Aprīlī Ventspils pārtaps par Latvijas ērģeļu galvaspilsētu. Ventspils ērģeles ir Baltijas mērogā unikāls, izcils instruments, kas burtiski uzliek pienākumu to popularizēt un lietot vislabākajā veidā. Ventspils Mūzikas vidusskola no 21. līdz 23. aprīlim pulcēs ērģelniekus, ērģeļspēles pedagogus un studentus no visas Latvijas, notiks meistarklases, lekcijas, koncerti. 

Ventspils Mūzikas vidusskolā un koncertzālē ''Latvija'' norisināsies Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas asociētās profesores Larisas Bulavas vadītās meistarklases un vairāki koncerti:

- ērģelnieces Larisas Bulavas koncerts (21. aprīlī 19.00 Ventspils koncertzālē “Latvija”. Biļetes: https://www.bilesuparadize.lv/lv/event/116201 );

- ērģelnieces Kristīnes Adamaites un čellista Ērika Kiršfelda koncerts (22. aprīlī 19.00 Ventspils koncertzālē “Latvija”. Biļetes: https://www.bilesuparadize.lv/lv/event/116202 );

- meistarklašu dalībnieku koncerti (23. aprīlī 12.00 – Ventspils Mūzikas vidusskolas audzēkņu koncerts Livonijas ordeņa pils kapelā (ieeja ar muzeja biļetēm) un 15.00 – meistarklašu dalībnieku koncerts Ventspils koncertzālē ''Latvija'' (ieeja bez maksas)).

Profesore Bulava ir laipni piekritusi aizvietot ērģelnieci Vitu Kalciemu, kura veselības stāvokļa dēļ nevar vadīt meistarklasi un uzstāties koncertā, kā bija izsludināts agrāk.

Festivālu “Ventspils Ērģeļu dienas” finansē Valsts kultūrkapitāla fonds, atbalsta Ventspils muzejs.

Šīs daudzveidīgās programmas īpašā iezīme ir plašā dalībnieku amplitūda no skolniekiem - iesācējiem līdz augstākās raudzes profesionāļiem, kas kopīgi rod profesionālas ierosmes un savstarpēju bagātināšanos, darbojoties pie vienām no Latvijas izcilākajām ērģelēm. Un pavisam noteikti Ventspils Ērģeļu dienas būs vērtīga kultūras pieredze arī pilsētas iedzīvotājiem un viesiem, kuri trīs dienu laikā varēs noklausīties četras dažādas ērģeļmūzikas programmas un iepazīt vairākas pilsētas koncertvietas.

Rekomendējot festivālu “Ventspils Ērģeļu dienas” Valsts kultūrkapitāla fonda finansējuma piešķīrumam Rīgas Doma mūzikas direktors ērģelnieks Aigars Reinis rakstīja: “Ventspils Ērģeļu dienas ir izcila un reta iespēja jaunajiem talantiem sastapties ar lieliem meistariem klātienē gan koncertos, gan meistarklasēs. Un vēl jo vairāk katram jaunajam ērģelniekam izmēģināt savus spēkus pie lielajām Ventspils koncertzāles “Latvija” ērģelēm! Kā to pierādīja pirmās Ventspils Erģeļu dienas 2020. gadā, interese bija patiesi liela, katra jaunā talanta pieredze nenovērtējama un pasākumu programma pārdomāta un labi organizēta. Šai iniciatīvai noteikti būtu jāturpinās kā tradīcijai arī nākamajās sezonās, tādējādi attīstot jauno mūziķu interesi un izpratni par ērģeļu kultūru, kā arī kvalitatīvi bagātinot Latvijas kultūras vidi ar augstvērtīgu koncertu piedāvājumu visplašākajai publikai – šajā gadījumā reģionālajā Ventspils koncertzālē “Latvija””.

Par Ventspils koncertzāles ''Latvija'' ērģelēm:

Vācijas ērģeļbūves uzņēmums (Johannes Klais Orgelbau GmbH & Co) kopā ar konsultanti - latviešu ērģelnieci Ivetu Apkalnu, Ventspils Mūzikas vidusskolas ēkai ir izstrādājis ērģeļu projektu - arhitektonisko risinājumu un ērģeļu muzikālo koncepciju ar atbilstošiem tehniskiem risinājumiem.

Ērģelēm ir četri manuāļi un pedālis. Divos manuāļos tradicionālā veidā izvietoti neatkarīgi reģistri, savukārt otra manuāļu pāra un pedāļa skaņu krāsas veido kopīgi izmantotie reģistri. Instruments sastāv no 38 neatkarīgiem reģistriem, 23 oktāvu paplašinājumiem, 18 aizgūtiem un 14 dublētiem reģistriem, kas krietni paplašina pieejamo tembru klāstu, tādējādi vairojot instrumenta iespējas.

Instruments Ventspilī ir vienīgās ērģeles Baltijas valstīs ar diviem spēles galdiem (viens iebūvēts ērģelēs ar mehānisko traktūru tradicionālajiem manuāļiem, otrs - pārvietojams uz skatuves) un mūsdienīgu kombinēšanas sistēmu, kas sniedz ērģelniekiem pilnu pārvaldību pār instrumentu.

Profesors Tālivaldis Deksnis laikrakstā “Latvijas Avīze” 2017. gada 02. februārī rakstīja: “Domāju, ka mūziķi, diriģenti un ērģelnieki varēs tikai apskaust ventspilniekus par šo koncertzāli ar īstām, “dzīvām” stabuļu ērģelēm. Ventspilnieki ir pirmie, kuri pēc 80 gadu pārtraukuma ir gatavi Latvijā uzbūvēt pietiekami nozīmīgas ērģeles. Iepriekšējās tapa 1937. gadā Latvijas Universitātes Lielajā aulā.. ..Ventspils mūzikas skolas koncertzālē jau nespēlēs tikai skolēni. Te noteikti uzstāsies daudzi ērģelnieki, viesosies orķestri, kori, solisti. Arī izcili ārzemju ērģelnieki, kuriem šobrīd grūti izpausties pie vēsturiskajām Latvijas ērģelēm.”. Šie vārdi izsaka festivāla vīziju – jaunā instrumenta iespēju izmantošana vislabākajā veidā.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: