Galvenajā bibliotēkā skatāma mākslinieces un pedagoģes Maldas Pornieces gleznu izstāde ''Mana Kurzeme''.

Kurzemes daba Maldai Porniecei ir ļoti tuva, mīļa un saprotama. ''Manās gleznās ir attēlotas dažādas Kurzemes vietas, dabas stūrīši, jūra, jūras piekraste, ezeri, meža celiņi, ziedi, pļavas, koki dažādos gadalaikos. Izstāde ir veltījums jeb himna Kurzemei,'' pastāstīja Malda Porniece.

Šajā izstādē skatāmi mākslinieces pēdējo gadu darbi. Daudzi no tiem tapuši šogad. Pašlaik māksliniece strādā ar guašas un akrila krāsām, bet viņai ir mērķis no jauna pievērsties akvareļu tehnikai.

''Savos darbos cenšos parādīt konkrētā mirkļa izjūtas, formu un krāsu spēles. Man ļoti patīk dabu gleznot rudenī, jo tad ir sajūta, ka pati saule ir sakāpusi kokos,'' atklāja māksliniece.

Stāstot par Kurzemes dabas attēlošanu savos darbos, viņa uzsvēra: ''Ikviens cilvēks, īpaši tas, kam dzīve ir saistījusies ar mākslu, nevar būt vienaldzīgs lielās, skaistās, varenās un smalkās dabas priekšā. Daba ir tik daudzveidīga, noslēpumaina, mainīga. Daba ir īsta, patiesa, tā nemelo, nelielās - tā saprot un mierina. Katru stundu saules gaismas ietekmē mainās krāsas un formas. Ir svarīgi to redzēt, izjust un nepaiet garām. Dabas skaistumu var ieraudzīt vienkāršajā smilgā, zālē, ziedu formās un krāsās, kā arī jūrā, mežā, pļavā, mākoņos.''

Malda Porniece dzimusi Valdemārpilī, bērnību un skolas gadus pavadījusi Skrundā. Viņa beigusi Liepājas mākslas vidusskolu, vēlāk Latvijas Mākslas akadēmiju, kur ieguvusi maģistra grādu mākslā. Kopš 1972. gada piedalās izstādēs. Visu savu darba mūžu Malda Porniece pavadījusi Ventspilī. 51 gadu strādājusi 4. vidusskolā, kur pasniedza mākslas un kultūras vēsturi, mājturību, tehnisko grafiku, bet pēdējos darba gadus atdevusi visu savu spēku un talantu, lai skolēniem sniegtu zināšanas vizuālajā mākslā. Šī gada februārī viņai pasniegta Ventspils pilsētas Gada balva izglītībā - pateicība par mūža ieguldījumu.

Izstādi Galvenajā bibliotēkā varēs aplūkot līdz 31. augustam, bet 8. augustā plkst.14 interesenti aicināti un tikšanos ar mākslinieci.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: