Trešdien, 10. jūlijā, plkst.17 Pārventas bibliotēkā tiks atklāta izstāde “Latviešu trimdas paaudzes Zviedrijā Friča Forstmaņa fotogrāfijās”.

Fricis Forstmanis (1906 – 2004), labāk pazīstams kā dzejnieks un atdzejotājs Fricis Dziesma, Latviju pameta 1944. gada novembrī, lai bēgļu laivā dotos uz kara neskarto Zviedriju. Forstmanis bija ne tikai dzejnieks, žurnālists, bibliotekārs un grāmatu iesējējs, bet arī talantīgs fotogrāfs, kurš ar savu kameru ir dokumentējis gan latviešu trimdas aktivitātes Zviedrijā, gan veidojis izteiksmīgus laikabiedru portretus. Izstādē redzama neliela, bet unikāla daļa no Friča Forstmaņa kultūrvēsturiskās kolekcijas. Tās veidošanā piedalījušies latvieši no dažādām valstīm: Māra Strautmane un Petra Iniņberga no Stokholmas, foto negatīvus palīdzēja sagādāt Friča Forstmaņa bērni- meita Līvija un dēls Tālis, kurš dzīvo Kanādā.

Izstādes atklāšanā piedalīsies Māra Strautmane. Viņas ģimene kā daudzi latvieši II pasaules kara beigās devās bēgļu gaitās – vispirms uz Vāciju, tad uz Zviedriju. Strautmanes kundze visu mūžu bijusi aktīva sabiedriskā darbiniece, lolojusi “mazo Latviju” Stoholmā. Darbojas Andreja Eglīša Latviešu nacionālā fondā valdē, kurš sniedz atbalstu bērniem un jauniešiem, atbalstu mācībām, kā arī atbalstu veselības aprūpei.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: