Ventspils pašvaldība pašlaik strādā pie atskurbināšanas pakalpojuma pieejamības nodrošināšanas no nākamā gada, kā to nosaka jaunais Pašvaldību likums.

Personas, kuras alkohola, narkotisko, psihotropo vai toksisko vielu lietošanas rezultātā zaudējušas spēju patstāvīgi pārvietoties vai orientēties vai var nodarīt kaitējumu apkārtējiem vai sev, jānogādā mājoklī, ārstniecības iestādē vai iestādē, kas sniedz atskurbšanas pakalpojumus, skaidro Ventspils Pašvaldības policijas priekšnieks Ojārs Rudzītis, atsaucoties uz likuma Par policiju 12. panta pirmās daļas 9. punktu. «Ir viena daļa, kuri nemaz nekur nav jātransportē – viņus pamodina, un viņi paši turpina savas gaitas uz mājām. Citus mēs nogādājam mājās. Ja ir nepieciešama medicīniskā palīdzība, tad persona attiecīgi tiek nogādāta slimnīcā. Tagad būs vēl viena iespēja – atskurbināšanas pakalpojums,» piebilst Rudzītis.

Šogad no 43 Latvijas pašvaldībām atskurbināšana tam īpaši paredzētā vietā ir nodrošināta 35 pašvaldībās, no kurām piecas ir izveidojušas atskurbināšanas pakalpojuma sniegšanas telpas, bet 30 pašvaldībās šo pakalpojumu nodrošina, slēdzot sadarbības līgumus ar pakalpojumu sniedzējiem. Jaunajā Pašvaldību likumā viena no pašvaldībām noteiktajām autonomajām funkcijām ir nodrošināt atskurbināšanas pakalpojumu pieejamību. Atbilstoši likuma pārejas noteikumu 2. punktam atskurbināšanas pakalpojuma pieejamība pašvaldībām pilnībā jānodrošina, sākot ar 2024. gada 1. janvāri. Tas nozīmē, ka šis pakalpojums būs jānodrošina arī Ventspils pilsētas un novada pašvaldībām, kur līdz šim nebija izveidotas atskurbināšanai īpaši paredzētas telpas.

Vaicāts, kāds mūsu pilsētā ir personu loks, kurām būtu nepieciešams nodrošināt šo pakalpojumu, Pašvaldības policijas priekšnieks atzina: «Pārsvarā tie ir bezpajumtnieki, kuriem nav māju, uz kurām nogādāt. Naktspatversmē ir nosacījums, ka viņus nepieņem, ja persona ir alkohola reibumā, un tātad viņiem ir kāds brīdis jāpavada kādās telpās, kamēr viņi atskurbinās, un pēc tam viņi jau var nakti pavadīt naktspatversmē. Tas būtu tas starpposms, kur cilvēks varētu atskurbināties, lai aukstā laikā viņam nav jāpaliek uz ielas.»

Pašlaik Ventspils pašvaldība, sadarbojoties Pašvaldības policijai, Sociālajam dienestam un PSIA Ventspils nekustamie īpašumi, strādā pie tā, lai no nākamā gada janvāra varētu nodrošināt atskurbināšanas pakalpojumu. Iespējams, atskurbtuvi varētu ierīkot telpās Fabrikas ielā 2a, kur darbojas arī naktspatversme, taču galīgais lēmums tiks pieņemts tad, kad būs zināms, kurš operators nodrošinās atskurbināšanas pakalpojumu. «Tas būs atkarīgs no pakalpojuma sniedzēja, bet pašvaldībai tāda iecere ir. Tas nebūtu pilsētas centrs, un Fabrikas ielā ir arī naktspatversme – tad tas būtu tāds kopējs komplekss,» bilst Rudzītis.

Atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem atskurbtuvē ir jābūt nodalītām divām atsevišķām telpām vīriešiem un sievietēm, attiecīgi atskurbtuves telpas varētu būt paredzētas vienlaicīgi sešu vīriešu un sešu sieviešu atskurbināšanai, stāsta Rudzītis, gan piebilstot – pieredze liecina, ka biežāk šis pakalpojums varētu būt nepieciešams vīriešiem.

«Pētām praksi, kā citās pašvaldībās šis pakalpojums tiek nodrošināts,» stāsta Sociālā dienesta vadītāja Una Lapskalna. «Vienlaikus mums ir jāveic tirgus izpēte par iespējamajiem pakalpojuma sniedzējiem, lai saprastu, kurš ir gatavs un vēlas šo pakalpojumu Ventspilī nodrošināt. Proti, šajā gadījumā tā var būt vai nu mūsu pašu slimnīca, vai Latvijas Sarkanais Krusts, vai Samariešu apvienība, vai vēl kāds cits.

Meklējot operatoru, kurš varētu šo pakalpojumu nodrošināt, svarīgi, lai tas atbilstu vienam no diviem kritērijiem – tai jābūt vai nu Ārstniecības personu reģistrā reģistrētai ārstniecības iestādei, vai Sociālo pakalpojumu sniedzēju reģistrā reģistrētam pakalpojumu sniedzējam. «Šīs nedēļas laikā mēs veiksim šo tirgus izpēti, sapratīsim, kas ir tie operatori, kuri mums jāuzrunā, un tad jau nosūtīsim oficiālu informāciju ar lūgumu sniegt viedokli, vai tas ir vai nav viņiem saistoši. Es paredzu, ka oktobra vidū jau mums būs sarunu partneris, ar kuru mēs slēgsim līgumiskās attiecības,» piebilda Lapskalna.

Lasi vēl

Komentāri (4)

  • 0
    Barons (Freiherr von ...) 12.10.2023, 14:59:08

    Aber tō Skurbul tokš bij uz Tirg Platz,kur pēcak Bouling un tagads Dzērien Bōd!Vel tō Vārt Ark vaidzet būt saglabajusies,kur bij braukt iekš un ār tō Skurbul mašīn Gaz-51 ar Bleķķ būd.

  • 0
    Heinrich 15.10.2023, 13:03:53

    Drīz tamā mājā Fabrikas ielā 2a,ja neskaita naktspatversmi,varbūt cilvēki vairs nedzīvos,tikai čigānu midzeņi paliks...

  • -1
    kaktuss 17.10.2023, 12:40:58

    Varbūt beidzot izdosies atslogot slimnīcas no tādiem. Jo skats kr krimināls, kad pie palātām jāsēž policijas uzraugam.

  • 0
    ilona kaķis 17.10.2023, 20:43:56

    Piekrītu. Jau gadiem mediķiem nezin kāpēc ir jāapkopj novēmušies, nomīzušies, apdirsušies dzērāji un narkomāni. Tajā pašā laikā viņi būtu varējuši sniegt medicīnisko palīdzību cilvēkiem, kas paši tīšām savu veselību nav sabojājuši.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: