Poļi prognozē bargāko ziemu pēdējā tūkstošgadē. Latviešu sinoptiķi kolēģu izteikumu vērtē piesardzīgi, uzskatot, ka kopējās tendences par to neliecinot.

Vēl joprojām rudenīgs lietus un vējš mijas ar īsti vasarīgiem mirkļiem. Tomēr viss liecina – rudens jau klauvē pie durvīm, bet tam pa pēdām, baltās seģenēs tinusies, seko ziema. Kāda tā būs – to vēlas uzzināt daudzi, sevišķi tie, kam par siltumu mājās jārūpējas pašiem.

Eiropas vidējā termiņa laika prognožu centra informācija neliecina, ka 2010.–2011. gada ziema varētu izcelties ar aukstumu vai, gluži pretēji, būt neparasti silta. Poļu sinoptiķi gan vēstījuši, ka nākamā varētu būt pati aukstākā ziema pēdējās tūkstošgades laikā. Latvijas hidrometeorologu rīcībā nav tādu instrumentu un resursu, lai veiktu ilgtermiņa prognozes.

Tomēr, pēc Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra Hidrometeoroloģisko prognožu daļas vadītājas Lauras Krūmiņas novērotā, kopējās tendences neliecina, ka nākamā ziema varētu būt īpaši barga. Mēdz uzskatīt, ka karstai vasarai seko barga ziema, taču apkopotie dati šo ticējumu neapstiprina.

Pēc 10 Latvijā reģistrētajām viskarstākajām vasarām sekojošās ziemas bijušas šādas: aukstas – 3 gadījumos, ļoti siltas – 5 gadījumos, bet 2 – normas robežās. Piemēram, 2002. gada karstajai vasarai sekoja barga ziema, bet 2006. gada karstumam vasarā – silta ziema bez pastāvīgas sniega segas.

Astronomiskais rudens iestāsies ceturtdien, 23. septembrī, plkst. 6.09. Taču senie latvieši rudens atnākšanu svinēja Miķeļdienā – 29. septembrī. Laika vērotājiem Miķeļi kalpo par zīmi, kas pareģo to, kāda būs ziema. Tautas ticējumos teikts: ja rudenī ir skaists laiks, tad būs agra ziema, bet, ja rudenī ir daudz miglas, tad ziemā būs daudz sniega. Ja rudenī kurmji rok augstus rakumus, tad ziemā būs liels sniegs.

Laika vērotāja Alda Birziņa no Ances novērojusi, ka dzērvenes rotājas uz purva cinīšiem un neslēpjas sūnās – tas liecina, ka aukstums vēl nav gaidāms. Arī odu daudzums un aktivitāte apliecina to pašu. Arī Laura Krūmiņa informē, ka līdz oktobra vidum, dominējot gaisa plūsmām no rietumiem, krasa gaisa temperatūras pazemināšanās nav gaidāma. Tomēr vidējā gaisa temperatūra pakāpeniski pazemināsies, septembra beigās naktīs un rītos uz augsnes un gaisā iespējamas salnas.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: