Starptautiskajā Rakstnieku un tulkotāju mājā 10. martā plkst 16 norisināsies tikšanās ar rakstnieci Noru Ikstenu - saruna par romāna “Mātes piens” veiksmes stāstiem pasaulē.

Noras Ikstenas romāns “Mātes piens” aptver laika posmu no Otrā pasaules kara beigām un vēsta par triju paaudžu sieviešu likteņiem, bet vēstījuma centrā ir 20. gadsimta 70. un 80. gadi. Visu romāna tekstu caurauž atteikšanās – no vīra un tēva, no sapņiem un iecerēm, no darba un uzskatiem, no draugiem un tiem, kurus mīlam. Šajā visu paaudžu sieviešu sāpju ceļā ļoti spēcīgs ir piedošanas motīvs. Tas kopš mazotnes ir nepārtraukts uzdevums meitai, lai turētu pie dzīvības māti, kura apzināti viņai liegusi savu pienu, lai neļautu mantot savas sāpes un izmisumu.

Grāmata šobrīd ir tulkota vairāk nekā 10 valodās, to skaitā krievu, angļu, maķedoniešu, itāļu, ungāru un igauņu, nesen iznācis tulkojums lietuviešu valodā.

“Mātes piens” šobrīd uzsācis atzinības un popularitātes ceļu, grāmata jau nominēta divām literatūras balvām - The Republic of Consciousness Prize 2019 (Lielbritānija) un ir starp trim finālistēm Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības bankas balvai literatūrā.

The Guardian par “Mātes pienu” raksta “Romāna spēcīgais izaicinājums laikmetam, kas šobrīd šķiet gandrīz neiedomājams, bet kas varētu viegli atgriezties, ja Eiropa nespēs aizstāvēt savu tautu grūti izcīnītās brīvības, padara to par vērtīgu, pat svarīgu.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: