Vakar Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvaldes Ventspils iecirkņa Kārtības policijas nodaļas amatpersonas veica profilaktisko pasākumu Ventspilī, galvenokārt pie skolām, lai pārliecinātos, vai jaunieši –  velosipēdu vadītāji, ievēro ceļu satiksmes noteikumus.

Kopumā Ventspilī tika pārbaudītas 22 personas, no kuriem 13 jaunieši varēja uzrādīt velosipēda vadītāja apliecību. Diemžēl astoņas mazgadīgas personas, vecumā līdz 14 gadiem vadīja velosipēdu bez vadītāja apliecības. Šoreiz policija izskaidroja jauniešiem pārkāpumu un administratīvā pārkāpuma process netika uzsākts.

Jāpiebilst, ka likumsargi atpazina dažus jauniešus no tām reizēm, kad policijas devās uz skolām un skaidroja bērniem ceļu satiksmes noteikumus, kā arī par to, ka ar velosipēdu no 10 gadu vecuma var pārvietoties, ja ir velosipēda vadītāja apliecība. Acīmredzami, ne visi to ņēma vērā.

Tāpat tika konstatēts, ka 17 gadīgs jaunietis pārvietojas ar velosipēdu bez tiesībām, savukārt 12 gadus vecs zēns kopā ar četrus gadus jaunu zēnu pārvietojas ar velosipēdu divatā – jaunākais no bērniem sēdēja uz velosipēda rāmja.

Valsts policija atgādina, ka vecākiem vai personai, kuras aprūpē vai uzraudzībā bērns nodots, ir pienākums neatstāt bērnu līdz septiņu gadu vecumam bez pieaugušā vai vismaz 13 gadus vecas personas klātbūtnes. Šajā gadījumā ir izdarīts administratīvais pārkāpums, tāpēc tika uzsākts administratīvā pārkāpuma process pret bērnu vecākiem.

Valsts policija aicina vecākiem izskaidrot bērniem ceļu satiksmes noteikumus un mudināt iegūt velosipēda vadītāja apliecību. Ja vecāki zina, ka bērniem nav velosipēda vadītāja apliecība, bet tāpat atļauj pārvietoties ar velosipēdu, tā ir vecāku atbildība, taču pārkāpējs pēc likuma ir bērns. Bērniem no 11 gadu vecuma var piemērot audzinoša rakstura piespiedu līdzekļus par izdarītajiem administratīvajiem pārkāpumiem. Velosipēdista vadītāja apliecību var iegūt no desmit gadu vecuma, Ceļu satiksmes drošības direkcijā datorizēti nokārtojot satiksmes drošības eksāmenu.

Pirms doties izbraucienā vecākiem kopā ar bērnu būtu jāpārbauda un jāpārliecinās par velosipēda tehnisko kārtību – tam jābūt aprīkotam ar bremzēm un gaismu atstarotajiem. Braucot diennakts tumšajā laikā vai nepietiekamas redzamības apstākļos, velosipēdam abos tā sānos, riteņu abās pusēs, jābūt aprīkotam ar gaismas atstarotājiem, priekšpusē jābūt aprīkotam ar baltu atstarotāju, bet aizmugurē ar sarkanu atstarotāju, kā arī priekšpusē jādeg baltas gaismas lukturim, bet aizmugurē – sarkanas gaismas lukturim. Ja lukturu nav vai tie nedarbojas, velosipēda vadītājam jābūt tērptam atstarojošā vestē vai apģērbā ar labi redzamiem gaismu atstarojoša materiāla elementiem.

Vecāki tiek aicināti atgādināt bērniem, ka piedaloties ceļu satiksmē, ļoti svarīgi pārzināt un ievērot ceļu satiksmes noteikumus.

Valsts policija turpinās veikt šādus profilaktiskos pasākumus.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: