Pēc neparastā un sarežģītā, lielākoties attālinātā režīmā pavadītā mācību gada beidzot pienācis ilgi gaidītais vasaras brīvlaiks. Kā to pavadīt interesanti un jēgpilni?

Ko darīt, lai vasarā ne tikai labi atpūstos, izbaudītu brīvību, apceļotu dzimto zemi, dotos piedzīvojumos, bet arī iemācītos ko noderīgu? Ar padomiem, kā labi un interesanti pavadīt brīvlaiku, dalās mūsu pilsētas izglītības jomas speciālisti un pieredzējuši pedagogi – Ventspils pilsētas Izglītības pārvaldes, Ventspils Jaunrades nama, sporta skolas Spars, Ventspils muzeja un Ventspils Digitālā centra pārstāvji.

Izbaudi mellenes ar pienu

Kristiāna Cielava

Ventspils Izglītības pārvaldes izglītības darba speciāliste

– Mācību gads noslēdzies, un aktuāls ir mūžvecais jautājums – ko darīt vasaras brīvlaikā?! Tā kā mācības notikušas vairāk attālināti, tad vismaz vasaru klātienē noteikti ir pelnījuši visi skolēni. Neesmu droša par sinoptiķu prognozēm, tāpēc iesaku nepalaist garām nevienu saulainu dienu. Lietainās dienas varam izmantot galda spēlēm, grāmatu lasīšanai vai arī – lēkāšanai pa peļķēm. Būtiski, lai jebkāda nodarbošanās un aktivitāte nāk komplektā ar vēlmi izzināt, izmēģināt, atklāt. Lai pēc tam ir gandarījums par paveikto.

Iespējams, dažādu pastāvošo ierobežojumu un noteikumu dēļ kādi lielāki brīvlaika sapņi daudziem šajā vasarā tomēr paliks nerealizēti. Tāpēc aicinu skolēnus izmantot tās iespējas un piedāvājumus, ko sniedz mūsu pilsēta. Tikai nesakiet vārdus man ir garlaicīgi – vasarā tā vienkārši nemēdz būt! Ir iespējamas dažādas aktivitātes pilsētas parkos, laukumos, pludmalē, lai katrs pats sev atklātu jaunu aizraušanos, kas nodrošinās interesantu brīvlaika pavadīšanu. Tāpēc novēlu – esiet radoši un izdzīvojiet vasaru ar prieku!

Lai mums visiem pietiek saules un zemeņu smaržas šajā vasarā! Un nepalaidiet garām īpašo vasaras garšu, kas piemīt tikai un vienīgi mellenēm ar pienu!

Mācies šķirot informāciju

Rebeka Busule

Ventspils Piejūras brīvdabas muzeja muzejpedagoģe, Orff mūzikas studijas vadītāja

– Ne visus izgudrojumus, kurus šodien veiksmīgi lietojam, cilvēce uzreiz uzņēma ar sajūsmu. Šodien mūs satrauc plašais interneta pielietojums. Mums ir jāiemācās atšķirt, kāds ir labs materiāls, kāds ir ļoti labs. Laiks turpina būt mūsu vērtība, tai skaitā internetā pavadītais laiks. Nebaidīsimies no ekrāniem, iepazīsim tos, iemācīsimies šķirot informāciju! Liksim internetam strādāt mūsu labā! Es ticu, ka mazliet cilvēcības var nodot arī ar ekrānu palīdzību. Būsim izvēlīgi.

Šobrīd Ventspils muzeja āra teritorijas var apmeklēt ģimenes lokā. Vasaras periodam gatavojam ekskursijas, spēles, nodarbības ar digitālu piesitienu. Muzejs un citas iestādes par notiekošo stāsta ar interneta palīdzību. Sekosim profiliem, kuri mūs interesē, un saņemsim informāciju pirmie. Piesekošana vai abonēšana ir kā pateicība satura veidotājiem, un internets ļauj izglītojošo, vērtīgo informāciju iepazīt daudziem cilvēkiem.

Vasarā novēlu daudz iedvesmojošu tikšanos, novēlu turpināt rakt pērles internetā un bez žēlastības atsekot, atrakstīties no visa liekā.

Dodies pārgājienā un laivo

Vadims Popovs

Sporta skolas Spars Džudo nodaļas treneris

– Tagadējā pandēmijas laikā var nodarboties ar sportu kopā ar ģimeni un motivēt savus bērnus, lai palīdzētu trenerim. Var organizēt pārgājienus. Atkarībā no laika apstākļiem tas var būt vien pāris kilometru garš, bet var arī doties gar jūras malu garākā pārgājienā. Var izmantot Ventspils pilsētā izbūvēto Džungļu taku un Jūras parku, kur ir iespējams šķērsot dīķi ar plostu. Var izmēģināt takas apkārt Būšnieku ezeram un meža takas ar dažādiem kalniņiem un kāpumiem. Ja ģimenei ir velosipēdi, tad var organizēt velobraucienu izvēlētājos maršrutos. Mūsu pilsētā ir daudz veloceliņu.

Vasarā mēs gribam noorganizēt pasākumu Džudo sporta diena, kurā piedalītos džudisti kopā ar vecākiem. Pasākumā plānojam dažādus sporta vingrinājumus, sacensības un pikniku. Vēl ir domas vasaras mēnešos ar vecāku palīdzību sarīkot laivošanu pa upi.

Šajā grūtajā laikā ļoti svarīga ir bērnu motivēšana no vecāku puses, lai bērns nezaudētu interesi par dzīvi. Lai mums kopā viss izdodas!

Ieklausies dabā un darbojies prakstiski

Sandra Gūtmane

Ventspils Jaunrades nama direktores vietniece jaunrades jomā

– Ventspils Jaunrades nams iesaka kopā ar bērniem vasarā vairāk būt dabā, ieklausīties dabas skaņās, vērot un piesaistīt bērnu uzmanību apkārtnē esošam vietām un lietām. Kopā ar bērniem radīt vienkāršus mākslas darbus no dabā atrastiem materiāliem, veidot kompozīcijas. Lūk, dažas idejas:

  • siet, vīt, pīt ar džutas vai lina aukliņu, pievienojot jūrmalā atrastus kociņus, akmentiņus ar caurumiņiem;

  • gatavot kolāžas vai vāzes, piemēram, aplīmējot burciņas vai pudeles (ar PVA līmi tām var pielīmēt dažādus materiālus);

  • veidot jūrmalā atrastu akmentiņu kolekcijas pēc kādas vienotas pazīmes (ovāli, trijstūri, noteikta krāsa u.c.);

  • zīmēt ar asfalta krītiņiem, spēlēt kopā ar bērniem savas bērnības spēles, piemēram, klasītes;

  • locīt no papīra kuģīšus, lidmašīnas, rīkot sacensības;

  • kopīgi izzināt augus, vākt herbāriju, meklēt augu nosaukumus un noskaidrot to lietderību cilvēka dzīvē;

  • lasīt grāmatas un sacerēt pašiem savus stāstus, dzejoļus par dažādiem vienkāršiem notikumiem, ilustrēt, apkopot grāmatiņā. Var izveidot grāmatu Mana vasara 2021, pēc gadiem būs ļoti interesanti pašķirstīt.

Stiprini digitālās prasmes

Arnita Damberga

Ventspils Digitālais centra skolotāja

– Ventspils Digitālais centrs (VDC) iesaka izmantot centra pedagogu sagatavotas spēles un pamācības, video un prezentāciju formā, lai apgūtu jaunas tehnoloģiju zināšanas, kas būs noderīgas skolēniem ikdienā, skolā, gan iespējams palīdzēs radīt interesi nākotnes profesijai.

Mācību materiāli pirmsskolas skolēniem:

Tiem, kas vēlas apgūt programmēšanas pamatus:

Uzdevumi un mācību materiāli skolēniem, kas vēlas apgūt angļu valodu vai uzlabot savas angļu valodas prasmes:

Skolēniem, kam ir interese par dabaszinībām un ģeogrāfiju:

Iespēja uzlabot savas latviešu valodas prasmes:

Ja vēlies izzināt Ventspili:

Kas gan var būt svarīgāks par matemātiku vai ne?

Skolēniem, kas vēlas vasaras vakarus vai ballītes padarīt jautrākas un izzinošākas:

Vēl dažādi noderīgi rīki:

Autors: Mēness aptieka

Datorspēle ietver 450 tās autoru ārstu sagatavotus jautājumus desmit tematiskās sadaļās: vispārīgi jautājumi (fiziskās aktivitātes, uzturs, higiēna, miegs, traumas, pirmā palīdzība, medicīnas pakalpojumi, medicīnas personāls (ārsts, farmaceits, medmāsa, laborants), maņas (dzirde, redze, balss), smadzenes un to darbība, sirds un asinsvadi, elpošanas orgāni un to darbība, kauli un muskuļi, dzimumatšķirības, gremošanas sistēma (zobi, kuņģis, zarnas, aknas), nieres un urīnpūslis, āda, vairogdziedzeris, endokrīnā sistēma. Šī ir viktorīnas tipa datorspēle interneta platformā.

Autors: Rakstniecības un mūzikas muzejs

Noderīgs digitāls rīks tiem, kam interesē mūzika, vietnē iespējams skolēnus iepazīstināt ar dažādiem mūzikas instrumentiem interaktīvā veidā – ar spēļu palīdzību, trenējot redzes un dzirdes atmiņu.

Autors: Samsung Electronics Baltics

Materiāli ir sagatavoti ar mērķi paplašināt jauniešu zināšanas un veicināt jēgpilnu digitālo prasmju izmantošanu. Ir izstrādāti pieci mācību kursi, no kuriem katrs veltīts noteiktai tematikai – jaunradei, saziņai, prasmēm, iesaistei un domāšanai. Unikālajos tiešsaistes kursos vienkopus var atrast mācībām un ikdienai noderīgas aplikācijas, saņemt ieteikumus informācijas ticamības izvērtēšanai un padomus, kā kļūt par kvalitatīva satura radītāju vai ietekmēt sabiedriski nozīmīgu notikumu gaitu.

Vēl daudz citus rīkus un pamācības meklē vietnē – macities.digitalaiscentrs.lv Saturs tiek regulāti papildināts, tāpēc arī vasarā seko līdzi jaunumiem un apgūsti jaunas prasmes!

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: