"Apvienotais saraksts" (AS) ir paņēmis pauzi jaunās koalīcijas veidošanas sarunās, lai izšķirtos, vai lauzt savu bloku ar Nacionālo apvienību (NA), šādu viedokli pauda Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Viktors Valainis.

Vaļaiņa skatījumā, AS pārdomu brīdis nav saistīts ar izšķiršanos, vai iet vienā valdībā ar ZZS, bet gan "pauze varētu būt priekš NA", proti, AS esot jāizdara "grūtā izvēle", vai lauzt faktiski izveidoto politisko bloku ar NA.

ZZS politiķa vērtējumā, AS vēlme iekļauties jaunajā valdībā esot acīmredzama. Viņš pieļāva, ka AS manevri varētu būt arī mēģinājums iegūt labvēlīgākas pozīcijas cīņā par amatiem nākamajā valdībā.

Valainis redz labas iespējas ZZS sastrādāties ar "Jauno vienotību" (JV) šīs partijas virzītās premjera amata kandidātes Evikas Siliņas vadībā. Viņam arī esot sajūta, ka "Progresīvajiem" varētu būt vienota izpratne ar ZZS un JV par darāmajiem darbiem.

Savukārt AS Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Edgars Tavars pauda, ka viņa pārstāvētais politiskais spēks ar Siliņu grib pārrunāt, kāda, viņas skatījumā, būtu labākā koalīcija, kāpēc valdībā būtu iekļaujama tieši ZZS un "Progresīvie" un kādu tieši dinamismu šo partiju iesaiste dotu valdības darbam.

No mums tika lūgts skatījums par vēlamajiem koalīcijas modeļiem, tāpēc gribam uzklausīt pašas premjera amata kandidātes viedokli, izteicās Tavars.

Tavars nepieļauj iespēju, ka AS, kas sastāv no vairākiem politiskajiem spēkiem, valdības veidošanas kontekstā varētu sašķelties, daļai iekļaujoties valdošajā koalīcijā, bet citiem - paliekot opozīcijā.

Siliņa pēc AS lūguma līdz trešdienas rītam valdības veidošanas sarunās ieturēs pauzi. Pēc Siliņas vārdiem, AS lūgusi laiku lēmumu pieņemšanai saistībā ar jaunās valdības veidošanu, taču nekonkretizēja, par ko tieši AS šajā laikā plānojusi izšķirties.

Uz jautājumu, vai no AS tiek gaidīta atbilde, vai viņi ir gatavi iet vienā valdībā kopā ar "Progresīvajiem" vai NA, Siliņa atbildēja: "Es gaidu viņu lēmumu, vai viņi ir gatavi strādāt tādā plašākā koalīcijā, kādu mēs viņiem varētu piedāvāt. Tas ir viņu uzdevums izlemt, vai viņi ir gatavi strādāt, vai nē. Es katrā ziņā [pēc trešdienas] ilgi negaidīšu, ja būs vēl kādas ļoti garas diskusijas."

Iepriekšējā nedēļā pamatā tika diskutēts par diviem iespējamiem četru partiju koalīcijas modeļiem, kuros abos būtu JV, ZZS un AS, bet izšķiršanās būtu, kuru politisko spēku - "Progresīvos" vai NA - iesaistīt koalīcijā kā ceturto partiju.

AS līdz šim ir uzsvērusi, ka vēlas turpināt strādāt valdošajā koalīcijā, taču ne par katru cenu. AS politiķi pārsvarā ir uzsvēruši, ka vēlas saglabāt esošo koalīciju, kurā strādā JV, AS un NA, taču nav snieguši ļoti skaidru atbildi, vai iekļautos tādā koalīcijā, kurā nav NA.

Pagājušajā nedēļā, vaicāta par izšķiršanos starp NA un "Progresīvajiem", ja tiek veidota četru partiju koalīcija, Ministru prezidenta amatam nominētā Siliņa žurnālistiem atzina, ka piecas partijas nevarēs būt koalīcijā, jo NA ir izslēgusi sadarbības iespēju ar "Progresīvajiem", taču konkrētu savu pozīciju par vēlamajiem partneriem nepauda.

Siliņa uz pirmajām oficiālajām sarunām aicināja četru politisko spēku pārstāvjus, lai mēģinātu vienoties par iespējami plašu koalīciju. Politiķi gan ir pauduši skepsi, vai par dabu vienā valdībā izdosies vienoties visām piecām sarunās iesaistītajām partijām, sekojoši ir aktuāls jautājums, kura vai kuras divas partijas paliks "aiz borta".

Sarunas bez JV piedalījās AS, ZZS, NA un "Progresīvie". Nepastāv iespējas NA un "Progresīvajiem" vienoties par kopīgu darbu valdībā, līdz ar to topošajā koalīcijā varētu tikt iekļauta tikai vienai no šīm partijām.

Siliņa iepriekš teikusi, ka saskata iespēju izveidot četru partiju valdību divās kombinācijās, vienā no kurām būtu pārstāvēti "Progresīvie", bet citā modelī - NA. Politiķe reizē uzsvēra, ka noteikti ir iespējamas arī "citas variācijas", lai izveidotu stabilu valdību ar vismaz 51 balsi.

Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs atbilstoši Satversmei aicinājis Siliņu sastādīt valdību.

Saeimā JV ir 26 deputātu vietas, ZZS - 16, bet "Progresīvajiem" - 10 mandāti, kas kopā iespējamās jaunās valdības tā dēvētajam kodolam dod 52 balsis jeb minimālu vairākumu. AS ir 15 parlamentārieši un NA - 13 deputātu vietas.

Lasi vēl

Komentāri (3)

  • 0
    Pilsēta 29.08.2023, 11:35:33

    Kādreiz tā lamāja un gānīja JV un to vadību, bet tagad taisās pa pirmo brūtgānu.

  • 0
    Vadims Kevrelis 30.08.2023, 11:37:58

    Politikā viņi ir gan piesārņotāji un apkopēji.

  • 0
    ventspilnieks 36,7 30.08.2023, 11:55:19

    Viktors noskalosies podā, īsti nemaz neiesācis 'strādāt'. Nu jā, drīkstēs pieņemt SK, tas arī būs viss :D

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: