Biedrība Popes muiža, balstoties uz Popes pagasta iedzīvotāju viedokļiem, kas izskanēja sabiedriskās apspriešanas laikā saistībā ar četru milzīgu vēja elektrostaciju uzstādīšanu, nosūtījusi savu viedokli Vides pārraudzības valsts birojam.

Vakar, 10. jūlijā bija pēdējā diena, kad tika pieņemti rakstiski priekšlikumi, kas tiks ņemti vērā, izvērtējot vēja ģeneratoru ietekmi uz apkārtējo vidi.

Pēc biedrības Popes muiža domām, četri milzīgie vēja ģeneratori, ja tos uzstādīs Sārcē, ievērojami izmainīs ainavu, kas paveras no Popes kalna un kas atzīts 2016. gadā par Popes galveno vērtību. Tādēļ Popes muiža uzskata, ka vēja ģeneratoru uzstādīšanu Sārcē nedrīkst pieļaut. Ventas Balss iepriekšējā numurā rakstīja, ka vairums popiņu, kas šā gada 5. jūlijā piedalījās projekta sabiedriskajā apspriešanā, arī izteica savu negatīvo pozīciju pret milzīgo vēja ģeneratoru uzstādīšanu ieplānotajā vietā. Jānorāda, ka par vietas izvēli 240 metrus augsto ģeneratoru uzstādīšanai popiņi var teikt paldies enerģijas izstrādei labvēlīgajiem vējiem, kā arī Ventspils novada pašvaldībai.

2016. gada martā Ventspils novada dome apstiprināja Teritoriālo plānojumu un Teritoriju izmantošanas un apbūves noteikumus, kas ļauj izvietot vēja elektrostacijas (jauda virs 20 kilovatiem) rūpniecības un lauksaimniecības teritorijās, izstrādājot konkrētās teritorijas detālplānojumu. Zeme Sārcē, kas tagad pēc dokumentiem pieder saimniecībai SIA Jaunpope un uz kuras plānots uzstādīt gigantiskos vēja ģeneratorus, atrodas lauksaimniecības teritorijā.

Šā gada februārī novada dome, atbildot uz SIA Jaunpope vēstuli, informēja, ka paredzētā darbība atbilst šīs teritorijas izmantošanas atļautajiem mērķiem. Ventspils novada domes priekšsēdētāja vietnieks Māris Dadzis, kurš piedalījās 5. jūlija sabiedriskajā apspriešanā, atzina, ka, izstrādājot teritoriālo plānojumu, netika ņemta vērā Popes unikālā ainava, kas ir ierakstīta Latvijas ainavu dārgumu sarakstā. Šo nolaidību nepieciešams novērst detālplānojuma gaitā, bez kura nedrīkst izsniegt būvatļauju vēja ģeneratoru uzstādīšanai. Detālplānojums tāpat tiks izskatīts sabiedriskajā apspriešanā, norādīja Dadzis.

Patlaban Vides pārraudzības valsts birojs veic vēja ģeneratoru ietekmes uz apkārtējo vidi sākotnējo novērtējumu. Ja biroja slēdziens izrādīsies pozitīvs, tad atļauju vēju ģeneratoru uzstādīšanai izsniegs Ventspils novada dome. Savukārt Latvijas iedzīvotāji ar obligātās iepirkuma komponentes (OIK) starpniecību metīs naudiņu 4WIND kabatā. Patlaban vēja ģeneratoru parka projekta virzītājs apgalvo, ka nav valsts subsīdiju saņēmējs, tas nozīmē, elektroenerģijas izmaksas, ko kompānija cer izstrādāt Popes pagastā, netiks iekļautas OIK. Taču tas ir tikai līdz brīdim, kamēr kompānija iecerējusi uzstādīt četrus ģeneratorus. Popiņiem nav pārliecības, ka pēc pirmajiem četriem neparādīsies vēl četri un ka ar Eiropas Savienības atjaunojamās enerģijas ražotāju atbalstu netiks subsidēta arī 4WIND elektroenerģija. Tikmēr potenciālais būvnieks, kuru tikšanās laikā ar Popes iedzīvotājiem pārstāvēja 4WIND līdzīpašnieks Andris Didrihsons, sola Popes iedzīvotājiem mazākus elektroenerģijas rēķinus. Šis solījums raisīja draudzīgus smieklus Popes Kultūras nama zālē.

Nākamā sabiedriskā apspriešana, visticamāk, notiks vēl šogad, kad Vides pārraudzības valsts birojs sagatavos ziņojumu par vēja ģeneratoru ietekmi uz apkārtējo vidi. Popenieki cer saņemt šajā dokumentā atbildes uz jautājumiem, kas izskanēja un palika neatbildēti 5. jūlija sabiedriskajā apspriešanā: kāda būs vibrācija un troksnis no rotējošajām ģeneratora milzīgajiem spārniem un cik lielā attālumā to varēs sajust; kāds būs elektromagnētiskā lauka starojums un tā ietekme uz cilvēku veselību un dabu; kā ritmiskie ģeneratora rotora zibšņi ietekmēs cilvēku veselību u.c. Jautājumi ir ļoti nopietni, jo tuvākās dzīvojamās mājas vietai, kur paredzēts uzstādīt vēja ģeneratorus, ir tikai 600 metru attālumā.

Starp citu, topošie Popes 240-metrīgie vēju ģeneratori, ja tos tomēr uzstādīs, teju pielīdzināmi Eifeļa tornim, kura augstums sasniedz 324 metrus! SIA 4WIND plāno ražot Popes pagastā aptuveni 70 000 MWh elektroenerģijas gadā – tas ir apmēram 1% no visas Latvijā patērējamās elektroenerģijas, pastāstīja 4WIND pārstāvis. Pēc uzņēmēja sacītā, ja viss izdosies, kā iecerēts, tad vēja ģeneratoru uzstādīšana Sārcē varētu sākties pēc trīs četriem gadiem. Projekta izmaksas – 18–20 miljoni eiro.

Jāpiebilst, ka pagājušā gada beigās pret milzīga vēja ģeneratoru parka (51 turbīna) izveidi Dobeles un Tukuma novadā tika savākti vairāk nekā 10 000 iedzīvotāju parakstu.

Lasi vēl

Komentāri (9)

  • -3
    aga 11.07.2019, 17:48:29

    Pope beidzot tiks elektrificēta un popiņi varēs izmantot elektrību. Kāpēc tam aktīvi pretojas petrolejas lampu izmantotāji?

  • -4
    Mikla Paduse 11.07.2019, 19:05:53

    Tāpēc, ka Pope dzīvo dažas puķu meitenes, kuras paliks kā puķu meitenes un dzīvi beigs kā puķu meitenes, jo viņas ir tikai puķu meitenes, lai viņām daudz puķu dzīvi beidzot.

  • -1
    Cibiņš 11.07.2019, 19:23:37

    Es tā nosapņoju, ka ar Ventspils novada pašvaldības vadības bāleliņu un tautumeitu rokām tiek sagatavota mērena mūsu novada afēra. Līdz Parex bankas līmenim protams tālu, bet kabatas uzbriest, šķiet, varētu daudziem. Īpaši zinot, kādas partijas tad ir pie šprices novadā: par ZZS, šķiet nevienam nav nekādu ilūziju- tak labo darbu čempioni, nu un NA ar saviem maksātnespējas administratoriem, Brokas kukuļiem un vaislinieku Parādiņu var tautu baidīt tikai ar saucieniem ka krievi nāk. Jo tikai sapnī var notikt tādas lietas kā zemītes mistiska nonākšana pie pagasta pārvaldnieka, pēc tam vēl mistiskāk, ņemot kredītus, pie paju sabiedrības, tad pēkšņi pārvēršoties par graudkopībai neizmantojamu teritoriju un iznomājoties biedrībai ar dažu tūkstošu pamatkapitālu. Protams, novada vadība par vismaz četru Rīgas TV torņa augstuma būvju sliešanu gaisā Popē tikai applaudē. Lai dzīvo OIK! Nost ar pajoliņiem dabas draugiem!

  • -2
    Mikla Paduse 11.07.2019, 19:32:12

    Ja Cibiņ, tu esi gudrs vecis, ko tu domās raksti viss ir taisnība, lai tev labi murgi arī turpmāk, dzīvo vesels.

  • -2
    Dzidra 12.07.2019, 09:52:03

    Garāmbraucot paciemojos Popē. Tos ģeneratorus takš neplāno celt Popē pie autobusu pieturas, bij. kolhoza darbnīcām, vai vēl kādā prastā vietā, bet skaistā pļavā, pie Rindas upes! Kur ta tie paši pilsētnieki brauks atpūsties, ja tādas smukas vietas sāks čakarēt, Krievlauk dāčās? Siltzemju viesnīcās pie plastmasas baseiniem? Bez elektrības nevar, bet nu padomā, ko jūs dar!

  • -1
    Vairus 13.07.2019, 09:46:09

    Popē var celt kaut pašu vellu, nav aktuāli. Ar prātu tur neviens neizceļas. Lielākais ieguvējs pagastvecis Mārtiņš, kļuva par pusmiljonāru :D

  • 0
    Frīdis 16.07.2019, 23:45:05

    Kapēc Popē ? Kas maksās OIK? Lai ceļ Kolkā, vai jūrā un bez cerībām uz parazitēšanu uz tautas rēķina ar OIK ! NOST ar šādiem parazītbiznesiem !

  • 0
    Nif nifs 19.07.2019, 09:34:37

    Nu kā, lasījāt šīsdienas drukātajā VB ģeneratoru pārstāvja uzsaukumu? Gaumīgs vides papildinājums...ārprāts. Izsaku līdzjūtību tiem, kuriem ar šo "gaumīgo papildinājumu" būs jāsamierinās. Citu peļņas dēļ. Un maksājam OIK taču mēs visi.

  • 0
    Garrote. 09.07.2020, 17:31:58

    Pie Puzes "Vecupēm" nevar celt?

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: