Teātra viesizrāžu sezonu Jūras vārtos atklās Valmieras teātris. Pa dienu notiks izrāde bērniem Emīls un Berlīnes zēni, vakarā – Karalis Līrs nabagmājā.

 Gada sākumā valmierieši, viesojoties Ventspilī, izrādīja Šekspīra Karali Līru, bet trešdien, 29. septembrī, teātra namā viņu izpildījumā redzēsim gruzīnu dramaturga un režisora Otari Bagaturijas Karali Līru nabagmājā.

Valmierā, pēc teātra direktores Evitas Sniedzes teiktā, skatītāji pēc šīs izrādes uzgavilējot aktieriem ne tikai ar skaļiem aplausiem, bet arī, pieceļoties kājās: «Talantīgā Bagaturijas traģikomēdijā divos cēlienos ir tikai viens monologs no Šekspīra, pārējais ir viņa paša darbs, kas stāsta par nevajadzīgajiem ļaudīm – pansionāta iemītniekiem, kurus cenšas pārvietot vēl tālāk – prom no citu acīm. Izrādes darbība notiek Gruzijā, tomēr tā uzrunā arī Latvijas publiku, jo cilvēciskas attiecības ir svarīgas visā pasaulē.»

Bagaturijam izdevies dramatiskās situācijas savīt ar komiskajām, izrādē palaikam paradās skumjas, bet, kā atzīmē Sniedze, tās pasniegtas labā manierē un saprātīgās devās – tā, lai skatītājs saredz arī gaismu un savās iekšējās rezervēs atrod spēku dzīvot tālāk, nenodarot pāri sev un citiem.

Uzrunāt skatītājus Bagaturijam izrādē palīdz labs aktieru ansamblis, piemēram, režisors Felikss Deičs, kas kā aktieris Valmieras teātra izrādē piedalīsies pirmo reizi. Izrādē pansionāta iemītnieku lomās iejūtas teātra pieredzējušo mākslinieku zieds: Rihards Rudāks, Astra Baumane, Ligita Dēvica, Ināra Ieviņa, Lelde Kalēja, Skaidrīte Putniņa, Juris Laviņš, Ruta Birgere, Aigars Vilims, Arnolds Osis, bet pēc ilgāka pārtraukuma uz skatuves atgriežas aktieris Juris Helds un režisors Felikss Deičs. Pārējās lomās: Ivo Martinsons, Elīna Vāne vai Māra Mennika, Ģirts Rāviņš un Aigars Apinis.

Arī nākamajā mēnesī teātra namā Jūras vārti būs vēl daudz labu izrāžu. Piemēram, 6. oktobrī Latvijas Leļļu teātris izrādīs Un atkal Pifs..., 12. oktobrī Liepājas teātris – Pīļu medības, 13. oktobrī Ventspilī viesosies Sanktpēterburgas teātris, izrādot Pelnrušķīti un operetes izrādi Silva, 17. oktobrī Dailes teātris – Ja mana sieva uzzinās..., 24. oktobrī Rīgas Krievu teātris – Odesa, burvīgā pilsēta, 27. oktobrī izrāžu apvienība PannaTāda es esmu.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: