Lai gan BK Ventspils Latvijas–Igaunijas līgas sezonu noslēdza nesekmīgi, otro reizi pēc kārtas netiekot līdz turnīra pusfinālam, lielākā sporta ziņu portāla Sportacentrs.com rīkotajā aptaujā izcelti arī mūsu basketbolisti.

Lai saprastu, ka aptauja nav tikai viena medija pārstāvju viedokļu apkopojums, jāsāk ar to, ka šogad savu vērtējumu par Latvijas–Igaunijas līgas regulārās sezonas labākajiem spēlētājiem devuši 20 cilvēki – līgas spēļu komentētāji, basketbola apskatnieki, sporta žurnālisti. Starp viņiem, piemēram, arī pieredzējušais basketbola žurnālists, grāmatu autors un šobrīd Latvijas Basketbola savienības portāla basket.lv redaktors Guntis Keisels. Aptaujas organizatori ziņo, ka piecu gadu vēsturē šis bijis lielākais respondentu skaits. Viņiem vajadzēja nosaukt labākos aizsardzības spēlētājus, progresējošākos spēlētājus, labākos jaunos basketbolistus, rezervistus, leģionārus un trenerus, kā arī labākos Latvijas basketbolistus Igaunijas klubos. Katrā nominācijā bija jānosauc jāmin trīs labākie, bet punkti tika dalīti šādi: 1. vieta – 3 punkti, 2. vieta – 2 punkti, 3. vieta – 1 punkts.

Lai gan Ventspils sastāvs arī šajā sezonā ir visai līdzvērtīgs un tajā nav izteikta līdera, aptaujas dalībnieki atzīmēja arī mūsējos. Pat divās nominācijās par labāko tiks atzīts lietuvietis Deniss Krestiņins. Ārkārtīgi sīvā cīņā šis panākums nāca labāko aizsardzības spēlētāju noteikšanā – ventspilnieks sakrāja 23 punktus, bet tikai par vienu mazāk tika VEF aizsargam Artim Atem. Interesanti, ka vefietim tika piecas pirmās vietas, kamēr Denisam tādas bija četras. Vidēji mačā laukumā pavadītajās 20,5 minūtēs Krestiņins izceļas ne vien ar 9,1 punktu, bet arī 6,4 atlēkušajām bumbām, 1,2 bloķētiem metieniem un 1,1 pārķerto piespēli. Aizsardzības spēlētāja kvalitāti apliecina arī efektivitātes rādītājs, kas ir +15,5, tas nozīmē, ka, lietuvietim esot laukumā, tieši par tik punktiem vairāk komanda gūst nekā ielaiž. Basketbola apskatnieks Andrejs Siliņš savu izvēli komentē šādi: «Teicami lasa aizsardzību, spēj palīdzēt partneriem un labi tiek galā ne tikai ar tiešajiem sedzamajiem, bet arī tā saucamajās mismeču situācijās, kad aizsardzībā notikusi nevienlīdzīga maiņa.» Jāpiebilst, ka Krestiņins šādu atzinību saņēma arī 2018. gadā, kad pārstāvēja Jūrmalas komandu. Savukārt 2020. gadā šis tituls tika ventspilniekam Klāvam Čavaram.

Lietuviešu uzbrucējs atzīts arī par regulārās sezonas labāko rezervistu, un tā viņa karjerā tāpat ir otrā reize, kad saņemta šāda atzinība. Šajā nominācijā Krestiņins uzvarētāja pārliecinošāk, par sešiem punktiem apsteidzot Ogres centru Matu Juciku un par septiņiem – VEF aizsargu Ronu Kariju. Trijniekus par pirmo vietu viņš gan nopelnīja tikai trīs reizes, taču tikai retais aptaujas dalībnieks vispār bija izticis bez Krestiņina piesaukšanas. Deniss šajā sezonā un vispār savā karjerā pierādījis, ka viņu var sūtīt laukumā jebkurā brīdī un varbūt pat jebkurā diennakts laikā, un visbiežāk nekas netraucēs izlikt sevi līdz pēdējai pilītei. «Tā nu sanācis, ka labākie rezervisti šosezon nāk no viesspēlētāju vidus. Deniss Krestiņins ar savu aktivitāti allaž devis un dod ieguldījumu abos laukuma galos,» spēlētāju raksturo Sportacentrs.com autors Kristaps Pildiņš. Piekto punktu summu šajā nominācijā savācis BK Ventspils kapteinis Kristaps Mediss, kurš par labāko rezervistu tika atzīts pērn. Vēl jāpiebilst, ka Krestiņins bija otrais labākais leģionāru sarakstā, kura pirmais numurs ar ļoti iespaidīgu atrāvienu ir vefietis Džeilens Railijs.

Nepamanīta nav palikusi Kristapa Ķilpa šīs sezonas izaugsme. Aizsargs neapšaubāmi aizvada savu līdz šim labāko sezonu, lai gan tās otrajā pusē atkal sāk pazusts – pirms Latvijas čempionāta izslēgšanas mačiem jāsaņemas! Šosezon Kristaps vidēji mačā laukumā pavadījis 21,3 minūtes, guvis 11,8 punktus, savācis 3,7 atlēkušās bumbas, atdevis 3,1 piespēli un vienu piespēli pārķēris. Bijušais basketbolists, bet tagad spēļu komentētājs Haralds Kārlis norāda, ka Ķilpam vēl arī ir kur augt: «Ar kādu pārliecību viņš šogad darbojas laukumā, tas ir fantastiski. Jaunības azarts vēl dažreiz pieviļ, bet tas ar laiku mainīsies.»

Piektais šajā nominācijā ir cits ventspilnieks Rodrigo Būmeisters, bet kopumā aptaujas vēsturē Ventspils pārstāvji triumfējuši trīs reizes – bez Ķilpa arī Klāvs Čavars (2020. gadā) un Rihards Lomažs (2019.). Kristaps arī ieņem otro vietu labāko jauno (līdz 22 gadiem) spēlētāju sarakstā, kurā pirmajā vietā ir Dāvids Vīksne (LU), ventspilnieku apsteidzot par četriem punktiem. Savukārt Vīksne bija otrais progresējošāko spēlētāju nominācijā.

Arī šīs sezonas labākajām latvietim Igaunijas kluba sastāvā ir visciešākās saiknes ar Ventspils basketbolu – pirmā vieta šajā nominācijā tika Viimsi līderim Ronaldam Zaķim.

Par regulārās sezonas labāko treneri visai prognozējami tika atzīts pirmās vietas ieguvēju VEF treneris Jānis Gailītis, bet Gints Fogels dalīja pirmo vietu ar Ogres speciālistu Uldi Švēdi. Savukārt vērtīgākā spēlētāja tituls šoreiz Ogres uzbrucējam Kristapam Dārgajam, kurš par sešiem punktiem apsteidza Railiju.

Aptaujas dalībnieki arī noteica simboliskās izlases, un arī tajās atzīmējās ventspilnieki. Pirmajā piecniekā tikai iekļauts Linards Jaunzems, kurš šosezon centīgi strādā ne vien groza apakšā, bet labi iejūtas arī vieglā uzbrucēja lomā. Otrajā komandā iebalsoti Artūrs Ausējs un Deniss Krestiņins.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: