Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) Ventspils arodorganizācijas priekšsēdētājs Sergejs Paipals-Šulcs informē, ka Ventspilī gatavību piedalīties streikā izteikuši 502 izglītības iestāžu darbinieki, aptverot 20 izglītības iestādes, tajā skaitā pirmsskolas, vispārizglītojošās skolas, Jaunrades namu un sporta skolu ''Spars''.

Streikā piedalīsies ne tikai pedagogi, bet arī citi izglītības iestāžu darbinieki, kuri atbalsta pedagogu prasības.

Streika forma ir izglītības un zinātnes darbinieku darba pārtraukšana no 19. septembra, neveicot darba pienākumus, kamēr tiek panākta LIZDA streika prasību izpilde. Streika mērķis ir pievērst atbildīgo valsts amatpersonu un sabiedrības uzmanību kritiskajai nevienlīdzības situācijai nozarē un panākt streika prasību izpildi.

Streika laikā, sākot no 19. septembra, uz nenoteiktu laiku būs izmaiņas izglītības iestāžu darbībā. Daļa no tām būs slēgtas, jo nebūs iespēja nodrošināt mācību procesu.
''Streiks ir ne tikai par izglītības darbinieku nākotni, bet arī par visu mūsu valsts bērnu nākotni, lai visiem pirmsskolu audzēkņiem, skolēniem un studentiem būtu augsti kvalificēti un profesionāli pedagogi, lai valsts līmenī tiktu risināts pedagogu trūkums un pedagogiem būtu laiks individuālai pieejai katram skolēnam. Aicinu sabiedrību atbalstīt pedagogus un nevērsties pret izglītības iestādi, tās pedagogiem, izglītības pārvaldi, pašvaldību! Aicinu vērsties pie Izglītības un zinātnes ministrijas, valdības, Saeimas, jo Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības prasību izpilde ir viņu atbildība!'', situāciju raksturo Sergejs Paipals-Šulcs un piebilst, ka nozarē grūti piesaistīt jaunus pedagogus lielās darba slodzes un zemā atalgojuma dēļ, līdz ar to lielākā daļa pedagogu ir vecumā no 50 līdz 60 un arī pensijas gados.

Streika prasības ir:
1. Nodrošināt Izglītības likuma 53. panta trešās daļas izpildi, kas nosaka, ka pedagoga mēnešalga par vienu slodzi nav zemāka par Ministru kabineta apstiprināto pedagogu darba samaksas grafikā noteikto mēnešalgu attiecīgajā laikposmā. Pedagogu darba samaksas grafiks jāizstrādā un jāapstiprina nākamo piecu gadu periodam, sākot no 2023. gada līdz 2027. gadam. Tomēr šādu darba samaksas pieauguma grafiku valdība līdz šim nav apstiprinājusi un pedagogiem nav garantēts atbilstošs finansējums.
2. Sabalansēt darba slodzi visiem pedagogiem no 2023. gada. Lai varētu novadīt kvalitatīvu mācību stundu, pedagogam pirms tam ir jāveic sagatavošanās darbs. Tas ir laikietilpīgi, tādēļ pedagogiem bieži vien tam jāvelta ne tikai apmaksātais, bet arī savs brīvais laiks. Šī iemesla dēļ LIZDA iestājas tieši par pedagogu darba slodzes sabalansēšanu , lai no nākamā gada 1. septembra slodze tiktu sadalīta attiecībā 60:40, tas ir, nodrošinot ne vairāk kā 60% darba laika kontaktstundām un ne mazāk par 40% darba laika, lai sagatavotos stundām un veiktu citus pienākumus. Izglītības un zinātnes ministrijas plānos bija darba slodzi sabalansēt pakāpeniski līdz 2028. gadam.  

Ventspils Izglītības pārvaldes vadītāja pienākumu izpildītāja Jana Bakanauska: ''Apzināmies, ka streiks sagādās ļoti lielas problēmas daudzām ģimenēm. Par darba organizēšanu izglītības iestādē streika laikā vecākus informē izglītības iestādes vadītājs. Ja streiko arī iestādes vadītājs, tad par situāciju izglītības iestādē atbild pašvaldības nozīmēts vadītāja pienākumu izpildītājs. Ventspils valstspilsētas pašvaldība atbalsta streika norisi un nodrošinās visiem izglītības iestāžu darbiniekiem Latvijas Republikas Satversmē noteiktās tiesības streikot.''

Ventspils izglītības iestāžu darba procesa izmaiņas no 19. septembra:
Pirmsskolas izglītības iestādes:
Slēgtas – ''Bitīte'', ''Pasaka'', ''Pienenīte'', ''Varavīksne''.
Strādā tikai atsevišķas grupiņas – ''Eglīte'', ''Saulīte'', ''Margrietiņa'', ''Rūķītis'', ''Vāverīte''.
Strādā bez izmaiņām – ''Zvaigznīte''.

Vispārizglītojošās skolas:
Strādā ar izmaiņām stundu grafikā vai daļēji ar attālinātām mācībām – 2. vidusskola, 4. vidusskola,  6. vidusskola, 3. pamatskola un Centra sākumskola.
Strādā bez būtiskām izmaiņām – 1. ģimnāzija, Pārventas pamatskola, 1. pamatskola, 2. pamatskola.

Interešu un profesionālās ievirzes izglītības iestādes:
Jaunrades namā nenotiks tikai streikojošo pedagogu nodarbības.
Sporta skolā ''Spars'' nenotiks tikai streikojošo pedagogu nodarbības.
Ventspils Mākslas skola strādās bez izmaiņām.

Par katras izglītības iestādes specifisko darba organizāciju streika laikā audzēkņu vecāki tiks informēti e-Klasē.

Lasi vēl

Komentāri (19)

  • 0
    Lauku tante 15.09.2022, 17:08:02

    Tomēr nav īsti skaidrs, kāpēc dažas skolas strādās, kamēr citas streikos? Vai tas nozīmē, ka ģimnāzijā ar algām un slodzēm viss kārtībā, bet 4.vidusskolā nav? Un nav īsti godīgi pret bērniem - kamēr vieni mācīsies un gatavosies eksāmeniem, citi nedarīs neko, nepagūstot visu apgūt.

  • -4
    _āmen_ 15.09.2022, 19:00:00

    Ja dzīvo turīgam vīram uz kakla un skolotājas darbs tikai kā hobijs vai laika nosišana , tad loģiski , ka nestreikos.
    Taču jebkura sevis cienoša skolotāja protestā tomēr piedalīses.

  • -3
    Ilze88 15.09.2022, 19:55:12

    Priecē. ka ir skolas, kas domā par bērniem un so grūtu situāciju, kas ir mums visiem ! Eksāmenus neviens nav atcēlis !

  • -3
    anna 15.09.2022, 22:53:10

    Skolotāji protestē,lai būtu lielākas algas...Lai tā būtu,bet tajā pašā laikā,ko man darīt?Man bērniņam 1.8 gadiņi,tikko sāka dārziņā iet un es atgriezos darbā.Tagad pasaka,ka dārziņš uz nenoteiktu laiku ir ciet.Es palieku bez darba,jo skolotāji streiko un man nsv,kur atstāt mazo...Žēl,ka šis streiks iespaido daudzus citus

  • -3
    kohs 16.09.2022, 08:15:17

    Piekrītu! Vienīgie kas cieš no šī bezjēdzīgā streika ir parastie cilvēki kam nav kur likt bērnus.
    Pedagogi spriedelē kur pavadīt ārpuskārtas atvaļinājumu, valdībai diezgan vienalga, parastie darba devēji varēs domāt kā aizvietot tos kas šī bardaka dēļ netiek uz darbu.

  • 0
    ne 16.09.2022, 11:49:11

    Streikiem nekad nav īstais laiks. Tas ir tas pats sankciju uz Krieviju efekts, lai parastie cilvēki sāktu likt valdībai kaut ko darīt lietas labā. Ja tautai nav uzdrīkstēšanās protestēt, nevajag vainot pedagogus, kuriem ir un nevēlas dzīvot bedrē.

  • -2
    _āmen_ 16.09.2022, 09:22:21

    Pie jūsu neērtībām varat vainot tikai valdību, kurai gadiem bija laiks sakārtot izglītības nozares problēmas. Nekas netika darīts un nu laiks ir beidzies. Un streiku brībdienās neviens netaisīs, jo tad no tā nebūtu nekāda jēga.

  • -3
    Hugo Boss 16.09.2022, 09:27:05

    Ārprāts! Ko tad lai man darīt? Sieva tagad ārstējas slimnīcā. Man pašam pirmdien obligāti jāiet uz darbu nu un kur tad likt mazu? Bērns iet Varavīksne , bet ....???? Ārprāts! Par mums vecākiem neviens nepadoma?? Atstāt piecus gadus veco meitenīti vienu mājas? Bet ja gadīsies kāds ugunsgrēks vai vēl kaut kas notiks - ūdens elektrība vai aizrīties ar ēdienu? Tas pedagogu streiks ir lielais bardaks un spļāviens pārējiem iedzīvotājiem, īpaši tiem kuru bērni iet skolā vai b/dārza.

  • -3
    A.n.i.t.a 16.09.2022, 09:50:41

    Šantāža no pedagogu puses.Par skolniekiem neviens nedomā , ka tik lielāka alga un tagad vēl beztermiņa atvaļinājums-par ko? jau tā pēdējie divi gadi murgs gan skolniekiem gan viņu vecākiem, protams, skolotājiem arī , bet ir noziedzīgi streikot šobrīd, kad beidzot var mācīties klātienē, gan jau nāks kārtējais covid vilnis un visi atkal tiks saspundēti pa mājām.

  • -4
    Agnese1304 16.09.2022, 10:00:44

    Bezkaunīgi no skolotāju puses. Grib vieglu dzīvi, bet par citiem viņi nedomā. Vecākiem tagad speciāli jāiet prom no darba, lai varētu pieskatīt savus bērnus. Viņiem neviens šīs zaudētās darba dienas neapmaksās. Un ko darīt tiem, kas ir vientuļie vecāki? Kuriem tagad ir vai nu jāmaksā auklītēm dārgas naudas vai arī jāpaļaujas uz līdzvecāku spēju palīdzēt?
    Bet nē, skolotājiem vienmēr naudas par maz, atvaļinājuma laiks nepietiek, darba par daudz. Un vēl uzdrošinās teikt, ka tas par labu bērniem. Kāds bērniem labums no visa šitā? Ka kārtējo reizi nevarēs normāli mācīties?

  • 0
    Lauku tante 16.09.2022, 10:10:21

    Interesanti, ka novadā visi strādās, tur pašvaldība neesot ļāvusi streikot, jo algas labas, pašvaldība piemaksājot. Ir dzirdēts, ka arī pilsētā piemaksājot, bet esot tomēr par maz. Cik tad īsti skolotājām ir tā alga pilsētā? Jo viens ir alga uz papīra, bet pilnīgi cits saņemtā uz rokas, kas nevienam dēļ nodokļiem nav milzīga.

  • 0
    Pipars 16.09.2022, 10:51:21

    Liels FUI streiklauźiem.

  • -1
    žurka 16.09.2022, 10:52:00

    Principā varat uzdot jautājumu Lembergam - tikko tak ar LIZDAs Vanagu sametās kopā. Politiskās spēles pirms vēlēšanām? Viennozīmīgi. Bet tas neatceļ faktu, ka skolotāji ir vieni no zemāk atalgotajiem, ar nenormālu aizpildāmu papīru birokrātiju.

  • 0
    Andris Lapukoks 16.09.2022, 12:12:19

    Jā man nav saprotams, kāpēc izglītības ministrija šo problēmu nav joprojām atrisinājusi. Covids jau ietekmēja mūsu bērna izglītību , labi to IZ un Kariņš mazāk varējāt iespaidot, bet tas , ka skolotājiem jāsamaksā un mazliet viņu darbs jāciena , to tak jūs visu laiku zinājāt. Rezultātā - cietīs atkal bērni un viņu izglītība.

  • 0
    Ventspils Izglītības pārvalde 16.09.2022, 13:39:42

    Tiesības darbiniekiem streikot aizsargā Latvijas Republikas Satversme. Tādēļ par dalību streikā izlemj katrs pedagogs individuāli, nevis izglītības iestāde. Starp tiem, kuri nestreiko, ir daļa tādi, kuri streikā izvirzītās prasības atbalsta, tomēr finansiālu vai citu apsvērumu dēļ nevar atļauties streikot. Darbinieks savu lēmumu par dalības streikā uzsākšanu un izbeigšanu paziņo izglītības iestādes vadītājam un atbilstoši tam izglītības iestādes vadība organizē mācību darbu.

    Tajās iestādēs, kurās ir mazs streika dalībnieku skaits, mācību process atbilstoši tiek koriģēts, nodrošinot iespēju skolēniem mācīties klātienē. Savukārt tajās iestādēs, kurās ir liels streika dalībnieku skaits, mācību process notiek tikai pie tiem pedagogiem, kuri nestreiko. Šādos gadījumos mācību forma var būt arī attālināta, lai 1 nodarbības dēļ nebūtu nepieciešamība doties uz skolu.

  • 0
    Ventspils Izglītības pārvalde 16.09.2022, 13:40:47

    [turpinājums]
    Pirmsskolas izglītības iestādēs darbosies tikai tās grupiņas, kur grupas audzinātājs nestreiko, kā arī ir iespējams nodrošināt bērniem ēdināšanu. Darbinieku tiesības streika laikā nosaka Streiku likums, arī šīs prasības izglītības iestādes ievēro un atbilstoši tam organizē savu darbu.

    Pedagogu samaksas aprēķinu nosaka vairāki Ministru kabineta noteikumi. Tie ietver sarežģītu aprēķina mehānismu, kā nosaka finansējuma apjomu pašvaldībai pedagogu darba samaksai. Katra pedagoga darba samaksu un apjomu nosaka, ņemot vērā katram mācību priekšmetam un klašu grupai kontaktstundu skaitu, mācību stundu un materiālu gatavošanai paredzēto laiku, konsultāciju skaitu, klases audzināšanas pienākumiem paredzēto laiku un vēl citus pienākumus. Valsts šobrīd ir noteikusi 900 eiro kā zemāko atalgojumu par vienu likmi. Katra izglītības iestādes izstrādā kārtību par pedagogu darba algas likmes paaugstināšanu, ievērojot IZM piešķirto finansējumu.

  • 0
    Ventspils Izglītības pārvalde 16.09.2022, 13:41:41

    [turpinājums Nr.2]

    Atalgojums pedagogiem atšķiras atkarībā no katram pedagogam noteiktā kopējā darba apjoma un skolā atbilstoši kārtībai noteiktās darba algas likmes konkrētam pedagogam. Tomēr atalgojuma likmes izglītības iestādes var palielināt tikai piešķirtā valsts finansējuma ietvaros. Un arī pieejamais valsts finansējums katrai izglītības iestādei ir atšķirīgs un to nosaka virkne dažādu faktoru, tajā skaitā, skolēnu skaits un klašu grupas, īstenojamās izglītības programmas (tajā skaitā speciālās izglītības programmas un profesionālās ievirzes izglītības programmas), kā arī izglītības programmu īstenošanas forma (tālmācība, ģimnāzijas statuss).

  • -1
    PatiesībasVirzītais 16.09.2022, 14:55:20

    Kāpēc lai skolotāji domātu par kādu, ja par viņiem nedomā neviens? Neviens nedomā par to ka starp skolotājiem arī ir vientuļas mammas, kuras vienas velk savus bērnus par tik niecīgu atmaksu. Daudzas PII grupas ir pārpildītas, tiek rakstīta dokumentācija, pasākumi, kursi, nodarbības, jāiztur kārtība grupā. Daudziem vecākiem vajag būt pateicīgiem par to, ka viņu bērnus pieskata, rūpējas par tiem un papildus vēl māca, jo lielākai daļai no vecākiem nav ne mazākās vēlmes mācīt savu bērnu mājās . Streiks jau arī ir domāts tā dēļ, lai visiem pārējiem rastos kaut mazākā sapratne un cieņa pret tiem, kas jūsu vietā audzina jūsu bērnus un pret tiem, ar ko Jūsu bērni pavada lielāko bērnības daļu. Cepuri nost skolotāju priekšā !

  • -1
    Vadims Kevrelis 16.09.2022, 16:20:51

    Ja streiks ir paredzēts tad paredzēts bet tad lai pati šī izglītības arodbiedrība atlīdzina no sava fonda streikotāju dienas izmaksas.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: