Ventspils Mūzikas vidusskola 25. februārī, plkst. 13 rīko Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas profesora Jāņa Kudiņa vieslekciju ''Mūzika 20. gadsimtā: modernisms, postmodernisms – kas tālāk?''. Vieslekcija notiks tiešsaistes platformā ZOOM. Dalība, pateicoties Valsts Kultūrkapitāla fonda finansējumam, ir bez maksas.

Interesenti aicināti pieteikties izmantojot saiti:https://forms.gle/7KHiuzqBUWXEqa35A

Modernisms un postmodernisms kultūrā un mākslās ir apzīmējumi diviem relatīvi secīgiem periodiem 20. gadsimtā. Abus raksturo konkrētas vispārējas estētiskās nostādnes un to īstenojums dažādos stila strāvojumos. Vienlaikus modernisms gadsimta pirmajā pusē un postmodernisms gadsimta pēdējās desmitgadēs ir bijušas ne tikai atšķirīgas, bet arī savstarpēji papildinošas "ģenerālās bākugunis" mūzikas jaunrades jomā. Kādas ir modernisma un postmodernisma periodiem raksturīgo estētisko ideju un stilistisko izpausmju attiecības un summārās vadlīnijas akadēmisko žanru mūzikā? Vai postmodernisms kā periods arī jau ir beidzies un ja tā ir - vai tam ir sekojis kāda jauna posma sākums? Šo jautājumu aplūkojumam būs veltīta meistarklases lekcija trīs daļās: modernisms - postmodernisms - kas tālāk jeb tagad?

Jānis Kudiņš - profesors, JVLMA Muzikoloģijas katedra.
Absolvējis Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmiju (1997. gadā mākslas bakalaura grāds mūzikas vēsturē un teorijā, 1999. gadā humanitāro zinātņu maģistra grāds muzikoloģijā) un 2008. gadā ieguvis doktora zinātnisko grādu (Dr. art.) muzikoloģijā.

JVLMA docētājs kopš 1996. gada, profesora amatā ievēlēts 2017. gadā. Kā pētnieks darbojas arī Zinātniskās pētniecības centrā (bija centra vadītājs no 2008. līdz 2012. gadam). Laikā no 2008. līdz 2017. gadam pildīja Muzikoloģijas katedras vadītāja pienākumus.

Docētie studiju kursi un pētniecisko interešu tematika saistīta ar Latvijas un Baltijas mūzikas vēsturi (19.–20. gadsimts); stila, 20. gadsimta modernisma un postmodernisma jēdzieniem mūzikā un mākslā; zinātniskās pētniecības metodoloģiju; 20. gadsimta pirmās puses Eiropas populārās mūzikas kultūru.

Vairāku zinātnisko publikāciju autors latviešu un angļu valodā (to vidū divas zinātniskās monogrāfijas), aktīvs zinātnisko konferenču un semināru dalībnieks Latvijā un citās valstīs.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: