Jaunajam gadam iestājoties Ventspils Tūrisma informācijas centrs vēlas padalīties ar jaunumiem pilsētas infrastruktūrā un tūrisma pakalpojumu attīstībā.

1. Ventspilī šis gads iezīmēsies ar īpašu un ilgi gaidītu notikumu - jūnija sākumā apmeklētājiem durvis vērs Zinātnes centrs ''VIZIUM''
Zinātnes centrs pildīs nozīmīgu lomu izglītības pakalpojumu attīstībā bērniem, jauniešiem, skolotājiem un pieaugušajiem, kļūstot par Latvijas un arī Eiropas nozīmes izglītības, izklaides un tūrisma objektu. Zinātnes centra uzdevums būs ieinteresēt jauniešus zinātnē, STEM1 jomu apguvē, bērniem un jauniešiem skaidrot zinātni vienkārši un saprotami.
Centra apmeklētājiem būs iespēja iepazīt zinātni un tehnoloģiju sasniegumus ar 80 interaktīvu eksponātu palīdzību. Eksponāti būs integrēti 22 dažādās mācību programmās STEM jomas apguvei. Tāpat zinātnes centrā varēs piedalīties zinātnes šovos un radošās darbnīcās, būs pieejama laboratorija, konferenču telpa, mācību telpas un prototipēšanas laboratorija. Līdzās 75 vietu konferenču zālei būs ēdināšanas iespējas plašā un modernā kafejnīcā – vasarā arī uz ārā terases, kas būs lieliska vieta dažādu āra pasākumu organizēšanai ar vienu no ekskluzīvākajiem un augstākajiem skata punktiem uz pilsētas panorāmu.
Pieminēšanas vērta ir zinātnes centra fasāde, kas izgatavota no stikla ar kapara apdares loksnēm. Lai kapars ar laiku nezaudētu tumši zeltaino mirdzumu, šīs metāla loksnes tika īpaši apstrādātas un specializētā laboratorijā ar paātrināto metodi pārbaudītas, apstiprinot, ka materiāls sākotnējo izskatu nezaudēs vēl daudzus gadus. Šāds materiāls Latvijā līdz šim nav izmantots. Zinātnes centra foajē grīda ir veidota kā pasaules karte 365 m2 platībā, kas veidota no vairāk nekā 600 000 Murano stikla flīžu gabaliņiem. Tā kā foajē ir apaļas formas, arī pasaules karte ir veidota kā apaļformas globuss un tiks izmantota kā viens no eksponātiem, mācot ģeogrāfiju – kontinentus un valstis. Kartes centrā – Ventspils, zem kuras iemūrēta kapsula ar vēstījumu nākamajām paaudzēm.

Ventspils allaž lepojas ar sakoptu vidi, labu infrastruktūru un jaunumiem pilsētā, arī šīs gads nav izņēmums.

2. Staldzenes stāvkrastā jauna pieeja jūrai un top veloceliņš
Staldzenes stāvkrastā jau šobrīd pieejama jaunizbūvēta, apgaismota, 75m gara koka celiņa laipa, kā arī lēzenāka un drošāka pieeja pie jūras. Iepriekšējo kāpņu vietā izveidota skatu platforma. Turpinot darbus, šogad tiks paplašināts stāvlaukums, izbūvēts veloceliņš divos posmos Bangu ielā no Talsu ielas līdz esošajam veloceliņam un no Staldzenes centra līdz stāvlaukumam pie Staldzenes pludmales.

3. Ostas pomenādē jauns vides objekts ''Dzenskrūve''
2020. gada atjaunoto Ostas promenādes Boju kolekciju drīzumā papildinās skatu laukums, kurā tiks uzstādīts no jūras dziļumiem izceltais Ventspils muzeja eksponāts/vides objekts ''Dzenskrūve''. Uz skatu laukuma tiks novietots kuģa korpusa daļa, pie kuras būs piestiprināta restaurētā dzenskrūve, savukārt kuģa korpusā tiks iestrādāts kloķa klaņa mehānisms un tā metāliskajā korpusā atradīsies stikla lodziņš, kurā varēs vērot, kā griežoties stūrei darbojas mehānisms un griežas pati dzenskrūve.

4. Lata piemiņas skulptūra
Livonijas ordeņa pilskalnā par godu Latvijas nacionālās valūtas - lata ieviešanas simtgadei, šogad tiks uzstādīta tēlnieka Gļeba Panteļējeva veidotā ''Lata piemiņas skulptūra''.

5. No jauna vārtus vērs Ventspils briežu dārzs
Vasaras sākumā no jauna vārtus vērs 32 ha plašais Ventspils briežu dārzs (Talsu iela 240), kas atrodas līdzās Būšnieku ezeram. Šeit dabīgos apstākļos būs iespēja vērot staltbriežus un izbaudīt vienreizēju piedzīvojumu - safari braucienu ar iespēju dzīvniekus barot no rokas.

6. Ventspils Piejūras brīvdabas muzejā top jaunā administrācijas ēka ar vēsturisko ekspozīciju
Gada noslēgumā Ventspils Piejūras brīvdabas muzejā tiks atklāta jaunā administrācijas ēka ar vēsturisko eksozīciju par Ziemeļkurzemes iedzīvotāju tradīcijām 19.-20. gs., kurā paredzētas īpašas telpas krājuma glabāšanai, restaurācijai un jaunieguvumu/krājuma priekšmetu apstrādei.

7. Gāliņciemam savs centrs
Ventspils Gāliņciemā tiks atvērts jauns daudzfunkcionāls servisa centrs, kura darbības mērķis būs līdzās bibliotēkas pamatpakalpojumiem, saglabāt un attīstīt kultūras mantojumu. Centrs piedāvās dažādus izstāžu un koncertu ciklus, būs mājvieta dažādiem interešu klubiem, veicinās ventiņu valodas un folkloras, seno arodu prasmju, literatūras un rakstniecības, kultūras, dabas mantojuma saglabāšanas izzināšanu, un vienlaikus kalpos kā tūrisma objekts.

8. Ventspilī Rehabilitācijas nodaļa jaunās telpās
Uzmanības vērta ir arī šogad plānotā Ventspils slimnīcas Rehabilitācijas nodaļas atvēršana, kurā paredzētas astoņas dienas stacionāra gultas, plaša fizioterapijas zāle ar speciāliem rehabilitācijas trenažieriem, rehabilitācijas baseins ar paceļamo grīdu, ūdens procedūras, fizikālās procedūras, sāls istaba, ergoterapijas, logopēda un citu funkcionālo speciālistu kabineti.

Lasi vēl

Komentāri (13)

  • -11
    Renars Z 17.01.2022, 12:57:04

    Pierasts, ka Latvijā viss notiek aplami, bet Ventspilī gan viss ir loģiski pārdomāts, visas nozares pakāpeniski attīstās. Prieks dzīvot Ventspilī.

  • -7
    Kriska 17.01.2022, 14:06:15

    Tas monstrs pie tilta gan man nepatīk. Mūžs viņam nebūs ilgs.

  • -10
    Kļumpats 17.01.2022, 17:53:28

    Nosvilināsi vai saspridzināsi?

  • -2
    ventspilnieks 36,7 18.01.2022, 00:19:30

    Kā bilde, tā no gaisa, jo reāli savādāk viņš nav skatāms. Bet varēja uzcelt tā, lai no tilta braucot, ventspilnieki jūsmotu par tā varenumu :D

  • -8
    Virsliga 18.01.2022, 11:53:08

    Bet man patīk ļoti! Tiešām no sajūsmas aizraujas elpa un es domāju, ka šī ir viena no skaistākajām ēkām Latvijā.

  • -4
    Pilsēta 17.01.2022, 16:22:42

    Piedāvāju šogad vēl vairāk atlaist pašvaldības struktūrās strādājošos un vēl vairāk pielikt palikušajiem darbu. Bet par "milzīgo ietaupījumu" piedāvāju uzcelt vēl kādu objektu kura uzturēšanai nebūs līdzekļu.

  • -3
    Kriska 17.01.2022, 21:45:15

    Neimani, melnais humors? Neuztraucies, tas dārgi izmaksātu , pats nobeigsies,

  • -5
    krustmateflorence 18.01.2022, 11:07:00

    Bet 5. zvaigžņu viesnīcas -atkal nebūs.
    Kāpēc Liepājā ir . bet Ventspilī nav pa tūristu konfortu reālas rūpes?

  • -7
    Renars Z 18.01.2022, 11:51:08

    Mums ir daudz viesu nami, air bnb. Un gan jau ar laiku būs 5 zvaigžņu viesnīca. Bet vispār tūristi meklē lētākus variantus nevis 5 zvaigžņu viesnīcas.

  • -7
    Marta P 18.01.2022, 13:44:17

    Liepājā nav daudz no tā, kas ir pie mums! Pilsēta nav ne tuvu tik draudzīga ģimenēm ar maziem bērniem, nav tik ērti pārvietoties ar bērnu ratiņiem, arī ratiņkrēslā, kāpēc nesūdzaties par to?

  • 0
    Ventspils valstspilsētas pašvaldības dome 26.01.2022, 16:14:43

    Atbild Arhitektūras un pilsētbūvniecības nodaļa:
    Būvēt viesnīcas, vai tās būtu trīs, četru vai piecu zvaigžņu , nav pašvaldības kompetences jautājums. Ventspils pilsētā ir neskaitāmas vietas, t.sk., jūras tuvumā, kur var būvēt viesnīcas. Piedevām, pašvaldība pēdējo desmit gadu laikā aktīvi ir uzrunājusi potenciālos investorus, būvēt atbilstoša līmeņa viesnīcu Ventspilī, taču līdz šim šis darbs nav vainagojies ar rezultātu. Darbs pie šī jautājuma nav pārtraukts arī pašlaik, un ceram, ka tas agrāk vai vēlāk dos vēlamo rezultātu.

  • -7
    Kļumpats 18.01.2022, 17:08:44

    ventspilnieks 36,7, bet ir foršs skats gan no tilta uz VIZIUM, gan no VIZIUM uz tiltu :)

  • -1
    Ragnar 19.01.2022, 15:10:36

    Var redzēt nolaisto sociālo māju tilta otrā galā?

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: