Sestdien, 5. augustā, plkst. 16.00 Pārventas bibliotēkā, notiks Leldes Braķes-Klaverī gleznu izstādes “Šaipus horizontam” atklāšana. Izstādē aplūkojamas mākslinieces jaunākās gleznas, kas tapušas pēdējo gadu laikā.

Izstādes vadmotīvs ir ietverts sakāmvārdā “Cilvēks, kurš skatās uz horizontu, neredz pļavu sev priekšā”. Leldes akrila un eļļas glezniecības tehnikā radītās gleznas – pārsvarā stilizētas ainavas – caurvij skaidra horizonta līnija, pie kuras debesis sastopas ar zemi. Taču šoreiz māksliniece vēlas vērst skatītāja uzmanību uz priekšplānu – pļavu vai jūru, kas viļņojas tepat pie kājām, tepat tuvumā. Tuvums prasa vērību, iedziļināšanos un empātiju. Cilvēks šajā gleznieciskajā pasaulē ir tikai vērotājs, viņš atrodas ārpus, bet šaipus horizontam lido vēstījumu nesošs putns, smaržo maģisku sajūtu pilna saulgriežu pļava vai jūra, kuras viļņi izkārtojušies noteiktā ritmā. Daba apvienojumā ar iztēli un personīgo pasaules izjūtu ir gleznotājas iedvesmas avots.

Māksliniece strādā jauktā tehnikā, apvienojot glezniecības paņēmienus ar grafiskiem elementiem manuālās sietspiedes tehnikā.

Lelde Braķe-Klaverī ir tekstilmāksliniece un gleznotāja, viņa arī raksta un ilustrē grāmatas un iedvesmo jauniešus radošam darbam Jūrmalas Mākslas skolā. Māksliniece ir ieguvusi maģistra grādu mākslā Latvijas Mākslas akadēmijā, studējusi Mākslas un Dizaina akadēmijā Nīderlandē, kā arī papildinājusi zināšanas ievērojamā vācu mākslinieka Jorga Immendorfa glezniecības meistarklasē Amsterdamā.

Māksliniecei ir bijušas personālizstādes Latvijā, Somijā un Francijā, un viņa ir piedalījusies daudzās mākslinieku kopizstādēs gan Latvijā, gan ārvalstīs. 2021. gadā Lelde saņēma ASV galerijas atzinības rakstu kā laureāte konkursizstādē “Landscape 2021”, kā arī viņas glezna “Rudens saule” tika iekļauta glezniecības konkursa finālistu vidū starptautiskā izstādē Malaizijā.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: