26. oktobrī plkst. 19.00 teātra namā ''Jūras vārti'' būs skatāma un klausāma M. Čehova Rīgas Krievu teātra muzikālā izrāde ''Lūk, tā!'', kas veltīta leģendārajam mūziķim Viktoram Cojam un kurā skanēs viņa dziesmas.

Izrādē piedalīsies Aleksandrs Maļikovs, Jekaterina Frolova, Maksims Busels, Ņikita Osipovs, Olga Ņikuļina, Rodions Kuzmins, Tatjana Lukašenkova, Veronika Plotņikova, Vitālijs Jakovļevs, Konstantīns Ņikuļins, Evilena Protektore, kā arī mūziķi Vladimirs Tuzovs, Dmitrijs Karpovs, Antons Visockis un Jūlija Saveļjeva. Režisors – Romans Smirnovs.

Pagājušajā gadā slavenajam dziedātājam un mūziķim, grupas “Kino” līderim Viktoram Cojam būtu apritējuši 60 gadi. Par godu šai jubilejai M. Čehova Rīgas Krievu drāmas teātris iestudēja muzikālu izrādi “Lūk, tā!”, veltītu cilvēkam, kurš bija viena no 20. gadsimta leģendām.

Viktora Coja talants uzplauka pagājušā gadsimta astoņdesmitajos gados. Paustais pretkara noskaņojums, jūtamais indivīda pretspars sistēmai, dziļi individuālā pārdzīvojumu nokrāsa, spēcīgā un spilgtā lirika, drosmīgie un prātā paliekošie, tikai grupai “Kino” raksturīgie muzikālie risinājumi sakrita ar šī laika pārmaiņu garu. Šobrīd Viktora Coja un grupas “Kino” jau tāpat daudzu iemīļotās dziesmas no jauna iegūst aktualitāti un kaut kādā ziņā arī otro elpu.

Izrādē iekļautas 20 dziesmas teātra mākslinieku izpildījumā. Pazīstamais teātra režisors Romans Smirnovs, kurš Viktoru Coju, viņa ģimeni, draugus un kolēģus dzīvē pazinis personīgi, apvienos šo dziesmu sižetus vienotā polifoniskā stāstījumā, to papildinot ar Viktoru Coju saistīto mākslinieku un viņa draugu video materiālu.

Režisors Romans Smirnovs atzīst, ka veidojot iestudējumu, vēlējies nevis uzspiest aktieriem savu, kaut kad virtuvē izdomāto koncepciju, bet gan veidot šo izrādi, kopīgos mēģinājumus: “Protams, es zināju, ko vēlos, kādam vajadzētu būt gala rezultātam, tomēr man patīk sacerēt izrādes kopā ar aktieriem. Coja vārds šajos gados apaudzis ar neskaitāmām leģendām un mītiem, tāpēc svarīgi bija, kaut nedaudz nokasīt šo slāni, jo zem tā taču atrodas īstas, patiesas jūtas. Dažkārt karstas, bet biežāk par naivas. Lūk, līdz tam tiešām gribējās aizrakties. Tas arī bija mūsu visu galvenais uzdevums.”

Viktors Cojs dzimis 1962. gadā Ļeņingradā (tagad Sanktpēterburga), tīņa vecumā spēlēja basģitāru Mākslas vidusskolas rokgrupā, bet 19 gadu vecumā kopā ar domubiedriem izveidoja savu grupu, kas vēlāk pārtapa par “Kino”. Cojs un “Kino” pamazām ieguva arvien lielāku popularitāti ne vien jauniešu, bet vispār brīvi domājošu cilvēku vidū. Pastiprināti interesi par mūziķi izrādīja arī drošības dienesti, tāpēc arī viņa traģiskā nāve joprojām apvīta ar noslēpumainības plīvuru. Oficiālā versija liecina, ka 1990. gada 15. augustā īsti pēc pusnakts Viktors Cojs, vadot automašīnu “Moskvich – 2141” pa ceļu Sloka-Talsi, iemiga pie stūres, iebrauca pretējā braukšanas joslā, ietriecās autobusā “Ikarus-250” autobusu, un mira negadījuma vietā…

Izrādi Ventspilī organizē “Kurzemes filharmonija”, bet finansē Ventspils valstspilsētas pašvaldība. Biļetes var iegādāties “Biļešu paradīzes” tirdzniecības vietās, kā arī teātra nama “Jūras vārti” un koncertzāles “Latvija” kasēs.

Informējam, ka publisko pasākumu laikā informācijas atklātības nodrošināšanai un publicitātei tiks veikta fotografēšana. Fotoattēli var tikt izvietoti teātra nama “Jūras vārti” mājas lapā un sociālajos kontos.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: