Sabiedrības vairākums ir pārliecināts, ka ar Lembergu izrēķināties grib viņa politiskie un ekonomiskie konkurenti, liecina socioloģiskā aptauja.

Latvijas iedzīvotāji uzskata, ka pret Ventspils domes priekšsēdētāju, Zaļo un Zemnieku savienības nominēto premjera amata kandidātu Aivaru Lembergu izvirzītās apsūdzības inspirējuši viņa politiskie konkurenti. Šādu sabiedrības viedokli pierāda aptauja, ko pēc SIA Ventas Balss pasūtījuma šā gada augustā veica tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centrs SKDS.

Kā iemeslu, kādēļ Lembergam izvirzītas apsūdzības, lielākā daļa (37%) min politisko konkurentu vēlmi atbrīvoties no sev nevēlama spēcīga sāncenša. 35% domā, ka smagās apsūdzības pret viņu celtas, jo Lembergs daudziem ir neērts ar patstāvību lēmumos un rīcībā. Savukārt 24% neizslēdz ekonomisko konkurentu ietekmi uz Lembergam izvirzītajām apsūdzībām, norādot, ka tādā veidā no Ventspils mēra grib atbrīvoties atsevišķi uzņēmumi, kam viņš radījis šķēršļus.

Aptaujas rezultāti pārliecinoši parāda, ka lielākā daļa Latvijas iedzīvotāju Aivaram Lembergam izvirzītās apsūdzības atzinuši par nepamatotām. Pētījuma laikā tiešo interviju veidā respondentu dzīvesvietās tika aptaujāti Latvijas pastāvīgie iedzīvotāji vecumā no astoņpadsmit līdz septiņdesmit četriem gadiem. Aptaujā tika iekļauti visi Latvijas reģioni. Rezultāti liecina, ka visskeptiskāk noskaņoti pret prokuratūras izvirzīto apsūdzību ir tieši vidzemnieki, kas visbiežāk kā ticamāko apsūdzību iemeslu min tieši politisko konkurentu vēlmi tikt vaļā no Lemberga, kurš liek šķēršļus viņu plāniem.

SKDS direktors Arnis Kaktiņš, komentējot pētījuma rezultātus, atzīst, ka tie ir ļoti interesanti un pat pārsteidzoši. Pētījums parāda – neskatoties uz to, ka publiskajā telpā Lemberga vārds jau ilgi tiek locīts saistībā ar šīm apsūdzībām, iedzīvotāju skaits, kas sliecas piekrist prokuratūras versijai, ir pārsteidzoši mazs. Lielākā daļa Latvijas iedzīvotāju domā, ka apsūdzības iemesli ir pavisam citi.

Arī Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāja 1. vietnieks Guntis Blumbergs, kas jau daudzus gadus strādā kopā ar Aivaru Lembergu, ir gandarīts, ka aptaujas rezultāti sakrīt ar viņa viedokli. «Jau trīs lietās tiesa ir Lembergu attaisnojusi un apsūdzības nav pierādītas. Esmu pārliecināts, ka arī šī lieta nebūs izņēmums,» viņš saka. Blumbergs uzskata, ka šie ir politisko un ekonomisko pretinieku ietekmēti procesi – «ikvienam, kas ir uz politiskās skatuves, izņemot Zaļo un Zemnieku savienību, šobrīd ir izdevīgi, ka mūsu pilsētas mēram tiek piemērots apsūdzētā statuss. Tas liedz viņam pilnvērtīgi strādāt pilsētas un arī valsts labā. Plašsaziņas līdzekļos ar to tiek veidots negatīvs iespaids, dēvējot Lembergu par smagos noziegumos apsūdzēto. Ja cilvēks kā personība un kā vadītājs ir tik spēcīgs, ka pret viņu nevar rast pamatotus argumentus, tad nākas ķerties pie šādiem līdzekļiem un sasaistīt konkurentu zināmās važās».

Ventspils Augsto tehnoloģiju parka valdes locekle, šaha lielmeistare Dana Reizniece piekrīt, ka Lembergu šādi vēlas neitralizēt. «Politiskie konkurenti uzsver, ka Latvijas Republikas prezidentam Valdim Zatleram apsūdzību dēļ nevajadzētu virzīt Lembergu premjera amatam. Es tomēr esmu pārliecināta, ka tas būtu jādara,» norāda Reizniece. Viņa uzskata, ka šābrīža situācijā valstij ir vajadzīgs spēcīgs vadītājs ar stratēģisku domāšanu. To, ka Aivars Lembergs tāds ir, pēc Reiznieces domām, apliecina viņa darbs Ventspilī, kā arī spriedumi par politiskajiem, sabiedriskajiem un ekonomiskajiem procesiem valstī.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: