Latvijas Drošāka interneta centrs brīdina vecākus un skolēnus par bērnus biedējoša video izplatīšanos internetā.

"Iespējams, esat dzirdējuši no bērniem, ka internetā ir pieejams uz vardarbību vērsts saturs, kurā redzama lelle ar izķēmotu seju. Dažādās sociālo tīklu platformās, piemēram, "YouTube", "Instagram", "WhatsApp" izplatās video un attēli ar biedējošu seju, ko nereti pavada arī šausmu filmām līdzīgi skaņu efekti un draudi nodarīt pāri bērnam un viņa ģimenei," stāsta centrā.

Drošāka interneta centra redzeslokā ziņas par šāda satura izplatību parādījās jau 2018. gada vasarā, kad citi Eiropas drošāka interneta centri aktualizēja šo problēmu. Tomēr centrs apzināti neizstrādāja informatīvus materiālus, lai neradītu situāciju, kad ar mērķi pasargāt tiek izdarīts pretējais, veicinot bērniem nepiemērotas un kaitīgas informācijas izplatību.

Tomēr patlaban, kā skaidroja centrā, redzot, kādā tempā izplatās spekulācijas un nepatiesi apgalvojumi Latvijas interneta telpā, kā arī reaģējot uz pēdējo nedēļu laikā pastiprināto interesi, nolemts sniegt informāciju un padomus vecākiem.

Ierīcēm, ko izmanto bērni, aicina ieslēgt "YouTube" "ierobežoto režīmu" vai angliski "restricted mode". Centrs norādīja, ka tā tiks ierobežota iespēja, ka bērns nejauši saskaras ar vardarbīga satura video. "WhatsApp" būtu jābloķē kontaktus, kas bērniem ir sūtījuši vardarbīgo saturu, kā arī jāziņo par šiem attēliem. Citās sociālo tīklu platformās būtu jāziņo tīklu administrācijai par vardarbīga satura attēliem un video, lai tie tiktu dzēsti. "Google" meklētājprogrammā pie iestatījumiem ieslēdziet "drošu meklēšanu" jeb angliski "safe search".

Centrs aicina brīdināt bērnus nemeklēt vardarbīgo un nepatīkamo saturu internetā. "Meklējot un skatoties šāda veida saturu internetā, bērns turpmāk arvien biežāk redzēs līdzīgus video par to pašu tēmu, jo sociālie tīkli izmanto algoritmu, kas piedāvā arī turpmāk apskatīt to pašu vai līdzīgu saturu, kuru jau skatījāties," skaidroja centrā.

Tāpat centra speciālisti aicina aizliegt bērnam sūtīt vai pārsūtīt šādu saturu draugiem caur sociālajiem tīkliem vai kā citādāk, jo tādā veidā viņš veicina šī satura izplatību, proti, ir līdzatbildīgs šī satura izplatībā un popularizēšanā. Tāpat svarīgi bloķēt kontus un saturu, kas izplata šādu vardarbīgo saturu, lai novērstu, ka bērns var nejauši noskatīties šādu saturu vēlreiz.

Centrā arī atgādina, ka dažādi izaicinājumi un slepeni uzdevumi bērnam var likties aizraujoši un izraisīt lielu interesi, bet ir svarīgi brīdināt bērnu nekādā gadījumā nemēģināt pildīt uzdevumus.

"Atcerieties, ka ne viss, ko redzat tiešsaistē, ir taisnība. Pārbaudiet datumu un avotu, kā arī ņemiet vērā, ka šāds nepatīkams saturs bieži tiek veidots, lai pēc iespējas vairāk cilvēku gribētu uz tā uzklikšķināt," atgādina centra darbinieki.

Lasi vēl

Komentāri (8)

  • -10
    Nif nifs 02.03.2019, 21:08:08

    Un kāpēc tā pretīgā bilde arī te bija jāieliek? Jau tā vairākos portālos tas ķēms rēgojas

  • -1
    sūds 02.03.2019, 22:24:05

    Izlaisti uz visām pusēm, nejēdz ne trīs vārdus teikumā sakarīgi salikt, tikai to kā spļaut citiem sejā un kāpt uz galvas. Kaut kādu bijību arī vajag.

  • -4
    cits kurzemnieks 03.03.2019, 09:23:12

    Labāk šitāda bilde,nekā Kurzemnieka komentāri,kurus iespējami arī bērni lasa.

  • -2
    AntiKurzemnieks 03.03.2019, 09:40:50

    Piekrītu pilnībā.
    P.S.Vai bildē nav redzama krustmāte Florence jaunībā?

  • 0
    qwerty 03.03.2019, 10:43:58

    Tā taču ir Fuble !

  • -1
    cits 03.03.2019, 11:58:26

    Tā varētu būt arī Sniegbaltīte pēc kārtīga grupveida seksa ar Vinniju Pūku un visiem viņa draugiem...

  • 0
    cits kurzemnieks 03.03.2019, 12:41:23

    Tur ir kaut kāda līdzība ar Kremļa propogandisti Olgu Skabējevu.Tai arī acis izlien uz orbītu kad ukraiņu eksterti raidījumā 60 minūtes pauž taisnību.

  • 0
    sranskis 04.03.2019, 09:20:23

    Vot-vot, vai tā otrā mimra Zaharova, Lavrova runas sekretāre. Tā jau vispār ekstra klase ar saviem nemazgātiem matiem un dejām!

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: