18. augustā koncertzālē Latvija būs iespēja iepazīt neparastu, bet vienaikus ļoti īpašu projektu MoonBach – uz skatuves kāps irāņu izcelsmes vijolniece Azade Magsodi un pianists Andis Paegle. Vakara gaitā izskanēs persiešu dzeja aktrises Rēzijas Kalniņas lasījumos.

Īpaši koncertzālei Latvija veidotā programmā tiks apvienota atmosfēriska mūzika un persiešu dzeja, kas ļaus iepazīt vairāku kultūru veiksmīgo mijiedarbību. Skanēs Johana Sebastiana Baha tēmas ar persiešu un latviešu mūzikas improvizācijām, aizsniedzoties līdz Astora Pjacollas daiļradei un džeza aranžējumiem. Mūzikas un dzejas izvēli vieno Mēness – visu vientuļo un skumjo aizstāvis, komponistu un mūzu iedvesmotājs.

Vijolniece Azade Magsodi un pianists Andis Paegle 2019. gadā izveidoja unikālu starptautisku projektu MoonBach, lai izpildītu pazīstamus Baha, Bībera un citu komponistu muzikālos skaņdarbus ar jaunradītiem džeza, eksperimentālās mūzikas elementiem.

«Mūsu projekts ir īpašs – mēs spēlējam latviešu un irāņu mūziku, gūstot milzīgu iedvesmu no abām kultūrām. Mēness tēma mūsu projektam ir ļoti tuva. Mēness ir nepārtrauktā kustībā, kas ir lēna un vijīga. Mūsu izpildītā mūzika pārtop par vienu veselumu, nemanot pārkāpjot laika un telpas robežas. Mēs gribam parādīt to, ka kosmoss spēj ietekmēt ne tikai māksliniekus atsevišķi, bet visu kultūru kopumā,» stāsta vijolniece Azade Magsodi, kura izglītību ieguvusi Vācijā. Vijolniece koncertējusi kopā ar pasaulslaveniem orķestriem, uzstājusies radio un televīzijā. Andis Paegle, kurš studējis Lībekas Mūzikas augstskolā klavesīna spēli un baznīcas mūziku, ir gandarīts par tikšanos ar Azadi Magsodi Vācijā, studiju laikā, jo tādējādi radusies iespēja piedzimt unikālajam projektam MoonBach. «Mūsu galvenais uzsvars ir parādīt to, ka mūzikai nav robežu. Lai arī esam nākuši no dažādām vietām, cilvēki visur redz nakti un Mēnesi, kas nereti raisa emocijas un pārdomas. Ir tik pārsteidzoši saprast un sajust līdzību, kas nāk no abu tautu dziesmām un mūzikas. Spilgts piemērs ir dziesma Tumša nakte, zaļa zāle, kas organiski saplūst ar irāņu dziesmu par vientuļo Mēnesi, nakti un dabu. Mums ir jāapzinās savs tuvums dabai, tās varenībai, jāatceras, ka esam dabas sastāvdaļa. Mēness mums visiem ir viens, lai kur mēs dzīvotu un būtu. Ik reizi tajā palūkojoties, raisās pārdomas, skumjas, tas teju vai apvieno visus vientuļos,» savās pardomās dalās Andis Paegle, piebilstot, ka neapšaubāmi dažādu tautu mūzikas skanējums var būt atšķirīgas, bet sajūtas ir negaidīti līdzīgas.

Vaicāta par sadarbību ar Latvijā pazīstamo aktrisi Rēziju Kalniņu, Azade Magsodi uzsver, ka satikšanās ar Rēziju Kalniņu pagājušā gada oktobrī Latvijā bijusi īpaša – tika aizvadīts emocijām piepildīts koncerts. «Kad tikāmies pirmo reizi, Rēzija pastāstīja par sava tēta aizraušanos ar irāņu dzeju. Tas mani ļoti aizkustināja. MoonBach sadarbība ar brīnišķīgo Rēziju ir izvērtusies ļoti veiksmīga – viņas dzejas lasījumi pašsaprotami savijas ar mūsu atskaņoto mūziku. Mans mūzikas vēstījums nāks no vijoles spēles, savukārt Andis iepriecinās koncerta apmeklētājus ar ērģeļmūziku. Koncertzālē Latvija uzstāšos pirmo reizi, ar lielu nepacietību gaidu šo tikšanos,» saka Azade.

Savukārt pianists Andis Paegle, kurš koncertzālē Latvija viesojies jau iepriekš un ik reizi priecājas par iespēju šeit uzstāties, ir pārliecināts, ka «koncerts būs kā mūzikas terapija, meditācija, iespēja atpūsties no ikdienas domām un ļauties emociju lidojumam».

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: