16. septembrī pēc trīs gadu pārtraukuma pianists Andrejs Osokins atgriezīsies Ventspilī, lai koncertzālē Latvija atskaņotu koncertu veltījumu komponista Ferenca Lista daiļradei, personībai un dzīvei. Vairāk par gaidāmo koncertu, kā arī par šī brīža svarīgākajām emocijām sarunā ar pianistu.

Ar kādām izjūtām jūs atgriezīsieties Ventspilī?

– Ar lielu nepacietību un prieku gaidu to brīdi, kad būšu atkal Ventspilī, jo es ļoti mīlu šo pilsētu, man te ir aizvadīti ļoti skaisti koncerti. Vienmēr ar īpašu pieeju veidoju koncertprogrammas jūsu pilsētai. Šoreiz tā būs programma, kas ir izpildāma tikai koncertzālē Latvija, pateicoties šiem diviem unikālajiem instrumentiem – vertikālajām klavierēm un koncertflīģelim. Ferenca Lista programmu atskaņošu uz koncertflīģeļa, bet dažus reliģiskas ievirzes skaņdarbus spēlēšu uz vertikālajām klavierēm, kas šai mūzikai ir ideāli piemērotas. Arī es pirmo reizi sastapšos ar šo instrumentu. Ticu, ka tas būs izcils un neaizmirstams piedzīvojums. Koncertprogramma būs veltījums izcilajam komponistam Ferencam Listam, viņa daudzveidīgajai personībai – no mūža sākumiem, kad viņš bija virtuozs un publikas iemīļots pianists, kas ceļo pa Eiropu un par kuru raksta leģendas, līdz brīdim, kad viņa dzīve piedzīvo daudz negaidītu pārvērtību. Nesagaidījis atzinību, Lists kļūst par vientuļnieku, ceļotāju, savus piedzīvojumus ieliekot mūzikā. Mūzika iegūst cita līmeņa skanējumu, tā top garīgi piepildīta – filozofiskais elements kļūst daudz svarīgāks par efektīvo pasāžu. Lista personība ir egoisma un lielas cilvēkmīlestība apvienojums. Dzīves izskaņā komponists kļūst par skolotāju visiem jaunajiem pianistiem, dāsni daloties ar savām zināšanām. Dalīties – tas, manuprāt, ir ļoti svarīgi, jo, ja tev ir kas vairāk dots no dabas, no vecākiem, no Dieva, ar to ir jādalās. Arī man tas ir ļoti tuvu. Lūk, šo neparasto Ferenca Lista dzīves ceļu koncerta apmeklētāji varēs iepazīt caur viņa mūziku. Starp citu, runājot par diviem mūzikas instrumentiem, ir jāmin, ka šāda prakse bija arī Listam, kurš lūdza, lai uz skatuves būtu divi instrumenti. Mūzikas pētnieki līdz pat mūsdienām strīdas, vai tas bija tādēļ, ka viņa spēle bija tika emocionāla un virtuoza, līdz ar to viens instruments nevarēja izturēt, vai arī tas bija ļoti apzināts gājiens, lai katrā zāles pusē varētu vērot pianista rokas. Koncertprogramma, kuru atskaņos Ventspilī, ir ļoti jaudīga, piepildīta ar virtuoziem un emocionāliem darbiem, un tai būs unikāls un neatkārtojams skanējums. 

Ko jums kā pianistam nozīmē satikšanās ar savu klausītāju?

– Koncerts klātienē – tā ir īpaša saruna ar klausītāju. Katra klausītāja dvēsele ir gatava atvērties jaunam piedzīvojumam. Es ceru, ka man izdodas tās pavērt vaļā. Cilvēkam ir ļoti svarīgi būt kopā ar citiem, kaut ko kopīgi pārdzīvot un piedzīvot, rast muzikālas emocijas, ceļojumu. Katram šī emocijas ir savas, bet, sanākot visiem kopā, veidojas kaut kas vienots. Tas ir brīnums, ka mēs varam bez vārdiem, bez kādām liekām darbībām cits citu saprast un sajust. Tikpat svarīgi, manuprāt, ir sajust arī tiešo emociju no mūziķa, kurš ir uzkāpis uz skatuves un sniedz savam klausītājam kaut ko tik unikālu, kas citviet vairs neskanēs. Dzīvā saskare vienmēr ir neatkārtojama, tas ir brīnums, kuru vēlamies sajust. Mēs taču visi apzināmies, ka mūsu dzīve šajā pasaulē ir ar sākumu, ar cerībām uz ļoti skaistu dzīves gaitu un ar nobeigumu, tāpēc mirkļa brīnums ir tik svarīgs. Ventspils koncertzāle var būt lepna par fantastisko akustiku, kas ir ļoti labi piemērota gan lielajiem simfoniskajiem koncertiem, gan arī instrumentu mūzikas koncertiem, lai ikreiz piedzīvotu šo mirkļa skaistumu.

Kas šobrīd ir aktuālākais, pie kā jūs strādājat?

– Manas divas soloprogrammas, no kurām viena ir veltīta Listam, kas izskanēs Ventspilī, un otra veltīta Šopēnam, kas skanēs Rīgā. Tās ir manas divas vislielākās, visskaistākās un reizē vissarežģītākās programmas, pie kurām šobrīd strādāju. Viena otru iedvesmo. Šie abi mākslinieki arī dzīvē bija pazīstami un bija labi draugi. Aktīvi koncertēju visā Latvijā gan solokoncertos, gan kopā ar dažādiem māksliniekiem un orķestriem. Turklāt sadarbojos ne tikai ar mūziķiem, bet arī ar cita žanra māksliniekiem. Piemēram, mums tagad ar aktieri Gundaru Āboliņu veidojas ļoti skaista programma, kas ir veltīta gan Pēram Gintam, gan Solveigai, gan latviešu dzejai, gan arī ļoti daudzveidīgajai klaviermūzikai. Tā ir ļoti interesanta programma, kuru mēs abi veidojam un no kuras sajūtam ļoti lielu klausītāju pateicību pēc koncerta. Man gribas katru no mums parādīt visā savā krāšņumā, vienlaikus izveidojot uz skatuves izcilu sinerģiju, ansambli, kurā viens otru papildinām un saprotamies no pusvārda.

Esat Osokina Brīvības festivāla dibinātājs un mākslinieciskais vadītājs. Varat pastāstīt par to nedaudz?

– Šis festivāls sāka veidoties kovida laikā, bet, iesākoties karam Ukrainā, tas kļuva par Ukrainas atbalsta festivālu un labdarības akciju. Gan pagājušā gada festivālā, gan šovasar aicinājām piedalīties daudzus Ukraiņu māksliniekus, kuri bēgļu gaitās nonākuši Latvijā un dzīvo dažādās pilsētās un mēģina atrast darbu. Vēlamies dot viņiem iespēju atgriezties savā profesijā – mūzikā vai teātra mākslā un sadarboties ar mūsu pašmāju mūziķiem, lai viņi bagātinātu mūsu kultūru, savukārt mēs viņu. No festivāla biļešu ieņēmumiem un ziedojumiem Ukrainas atbalstam šovasar kopā savākti vairāk nekā 32 000 eiro, bet kopumā kopš kara sākuma dažādās akcijās – vairāk nekā 210 000 eiro. Katra koncerta biļete ir kā ziedojums atbalsta sniegšanai ukraiņu karavīriem frontē. Es vēlos, lai Ukraina sajustu atbalstu no mums, lai mēs saprastu, ka tas nav tikai viņu karš, ka tas ir visas civilizētās pasaules karš pret ļaunumu. Caur šo festivālu mēs cenšamies parādīt to, cik svarīga ir šī kara un taisnīguma uzvara, cik svarīgi ir atkal un atkal runāt par galvenajām vērtībām, lai palīdzētu bēgļiem, ukraiņu karavīriem, lai vienotu visu sabiedrību un pateiktu paldies tiem, kuri atbalsta Ukrainu.

Ko jūs vēlētos pateikt ventspilniekiem mūsu sarunas izskaņā?

– Sarunas izskaņā vēlreiz vēlos aicināt uz savu koncertu, kas būs neatkārtojams ceļojums romantiskajā mūzikā. Tas būs stāsts par mums, par mūsu dzīvi, jo komponista Lista vētrainā un daudzveidīgā biogrāfija vedina aizdomāties par ļoti daudziem dzīves aspektiem, kas arī mums joprojām, dzīvojot 21. gadsimtā, ir aktuāli. Koncerts būs viena mākslinieka mēģinājums parādīt Lista mūzikas un klavierskaņas daudzveidību. Šajā ziņā lieli palīgi būs abi koncertzāles Latvija mūzikas instrumenti – gan koncertflīģelis, gan vertikālās klavieres, tāpēc Ventspilī paredzētajai programmai būs absolūti unikāls skanējums. Nevienā citā zālē šādu koncertu jūs vairs nedzirdēsiet.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: