Ventspils slimnīcā drīzumā tiks pabeigta vērienīgā Neatliekamās medicīniskās palīdzības nodaļas un Laboratorijas pārbūve. Projekts paredz būtiskas izmaiņas, kas saistītas ar nodaļas paplašināšanu un pacientu plūsmu nodalīšanu.

Iemesli tam ir vairāki– gan epidemioloģiskās prasības, gan pacientu privātuma ievērošana, gan iespēja nodrošināt daudz labāku aprūpi. Ventas Balss tikās ar būvnieku un neatliekamās medicīniskās palīdzības vadītāju, lai kopīgi ielūkotos teju jau pabeigtajās telpās, kurās pavisam drīz tiks uzņemti pacienti.

Būvdarbus veic SIA Pilsbūve, pasūtītāja pārstāvis projektā– pašvaldības iestāde Komunālā pārvalde. SIA Pilsbūve darbu vadītājs Toms Zariņš, izrādot jauno Neatliekamās medicīniskās palīdzības nodaļu un Laboratorijas telpas, pastāstīja, ka būvdarbi pamazām tuvojas izskaņai un sagaidāms, ka rudenī pacienti jau varēs novērtēt projektētāju un būvnieku paveikto. «Ir uzsākta gatavo telpu tīrīšana, pamazām tiek uzstādītas visas nepieciešamās mēbeles, aprīkojums. Uzņemšanas nodaļa jau ir sadalīta pa kabinetiem, zonām, grīdās ir iestrādātas dažādu krāsu vadulas, lai pacientiem būtu pēc iespējas vieglāk uztvert, kurā kabinetā ir jānonāk. Tāpat ir padomāts par cilvēkiem ar kustību traucējumiem– ir ierīkots pacēlājs.

Jaunas aprises jau ieguvusi pārplānotā un pārbūvētā slimnīcas laboratorija. Pavisam drīz tiks pabeigta modernu, atvērta tipa laboratorijas darba telpu izveidošana. Pēdējie remontdarbi atlikuši arī telpās, kur pacienti bez pavadošā medicīnas personāla nevarēs iekļūt. Pēdējie uzlabojumi veicami māsu postenī ar pacientu novērošanas zonu. Tāpat izveidots atsevišķs bloks traumatologiem un ķirurgiem, rentgena kabinets ar jau uzstādītām iekārtām.» Pēc būvnieka domām, vislielākais izaicinājums darba procesā bijis nodrošināt slimnīcas nepārtrauktu darbību, apvienot vecā korpusa telpas ar jaunajām, saskaņot platības, komunikācijas. Darbu vadītājs atzinīgi novērtē veiksmīgo sadarbību ar slimnīcas vadību, ārstiem– «tādējādi esam nonākuši pie rezultāta, kas iepriecina mūs visus».

Neatliekamās medicīniskās palīdzības nodaļas vadītāja Anita Kalēja ir gandarīta par modernizēto māsu posteni, jauno akūtās ārstēšanas zāli– vietu, kas paredzēta vissmagāko pacientu uzņemšanai: «Šeit notiks ļoti intensīvs darbs ar vairāku speciālistu iesaisti. Pacientu vērošanas monitori būs pieejami gan māsu postenī, gan arī pie katra pacienta gultas. Akūtā situācijā ļoti svarīga ir brīva pieeja pacientam, lai nebūtu nekādu traucējošu faktoru. Pēc pamatproblēmas diagnosticēšanas pacientu pārvedīs uz attiecīgo nodaļu. Šajā zālē tiks ierīkotas četras pamatvietas, nepieciešamības gadījumā tiks organizētas papildvietas dažādiem masveida negadījumiem.» Kalēja atzinīgi novērtē savas nodaļas darbu, jo būvdarbu laikā kolektīvam iznācis vairākkārt mainīt atrašanās vietu slimnīcā un darbinieki spējuši ātri adaptēties jaunajiem darba apstākļiem.

Nodaļas vadītāja apzinās, ka arī jauno telpu apdzīvošana prasīs laiku, taču vienlaikus Kalēja ir pārliecināta, ka medicīnas personāls spēs pielāgoties apstākļiem un vienlaikus tikt galā ar saviem tiešajiem pienākumiem. «Tas, ka neatliekamā palīdzība vairs netiks sniegta koridorā, kurā visi skrien cauri un garām, bet gan atsevišķā nodaļā, ir milzīgs panākums un atbalsts gan pacientiem, gan slimnīcas darbiniekiem. Strādāsim pie tā, lai veiksmīgi varētu sadalīt pacientus pēc viņu stāvokļa prioritātes, proti, cik ātri ir jāsaņem palīdzība. Visi Neatliekamās medicīniskās palīdzības nodaļas kabineti ir aprīkoti vienādi, tas nozīmē, ka jebkurš ārsts varēs strādāt jebkurā darba vietā,» uzsver Kalēja.

«Pacientus, kuri Uzņemšanas nodaļā ieradīsies paši, nodalīs no pacientiem, kurus slimnīcā nogādās Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests,» uzsver Neatliekamās medicīniskās palīdzības nodaļas neatliekamās medicīnas ārste Anita Kalēja. Nodaļas vadītāja pauž gandarījumu par iespēju būt klāt projekta īstenošanā un norāda, ka visos procesos aktīvi iesaistās slimnīcas personāls.

Uzņemšanas nodaļā iebūvēti speciāli svari, kur uzreiz nofiksēs pacienta svaru.

Gaitenis, pa kuru pārvietojas gan pacienti, gan personāls, ir nodalīts no Neatliekamās medicīniskās palīdzības nodaļas, turklāt tas kļuvis lēzenāks, lai nodrošinātu ērtu pārvietošanos.

No gaiteņa var nokļūt arī iekšpagalmā, kur jau ir pabeigti labiekārtošanas darbi– izbūvēti soliņi, iestādīti augi.

Līdz ar Neatliekamās medicīniskās palīdzības nodaļas vērienīgajām pārmaiņām jaunu izskatu iegūst arī Diagnostikas nodaļas telpas– rentgena un datortomogrāfa izmeklējuma telpas tagad būs ērtāk pieejamas apmeklētājiem, kā arī atvieglos stacionārā esošo pacientu nogādāšanu uz izmeklējumu, jo izbūvēta arī plašāka uzgaidāmā zona.

Jaunas aprises jau ieguvusi pārplānotā un pārbūvētā slimnīcas laboratorija. Pavisam drīz tiks pabeigta modernu, atvērta tipa laboratorijas darba telpu izveidošana. Telpas ir apvienotas ar dežūrlaboratoriju un ambulatoro laboratoriju, lai viss darbs tiktu organizēts vienuviet.

Pacientu vērošanas monitori būs pieejami gan māsu postenī, gan arī pie katra pacienta gultas.

Šajā zālē tiks ierīkotas četras pamatvietas, nepieciešamības gadījumā tiks organizētas papildvietas dažādiem masveida negadījumiem.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: