8. septembrī plkst. 19.00 koncertzālē “Latvija” viesosies mūzikas pasaulē augstu novērtētais pianists un komponists Vadims Neselovskis, kurš koncertprogrammu “Odesa. Muzikāla pastaiga pa leģendāro pilsētu” spēlēs uz Dāvida Kļaviņa radītajām klavierēm 470i.

Talantīgo mākslinieku dēvē par daudzsološāko jauno improvizatoru un ģēniju, kurš brīvi spēlējas ar mūzikas formu daudzveidību. Amerikāņu džeza vibrafonists, komponists un pedagogs Gerijs Bārtons (Gary Burton) par Vadimu izsakās skaidri: “Es nedomāju, ka jelkad esmu saticis impovizētāju, kuram tik daudz pārsteigumu arsenālā… īsts Ģēnijs.”

Vadims Neselovskis ir dzimis Odesā 1977. gadā, kad Ukraina atradās Padomju Savienības sastāvā. Padomju Savienība sabruka 1991.gadā, kad zēnam bija 14 gadu. Muzikālais brīnumbērns ir visu laiku jaunākais students, kas iestājies Odesas Konservatorijā (tagad – Odesas Nacionālā Mūzikas akadēmija) – Vadims tad bija vien 15 gadus vecs. Sākotnēji Neselovski aizrāva klasiskās mūzikas pasaule, bet drīz vien viņš pievērsās džeza mūzikai. 2019. gadā Neselovska jaunais menedžeris ieminējās, ka pianistam vajadzētu atrast veidu, kā ar mūzikas palīdzību izstāstīt stāstu par Odesu, jo nav neviena, kas to prastu labāk par viņu. Šī doma komponistam likās vilinoša, un Neselovskis sāka apsvērt labākos risinājumus un metodes, kā šo stāstu izstāstīt klausītajiem. Neselovskim bija svarīgi, lai mūzika radītu atmosfēru, kas klausītajiem liek pilnībā izjust viņa piedzīvoto Odesā. Pianists savas koncertprogrammas izveidē iedvesmojās no Modesta Musorgska (Modest Mussorgsky) klavieru svītas “Pictures at an Exhibition”. Viņš nolēma, ka klausītāji jāved cauri Odesai tā, kā to redz un jūt viņš pats – no vēstures, ko ir mācījies, no paša atmiņām un piedzīvotā, no sapņiem par pilsētu. Koncertprogramma aizved uz tādām pilsētai raksturīgām vietām kā Odesas Centrālā dzelzceļa stacija, Potjomkina kāpnes, Odesas Konservatoriju u.c. un pilnasinīgi attēlo šīs pilsētas dzīves dunu.

Pārliecību, ka ideja tiek īstenota pareizi, Neselovskim deva tēvs, kurš bija īsts odesiesietis ar raksturīgo uzvedību, pārliecību un humora izjūtu. Noklausījies dēla ieraksta gala versiju, deva tai savu apstiprinājumu. Tas bija īsi pirms viņa aiziešanas mūžībā.

Jaunais Vadims pēc dzīves Odesā parcēlās uz Vāciju, bet pēc tam savu galvu reibinošo ceļu džeza mūzikas pasaulē viņš turpināja Amerikā. Vadima mentors, leģendārais vibrafonists Gerijs Bārtons kļuva par vienu no lielākajiem Neselovska orģinālkompozīciju atbalstītājiem. Tieši ar viņa iniciatīvu komponista skaņdarbi tika ierakstīti un performēti kopā tādiem profesionāļiem kā ģitāristu Džuliānu Leidžu (Julian Lage) un sitaminstrumentālistu Antonio Sančezu (Antonio Sanchez), u.c. Nesen pievērsies arī savu ebrejisko sakņu iepazīšanai un izzināšanai – sadarbībā ar saksofonistu un komponistu Džonu Zornu (John Zorn) ierakstu studijā “Tzadik label” ierakstīts duets ar amerikāņu pianistu Kreigu Tabornu (Craig Taborn). Neselovskis vienmēr gan saglabājis savu saikni ar dzimteni, regulāri uzstājoties Ukrainā. Kopš Krievijas iebrukuma pianistam bija svarīgi vērst sabiedrības uzmanību uz viņa dzimtenē notiekošo traģēdiju. Arī koncertprogrammas “Odesa. Muzikāla pastaiga pa leģendāro pilsētu” atskaņošana koncertzālē “Latvija” atgādina par Ukrainas nenovērtējamo skaistumu un tās kultūras mantojumu, pretstatā ieilgstošajam postošajam Krievijas karaspēka iebrukumam Ukrainā.

Pasākumu organizē SIA “Kurzemes filharmonija”, finansē Eiropas Reģionālās attīstības fonds un Ventspils valstspilsētas pašvaldība. Biļetes iegādājamas biļešu tirdzniecības tīklā “Biļešu paradīze”, kā arī koncertzāles “Latvija” kasē.

Informējam, ka pasākuma laikā iespējama fotografēšana un video filmēšana organizatora vajadzībām. Iegūtie materiāli tiks izmantoti pasākuma publicitātes nolūkos, koncertzāles “Latvija” mājas lapas un sociālo tīklu kontos.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: