Jaunais pianists Andrejs Mārtiņš Grīnbergs un viņa skolotājs Endijs Renemanis saņems Latvijas Republikas Kultūras ministrijas apbalvojumus par sasniegumiem starptautiskos konkursos, izstādēs un skatēs mākslu nozarēs.

Apbalvojuma saņēmēju sveikšana būs skatāma video formātā ar pirmizrādi 21. maijā Kultūras ministrijas tīmekļvietnēs un sociālo tīklu kontos.

Augstākajam apbalvojumam kultūrizglītības nozarē Kultūras ministrija šī gada sākumā aicināja pieteikt bērnus un jauniešus vecumā no desmit līdz 25 gadiem, kuri pērn guvuši nozīmīgus panākumus - godalgotas vietas - starptautiskos konkursos, skatēs un izstādēs mākslas un dizaina, mūzikas un dejas nozarē, kā arī viņu pedagogus.

Ventspils Mūzikas vidusskolas audzēknis Andrejs Mārtiņš Grīnbergs un viņa klavierskolotājs Endijs Renemanis apbalvojumus izpelnījušies Andrejam kļūstot par XXI Starptautiskā akadēmiskās mūzikas konkursa ''Jūrmala 2020'' laureātu, 2. vietas ieguvēju.

Stingrās žūrijas vērtējumam Andrejs Mārtiņs Grīnbergs piedāvāja šādu programmu:
I kārta:
J. S. Bahs - Prelūdija un Fūga Re, LTK I daļa;
L. van Bēthovens - Sonāte Op. 10, Nr. 3, 1. daļa;
L. Garūta - Prelūdija Nr. 2, Mi
P. Čaikovskis - Variācijas Fa, Op. 19, Nr. 6.

II kārta
V. A. Mocarts - 20. klavierkoncerts, K. V. 466, 1. daļa (ar A. M. Grīnberga komponētu kadenci).

Ventspils Mūzikas vidusskolas skolotājs, pianists Endijs Renemanis par šī konkursa nozīmīgumu izsakās šādi: ''Mana audzēkņa dalība konkursā pandēmijas apstākļos bija izaicinājums, bet arī lieliska izdevība - oktobrī spēlēt klātienē vēl bija iespējams. Esmu lepns par mana audzēkņa sniegumu un priecīgs par gūto panākumu, kā arī par Kultūras ministrijas atzinību. Jāpiebilst, ka arī  citi šī konkursa dalībnieki ir parādījuši izcilu sniegumu sagatavojot konkursa programmas šajos mainīgajos mācīšanās apstākļos”.

Konkurss notika pērn, rudenī, tomēr Andreja radošā darbība pēc tā nav apstājusies - lūk ko pianists (arī komponists un ērģelnieks) raksta mācību priekšmeta ''Mākslas menedžments'' mājas darbā aprakstot savu mūziķa karjeras ceļu pēc konkursa: ''Par spīti šī brīža situācijai tomēr ir bijuši notikumi, kuri ļāvuši smelties iedvesmu, devuši spilgtus iespaidus un vedinājuši uz pārdomām.
Pateicoties ērģelnieka Aigara Reiņa iniciatīvai, vairākiem mūzikas vidusskolu audzēkņiem - jaunajiem komponistiem bija iespēja sacerēt jaunu opusu ērģelēm, kas paredzēts atskaņojumam Rīgas Domā projekta ''Doms iedvesmo'' ietvaros. 15 topošo mūziķu kompozīcijas 19. martā pirmatskaņoja talantīgie ērģelnieki Ilze Reine, Aigars Reinis un Kristīne Adamaite. Dzirdēt sava sacerējuma atskaņojumu uz slavenajām Rīgas Doma ērģelēm - tas gods bija arī man. Taču šajā gadījumā drīzāk vēlos uzsvērt izdevību noklausīties savu vienaudžu darbus. Nešaubos, ka liela daļa šo skaņdarbu autoru arī nākotnē nepametīs kompozīciju. Tāpēc ir jo noderīgāk iepazīties ar topošo kolēģu tik dažādajiem skaņurakstiem.. ..mēs visi esam savu mūzikas gaitu sākumā, tādēļ domāju, būs patīkami pēc ilga laika atskatīties uz paveikto un secināt, kas būs mainījies mūsu domāšanā, mūsos pašos.
Ne katru dienu (īpaši pandēmijas apstākļos) rodas iespēja uzstāties, turklāt ar izvērstu solo programmu. Sadarbojoties koncertzālei ''Latvija'' un Ventspils Mūzikas vidusskolai, plašam klausītāju lokam bija iespējams reizi nedēļā pieslēgties tiešraides koncertiem ciklā ''Mūzikas skola skan!''. Šī cikla pirmajā koncertā 17. aprīlī sniedzu nepilnu stundu ilgu koncertu, atskaņojot dažādu laikmetu komponistu skaņdarbus. Tāpat, kā ar ērģeļmūzikas koncertu Domā, arī šī koncerta tiešraidi vēl joprojām iespējams noskatīties. Un atkal - cik gan bieži iespējams klausīties savā spēlē (un to redzēt) labā skaņas kvalitātē? Un atkal - vieta pārdomām, secinājumiem: kas būtu uzlabojams, kas izdevies, kas savukārt sanācis mazāk veiksmīgi. It īpaši, ja koncerta programma pamatā veidota no gaidāmajam kvalifikācijas eksāmenam gatavotajiem skaņdarbiem. Kā cilvēks, kas publiski uzstājas uz skatuves, varu izvērtēt arī tādas lietas kā skatuves tēlu, stāju, kas būs nozīmīgi, turpinot studijas šajā virzienā.''

Andreja solo koncerta koncertzālē ''Latvija'' ierakstu var noskatīties ŠEIT.

Lasi vēl

Komentāri (2)

  • 0
    Marta P 18.05.2021, 12:53:47

    Malači! Prieks, ka skolotājiem un audzēkņiem, mūsu talantiem beidzot ir talantu cienīga Mūzikas vidusskola un koncertzāle, kur būt, mācīties, mācīt, radoši izpausties un koncertēt! Kārtējais pierādījums, ka mums tas jau sen bija vajadzīgs!

  • 0
    Aldars Šagžijevs 18.05.2021, 17:04:12

    Ventspils Mūzikas vidusskolas vārdā, Liels Paldies par šo jauko komentāru!

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: