Neparastais aktieru ansamblis, iespējams, ir tas, ar ko piesaista skatītājus Mihaila Durņenkova lugas Karš vēl nav sācies iestudējums Ļeras Surkovas režijā, kas 14. martā būs skatāms teātra namā Jūras vārti.

Režisore Ļera Surkova izrādi veidojusi kā trīs aktieru teātri, izvēloties dažādu teātra skolu un dažādu tautību aktierus – latvieti Gunu Zariņu, lietuvieti Giti Ivanausku un Rīgas Krievu teātra aktieri Aleksandru Maļikovu. Izrādē piedalās arī pianists Rihards Plešanovs.

Karš vēl nav sācies sastāv no 14 novelēm, kas sarakstītas kā skeči vai monologi. Katrai novelei ir savs sižets, taču kopā tās veido vienotu dramatisko līniju. «Lugas varoņi ir tādi paši kā mēs – neatkarīgi no valsts vai pilsētas – tie ir vecāki un bērni, vīri un sievas. Problēmas, kas viņus uztrauc, uztrauc ikvienu no mums – bailes pazaudēt savus tuvākos un ģimenes saites, tehnoloģiju attīstība un bezpalīdzīgi vecīši dziļos laukos. Patērētāju sabiedrība, kas pieradusi izvēlēties labāko, bet aizmirsusi, ko nozīmē patiesas jūtas. Agresija, kas uzliesmo ielās un neskaitāmi veidi, kā aizbēgt no realitātes,» atklāj iestudējuma radošā komanda.

Producente Jevgēnija Šermeņeva norāda: «Luga Karš vēl nav sācies (The War Hasn't Yet Started) tika sarakstīta 2015. gada pavasarī teātra projektam Glāzgovā, Skotijā. Mihails Durņenkovs uzrakstīja 2014. gada pavasara notikumu radītām emocijām pilnu tekstu par laiku, kad notika Krimas aneksija un militārie konflikti Donbasa apgabalā; kad Krievijas TV sāka melot un kurināt kara uguni. Paralēli viņš rakstīja arī par vienkāršām ikdienas situācijām, kurās šķiet, ka cilvēki strīdos ir gatavi viens otru izpostīt, bet beigu beigās saprotot, ka konfliktu var atrisināt arī citādi. Lugas nosaukumu iedvesmojis romāns par datorspēļu testētāju, kura dzīve pilnībā paiet virtuālajā realitātē – ar karu, armijām un konfliktiem –, vienlaikus no malas rādot arī mūsu pašu dzīvi. Beigu beigās tikai mēs paši atbildam par to, vai karš var sākties.»

Viens no izrādes varoņiem – aktieris Aleksandrs Maļikovs – vaicāts, kāds ir izrādes galvenais vēstījums, pastāsta: «Luga nav par karu, šis darbs apvieno bezgala daudz problēmu, kas iemājo cilvēkā – fobijas, paranoju, bailes. Karš jau nav tikai ārējs, tas notiek pašā cilvēkā katru sekundi, kad viņš saskaras ar jauniem apstākļiem, jauniem cilvēkiem un problēmām. Izrādes tapšanas laikā lugas autors Mihails Durņenkovs cieši sadarbojās ar mums, aktieriem, lai palīdzētu labāk izprast varoņus. Mihails, kuram ir ārkārtīgi trausli uztver apkārtējo pasauli, pēc 2014. gada notikumiem sāka manīt, ka cilvēkos dzimst agresija, naids citam pret citu, turklāt nekontrolējami. Izrāde vēsta par to karu, kas izpaužas katrā no mums, kad pasaule piedzīvo globālus notikumus. Absolūti neierastā pašreizējā situācija izprovocējusi kara izcelšanos draugu lokā, ģimenēs, dažādās kompānijās, kolektīvos. Mēs nedrīkstam pieļaut sava iekšējā kara attīstību, nekādā gadījumā. Tas ved uz nekurieni. Apzinos, ka cilvēks ir ļoti sarežģīta būtne un ka reizēm viņš nespēj tikt galā ar savām izjūtām un emocijām, kas var nekontrolēti uzplaiksnīt. Un tieši šobrīd šī izrāde vēl jo spilgtāk liek aizdomāties par to, cik svarīgi ir apzināti ikvienam no mums neraisīt šo iekšējo karu, lai neizceltos ārējais. Diemžēl visu mūsu dzīvēs šobrīd ir notikusi liela nelaime – tā vairs nestāv pie namdurvju sliekšņa, tā ir ielauzusies mūsu mājās. 2014. gada notikumi bija kā liela rēta uz mūsu planētas. Ar nožēlu jāatzīst, ka šodien tā ir uzplēsta, tādējādi radot daudz problēmu cilvēkiem – kas iesaistīti konfliktā, kas teritoriāli atrodas tuvāk konflikta vietai. Mūsos ir modušās atšķirīgas emocijas, ir sākusies katra iekšējā karošana. Izrāde Karš vēl nav sācies ir par to, lai mēs nepieļautu sava iekšējā kara pamošanos.»

Kopā ar režisori un aktieriem iestudējuma radošo komandu veido scenogrāfe Māra Broka, gaismu mākslinieks Matīss Beķers, skaņu operatore Olga Krikova un producente Jevgēnija Šermeņeva, producentu kompānija KatlZ.

Biļetes nopērkamas ŠEIT!

Lasi vēl

Komentāri (8)

  • -5
    Heinrich 11.03.2022, 15:38:56

    Vai akcenti nav likti uz internacionālismu un multikulturālismu?
    Vai mums ,latviešiem,to vajag?
    Vai nebūtu vērts atjaunot devīzi "Latviju- latviešiem"?

  • -14
    Kļumpats 11.03.2022, 15:43:03

    Kāds tu latvietis? Neesmu redzējis, ka sauc sevi latviskā vārdā un izvēlies latviešu varoņu bildi.
    Nezinu, kad tāds sauklis bijis oficiāls, bet Latvijai vispirms ir jābūt cilvēcīgai un vienotai.

  • -3
    Heinrich 11.03.2022, 17:36:06

    Neimanim.
    Kamēr šeit netiek praktizēta autorizēšanās ar internetbanku vai e-parakstu,katrs izvēlas lietotājvārdu un attēu pēc paša ieskatiem.
    Un vai JUMS skolā nemācīja,ka nepazīstami cilvēki (kaut tikai virtuāli) nav uzrunājami uz "tu"?
    https://www.angelfire.com/la3/gc/perkonk.htm

  • -1
    Vpr 11.03.2022, 23:40:21

    > KatlZ

    Krievijas kara kuģi, ej dillēs!

  • -8
    Kriska 12.03.2022, 14:00:54

    Heinrich, ārā ir 21. gadsimts. Varat cik grib spārdīties , bet dzīve iet uz priekšu.

  • -2
    Barons (Freiherr von ...) 12.03.2022, 17:19:45

    Kriska bus iet turpat,kur tō Krievij Karkuģ,le zinat!

  • -3
    Heinrich 13.03.2022, 15:57:43

    Pat "Feisbukā" drīkst nolādēt Putinu un viņa izdzimteņus.
    Lai tad suņa nāve visiem lielkrievu okupantiem un viņu atbalstītājiem VISĀ Ukrainas teritorijā!

  • -2
    sranskis 13.03.2022, 16:46:00

    Ņemot vērā, ka publiskajā telpā atrodama informācija, ka vismaz daži no minētajiem personāžiem ir no Krievijas, un, iespējams, ir Krievijas pilsoņi, tad vņiem vajadzātu atbildēt vismaz uz diviem jautājumiem- Čei Krim? un Kto Putin?

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: