Ir noslēgusies kandidātu sarakstu iesniegšana pašvaldību vēlēšanām. Zināms, ka ventspilniekiem 5. jūnijā būs jāizvēlas kāds no septiņiem kandidātu sarakstiem, bet Ventspils novada iedzīvotājiem – no trim sarakstiem.

Uz 13 Ventspils pilsētas domes deputāta vietām gaidāmajās vēlēšanās pretendē 88 deputātu kandidāti no septiņiem sarakstiem. Tādējādi par katru deputāta krēslu cīnīsies 6,77 deputāta kandidāti. Jāatzīmē, ka arī iepriekšējās pašvaldību vēlēšanās 2017. gada 3. jūnijā par vietu Ventspils pilsētas domē cīnījās septiņi saraksti, tajos bija iekļauti 86 kandidāti.

Ventspils novadā, kur jāievēlē 15 deputātus, pieteikti 54 kandidāti no trim sarakstiem, tātad par vienu deputāta krēslu cīnīsies 3,6 deputātu kandidāti. 2017. gada vēlēšanās uz vienu vietu Ventspils novada domē bija 58 deputāti no četriem sarakstiem.

Ventspilniekiem 5. jūnijā tiks piedāvāts balsot par šādiem deputātu kandidātu sarakstiem: Sociāldemokrātiskā partija «Saskaņa» (tās līderis Ventspils sarakstā ir Aleksejs Medvedevs), Jaunā konservatīvā partija (līderis – Bruno Jurševics), Latvijai un Ventspilij (Aivars Lembergs), Nacionālā apvienība «Visu Latvijai!» – «Tēvzemei un Brīvībai/LNNK» (Māris Ganuss), Jaunā Vienotība, Politiskā partija «Latvijas Reģionu apvienība» (Ģirts Valdis Kristovskis), Latvijas attīstībai (Edgars Čeporjus), politiskā partija Alternative (tās līderis un vienlaikus vienīgais deputāta kandidāts Sergejs Borisjuks).

Četri kandidātu saraksti ir nokomplektēti ar maksimāli pieļaujamo deputātu kandidātu skaistu, t. i., par trim deputātiem vairāk nekā domē ievēlējamais deputātu skaits. Ventspilī tie ir 16 kandidāti. Šādu sarakstu piedāvā Saskaņa, Latvijai un Ventspilij, Nacionālā apvienība un Jaunā Vienotība/ Latvijas Reģionu apvienība. 13 deputātu kandidātus pieteikusi partija Latvijas attīstībai, 10 kandidātus - Jaunā konservatīvā partija, savukārt partija Alternative – tikai vienu kandidātu.

61 (69,3%) no kandidātiem, kuri pretendē uz vietu Ventspils domē, ir vīrieši, 27(30,7%) – sievietes. Jaunākajam deputāta kandidātam ir 20 gadu, bet vecākajam – 79 gadi. Kandidātu vidējais vecums ir 46,7 gadi. 66 (jeb 75%) ir augstākā izglītība, bet 22 (25%) – vidējā izglītība. 72 (81,8%) ir latvieši, seši ir krievi (6,8%), kandidē arī divi poļi un pa vienam baltkrievam, gruzīnam un lībietim. 5 kandidāti tautību nav norādījuši. 74 kandidāti ir ventspilnieki, 10 dzīvo Ventspils novadā, vēl ir kandidāti, kuru deklarētā dzīvesvieta ir Rīgā, Liepājā un Līvānu novadā.

Ventspils novada ļaudīm vēlēšanu dienā būs jāizvēlas viena no trim deputātu kandidātu sarakstiem. Tos iesniegušas šādas politiskās partijas: Latvijas Zemnieku savienība (saraksta līderis – Aivars Mucenieks), Nacionālā apvienība «Visu Latvijai!» – «Tēvzemei un Brīvībai/LNNK» (Andis Zariņš) un Latvijas Reģionu apvienība (Dace Vašuka). Visu trīs politisko spēku vadībā ir esošie novada domes deputāti. Un visas trīs partijas iesniegušas sarakstus ar maksimāli pieļaujamo deputātu kandidātu skaitu, proti, katrā ir 18 kandidāti.

33 (61,1%) no novada deputātu kandidātiem ir vīrieši, 21 (38,9%) – sievietes. Novada jaunākajam deputāta kandidātam ir 21 gads, vecākajam – 67, bet kandidātu vidējais vecums ir 44 gadi. Trim no novada kandidātiem (5,6%) ir tikai pamatizglītība, 13 (24,1%) ieguvuši vidējo izglītību, 38 (70,4%) ir augstākā izglītība. 53 (98,1%) no kandidātiem ir latvieši, 1 (1,9%) – lībietis. 49 dzīvo Ventspils novadā, trīs savu dzīvesvietu deklarējuši Ventspils pilsētā, viens dzīvo Jūrmalā, viens – Mārupes novadā. Jāatgādina, ka kandidēt pašvaldību vēlēšanās var personas, kas dzīvo, strādā vai kuriem ir īpašums konkrētajā pašvaldībā.

Vēl var minēt, ka 5. jūnijā gaidāmajās vēlēšanās startēs pilnīgi visi šī brīža Ventspils pilsētas domes deputāti. Savukārt no novada esošajiem deputātiem kandidātu sarakstos nav lasāms vienīgi Arta Kuģenieka vārds, kas 2017.gadā tika ievēlēts no Zaļo un Zemnieku savienības saraksta.

Ja salīdzinām ar iepriekšējām pašvaldību vēlēšanām, partijas pamainījušas sarakstu līderus. Latvijas Zemnieku savienības (iepriekš Zaļo un zemnieku savienība) saraksta priekšgalā joprojām ir novada domes priekšsēdētājs Aivars Mucenieks. Taču saraksta trešajā pozīcijā ir partijas jaunpienācēja – laikraksta Ventas Balss bijusī galvenā redaktore Gundega Mertena.

Nacionālās apvienības saraksta līderis iepriekšējās pašvaldību vēlēšanās novadā kopš 2009. gada bijis Gaidis Bože. Nu pirmais numurs nodots Andrim Zariņam, bet Bože sarakstā ir trešais. Līdzīgas pārmaiņas notikušas arī Latvijas Reģionu apvienības sarakstā – ilggadējais līderis Māris Dadzis vadības grožus nodevis partijas biedrei Dacei Vašukai.

5. jūnijā vēlēšanas norisināsies 41 Latvijas pašvaldībā. Pavisam vēlēšanu komisijās iesniegti 324 kandidātu saraksti ar kopumā 5599 kandidātiem.

Lasi vēl

Komentāri (4)

  • -3
    666@ventspils.lv 21.04.2021, 18:26:14

    NEVIENU BALSI komūnistu partijas funkcionāra,tagad Centrālcietuma iemītnieka sarakstam!
    Tā sērga beidzot jāizmēž no pilsētas.

  • -9
    Jeska 21.04.2021, 20:38:15

    Tu taču pats kādreiz bija vecais komunists un VDK stukačs

  • -9
    Ligo 21.04.2021, 19:59:18

    Katram pašam ir galva uz pleciem. Nav nekādas vajadzības pēc 666@ aģitācijas.

  • -3
    Nif nifs 30.04.2021, 20:17:38

    Novadā par tiem, kuri pieļāva vējaparku Tārgalē, arī vairs ne!

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: