No 2. līdz 30. septembrim Ventspils Augstskolas bibliotēkā būs skatāma fotogrāfa Ulda Balgas fotogrāfiju izstāde “Skatu meklētājs”. Izstādi atklās 2. septembrī plkst. 14.

Fotogrāfs, Talsu foto kluba vadītājs Uldis Balga dzimis 1953. gadā. Viņš fotogrāfiju izstādēs piedalās jau kopš 1980. gada. Personālizstādes ir tikušas izvietotas gan Rīgā, gan citur Latvijā. Savus darbus fotogrāfs ir izvietojis arī Latvijas Fotogrāfijas muzejā, laba sadarbība ir izveidojusies ar Talsu novada muzeju, darbi ir pabijuši arī ārzemju izstādēs Millersvilles Universitātē (ASV), Rutgers Universitātes (ASV) kolekcijās, kā arī privātīpašumā Latvijā, ASV, un Francijā. Kā interesants fakts ir jāmin arī tas, ka kopš 1994. gada Uldis Balga nodarbojas arī ar uguns skulptūru veidošanu.

“Savas iepriekšējās personālizstādes “Robežnepārkāpējs” (1999), “Stāsti” (2013), “Skat-logi” (2018) ir tikušas veidotas, balstoties uz klasiskajām melnbaltās filmas fotogrāfijām, bet nu jau vairāk nekā 15 gadus pārsvarā tiek lietota digitālā kamera un veidoti krāsaini attēli,” stāsta Uldis Balga. Šādi ir uzkrājies ievērojams skaits digitālo uzņēmumu, kas izmantoti dažādās grupu izstādēs, bet nav bijis par pamatu apjomīgas personālizstādes veidošanai.

Pārskatot failu krājumu no 2013. gada, fotogrāfs ievērojis, ka atšķirībā no fotografēšanas ar filmu ar digitālo kameru tiek izdarīts daudz vairāk uzņēmumu no viena un tā paša skata, t. i. iznāk darboties kā nemitīgam labākā skata meklētājam. Turpmāk no neskaitāmajiem uzņēmumiem papīra formātā vai digitālajā vidē dzīvi parasti turpina tikai viens attēls, pārējiem paliekot krātuvē, kas arī ir bijis pamats izstādes “Skatu meklētājs” izveidošanai.

Interesants ir arī fakts, ka, saliekot blakus vairākus līdzīgus uzņēmumus, rodas tāds kā kinemotogrāfisks efekts, notiek tāda kā kustība, bet tas ir tikai skatītāju iztēlē un reizēm šķiet, ka attēlu rinda izaug daudz garāka.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: