Latvijas pasažieru pārvadātāju asociācija (LPPA) saistībā ar straujo degvielas cenu pieaugumu vērsusies pie satiksmes ministra Tāļa Linkaita un Autotransporta direkcijas, lūdzot pārskatīt reģionālo pasažieru pārvadājumu ar autobusu īstermiņa līgumu cenas, pastāstīja LPPA vadītājs Ivo Ošenieks.

Viņš skaidroja, ka pārvadātājiem ir noslēgti gan īstemiņa, gan ilgtermiņa līgumi, kuros ir noteikta cena par kilometru.

"Šobrīd saistībā ar degvielas, kā arī pārējo energoresursu, cenu pieaugumu, pieaugušas visas izmaksas. Tie ir tieši zaudējumi pārvadātājiem, jo cena netiek pārskatīta," teica Ošenieks.

Vēstulē asociācija norāda, ka "būtiskā energoresursu cenu kāpuma un tā ietekmē arī citu pakalpojuma nodrošināšanai nepieciešamo izmaksu pieauguma dēļ pārvadātāji nevarēs nodrošināt pienācīgu saistību izpildi un nodrošināt nepārtrauktu sabiedriskā transporta pakalpojuma pieejamību iedzīvotājiem".

Ošenieks skaidroja, ka ilgtermiņa līgumus pārvadātāji pašreiz ir "nolikuši malā", jo par tiem vēl visā Latvijā nav noslēdzies konkurss, turklāt tajos ir iestrādāti "vismaz kaut kādi mehānismi" līgumcenas pārskatīšanai. Savukārt īstermiņa līgumos, kas ar pārvadātājiem noslēgti uz gadu, kamēr beigsies ilgtermiņa pārvadājumu konkurss, neesot iestrādāti nekādi mehānismi līgumcenas pārskatīšanai.

LPPA vadītājs pieļāva iespēju ar vēl vienu vēstuli vērsties pie Finanšu ministrijas, lūdzot pārskatīt akcīzes nodokli degvielai.

Ošenieks stāstīja, ka pārvadātājiem degvielas īpatsvars pašizmaksā ir 25-30%.

Vēstulē asociācija raksta, ka pakalpojumu sniedzēji, gatavojot piedāvājumus pašizmaksas pakalpojumu sniegšanai, ir rēķinājuši tādas energoresursu cenas un to pieaugumus, kādas tās ir bijušas attiecīgi 2020. un 2021. gada otrajā un trešajā ceturksnī.

"Šādu cenu pieaugumu, kāds tas ir šobrīd, objektīvi nav bijis iespējams prognozēt," teikts asociācijas vēstulē.

LPPA vēstulē lūdz satiksmes ministru un Autotransporta direkciju steidzami pieņemt lēmumus attiecībā uz noslēgto līgumu cenu pārskatīšanu un steidzamības kārtā iesniegt Ministru kabinetā informatīvo ziņojumu ar protokollēmumu par papildu finansējuma piešķiršanu zaudējumu segšanai pasažieru pārvadātājiem ar autobusiem, kas sniedz pakalpojumus reģionālās nozīmes maršrutu tīklā.

Autotransporta direkcijas pārstāve Zane Plone apstiprināja, ka direkcija ir saņēmusi LPPA vēstuli ar lūgumu pārskatīt līgumcenu, un šobrīd tiek strādāts pie tā, lai pārvadātājiem tiktu rasts finansējums papildu izdevumu segšanai, kas radušies degvielas cenu pieauguma dēļ.

Viņa skaidroja, ka šobrīd vēl ir pāragri nosaukt zaudējumu apmēru, kāds pārvadātājiem varētu rasties degvielas cenu pieauguma dēļ.

Plone pauda, ka Ministru kabineta noteikumos un noslēgto iepirkumu līgumos ir atrunāts, kad un kādos apstākļos līgumcena tiek pārskatīta, un degvielas cenas kāpums nav viens no šiem apstākļiem. Šobrīd tiek strādāts pie tā, lai apzinātu iespējas papildu izdevumu segšanai.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: