka režisors iet drosmīgu ceļu, aģentūrai Leta norāda kinokritiķe Daira Āboliņa. 

Fotogrāfijā - Valdis pie mājas, kurā vēl nesen kopā ar viņu dzīvoja māsa un vienlaikus viņa bērnu māte Zanda. Foto: Juris Ģigulis

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: