Lai nepieciešamības gadījumā varētu atbalstīt patvēruma meklētājus, kuri ieradušies no kara skartās Ukrainas, Ventspils novada Finanšu komitejā nolemts rezervēt 30 000 eiro no pašvaldības 2022. gada budžeta rezerves atlikuma. Patlaban Ventspils novadā uzturas 13 bēgļi, kuri atraduši mājvietu ģimenēs Ancē, Ugālē, Tārgalē un Vārvē.

Ja Ventspilī būs aizņemtas visas bēgļu izmitināšanai atvēlētās vietas, novada pašvaldība ir gatava piedāvāt telpas dzīvošanai Piltenes internātā (47 vietas), Ances pamatskolas internātā (25 vietas) un Ances sociālajā mājā (13 vietas), kopā uzņemot 85 bēgļus, turklāt jāpiebilst, ka aicinājumam izmitināt bēgļus Ventspils novadā atsaukušies arī 13 uzņēmēji. Tas nozīmē vēl aptuveni 200 papildu vietas.

Valsts, kā noteikts Ukrainas civiliedzīvotāju atbalsta likumā, ir apņēmusies pirmās 90 dienas pašvaldībām segt izdevumus, kas radušies, izmitinot bēgļus un nodrošinot viņiem maltītes. Ventspils novada pašvaldības rezervētie 30 000 ir domāti arī tam, lai Sociālais dienests var sniegt bēgļiem sociālo palīdzību, izmaksājot tādus pašus pabalstus kā Latvijas pamatiedzīvotājiem.

Ja bēgļi no Ukrainas apmetīsies Piltenē, 20 bērnudārza vecuma mazuļiem būs iespēja apmeklēt pirmsskolas izglītības iestādi "Taurenītis", skolēnus ir gatava uzņemt Piltenes pamatskola, turklāt šajā jautājumā tiek domāts par sadarbību ar Ventspils valstspilsētu, kur ir ukraiņu valodas pratēji, kas spētu palīdzēt iejuties skolēniem jaunajā vidē, organizējot apmācību procesu Ventspils 2. pamatskolā.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: