Valsts policija kriminālprocesā turpina izmeklēšanu pret Šveices advokātu Rūdolfu Meroni par iespējamiem pārkāpumiem Ventspils mēra Aivara Lemberga mantas glabāšanā.

Kriminālprocess kvalificēts pēc Krimināllikuma panta par nelikumīgām darbībām ar arestētu mantu. Patlaban lietā vienai personai piemērots statuss - persona, pret kuru sākts kriminālprocess, skaidroja Valsts policijas Sabiedrisko attiecību nodaļā. Jau iepriekš publiski izskanējis, ka šī persona ir Meroni.

Kriminālprocesā turpinās izmeklēšana, un izmeklēšanās interesēs plašāka informācija netiek sniegta.

Rīgas apgabaltiesa 2020. gada 17. augustā atcēla Meroni no Lemberga krimināllietā arestētās mantas glabāšanas. Šonedēļ pēc sprieduma pasludināšanas Lembergaa lietā šīs tiesas tiesnese Irīna Jansone skaidroja, ka lēmums mainīt glabātāju arestētajai mantai tika pieņemts, jo bija saņemtas ziņas par to, ka pret Meroni jau ir sākts kriminālprocess par mantas iespējamo izšķērdēšanu.

Tiesa toreiz nolēma mantu nodot glabāšanā Iekšlietu ministrijas pārziņā esošajai Nodrošinājuma valsts aģentūrai, taču tālākajā sarakstē aģentūrai radušās problēmas mantu pieņemt. Ticis norādīts, ka mantas glabātājs atsakās šo mantu nodot, skaidroja Jansone.

Ņemot vērā, ka nav izpildīts tiesas augsta lēmums, Rīgas apgabaltiesa, pasludinot spriedumu Lembergam, pieņēma blakuslēmumu, kurā Valsts policiju aicina sākt kriminālprocesu pret Meroni pēc Krimināllikuma panta par tiesas nolēmuma neizpildīšanu vai izpildes kavēšanu.

Ja spriedums Lemberga lietā tiks pārsūdzēts, kas, visticamāk, arī notiks, šis blakuslēmums vēl nestāsies spēkā. Patlaban lūgumu tiesai sagatavot pilno spriedumu Lemberga lietā ir iesnieguši vairāki apsūdzēto aizstāvji, kā arī prokuratūra.

Nodrošinājuma valsts aģentūrā nekomentēja līdz šim veiktās un plānotās darbības. Arī Meroni pārstāvis, advokāts Daimārs Škutāns par pirmdien tiesas pieņemto blakuslēmumu atteicās sniegt komentārus, taču Meroni jau pērn ar Škutāna starpniecību noliedza, ka būtu pieļāvis jebkāda veida likumpārkāpumus.

Tikmēr Lemberga sprieduma pasludināšanas dienas rītā Iekšlietu ministrija izplatīja preses paziņojumu par to, ka aģentūras vadītājs Ēriks Ivanovs iesniedzis atlūgumu. Par atlūguma iemesliem preses paziņojumā nekas nav minēts, taču iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens norādījis, ka uzdevis sagatavot scenārijus, kā "mēs tiekam pie jauna NVA vadītāja vistuvākajā laikā."

Steidzamība saistīta ar valdībā akceptētiem iekšlietu nozares finanšu un investīciju pieprasījumiem iekšlietu dienestiem. "Šobrīd ir nepieciešams tāds NVA vadītājs, kurš tiks galā ar visiem izaicinājumiem - gan valsts mēroga investīciju plānu, gan Meroni lietas aktīvu administrēšanu un citiem svarīgiem iekšlietu nozares izaicinājumiem," teikts ministrijas paziņojumā.

Lasi vēl

Komentāri (9)

  • 0
    borsinsh 26.02.2021, 12:08:48

    ... izskatās, ka Latvijas valsts policija vēlas nopietni un nežēlīgi sakaut ES policiju un ES Tiesu arī (!?)

  • -1
    Margrieta666 26.02.2021, 12:19:06

    Vai pareizi sapratu-sākotnēji lembergs bija plānojis uzmest Meroni,bet tas bija apsviedīgāks un uzmeta lembergu pašu,vai ne tā?

  • -7
    keda 26.02.2021, 13:02:11

    Vai ta tiešām var tā būt, ka arī opozīcijai priekšā ir krimināli apsūdzēts tips? No šitā ņemt naudu nav amorāli, kauns un tā tālāk?

  • -5
    LV 27.02.2021, 13:40:53

    Vai nevarētu būt tā, kā grupa, kurā ir pakļautībā, iespējamam krimināllietas apsūdzētajam Meroni, var uzskatīt par iespējamo Organizētās noziedzības grupējumu???

  • -3
    Soft 27.02.2021, 21:33:34

    Nesaprotu, kā pie šī raksta nav parādījušies taisnības cīnītāji un godīguma cēlāji? Tikai viens jaunais anonīmais komentētājs! Par šo laikam nemaksā? :) Smieklīgs klusums iestājies.

  • -1
    LV 01.03.2021, 09:04:46

    Ļaujiet atgādināt, ka tieši A.Landmaņa vadītajam hokeja klubam tiesa šobrīd ir likusi atlīdzināt pašvaldībai gandrīz 17 tūkstošus eiro, kas nelikumīgi izmantoti personīgām interesēm un vajadzībām. Zaglis un izsaimniekotājs ierunājies! Kad no bērniem naudu iekasēja un pēc tam savām interesēm tērēja, tad gan sirdsapziņa klusēja.

  • -1
    LV 01.03.2021, 09:05:54

    Labs - Soft

  • -1
    Latvija pāri visām! 01.03.2021, 10:49:52

    Par šo gājienu joprojām sajūsminos - cilvēka arestēto mantu nodot pārvaldīšanā un glabāšanā viņa konkurentam. :)))
    Kkā neticas, ka tas bija tāpat vien,
    bet ne dēļ koruptīvas intereses represīvajās iestādēs.
    Tos arī vajadzētu izmeklēt, kas šim to piešķīra.
    It kā trūktu pavisam neitrāli advokātu kantori, kam to varēja uzticēt?

  • 0
    Pipars 01.03.2021, 11:28:22

    Nu ja,kaut ko atgādina.
    Nostučī kaimiņu varasiestādēm,kaimiņu savac un aizved uz Sibīriju,bet stučītājs var kaut ko iesūkt nāsīs!

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: