Naktī uz 4. maiju Popes pilskalna zirgu stallī Dūdiņai un Gaultjēram piedzima dvīņi. Zirdzinieku pasaulē tas ir rets notikums – pilns prieka un arī rūpju.

Caur asarām un lūgšanām

Dūdiņa – brašā zirgu mamma – ir saimnieces Antras Vālodzes vismīļākais zirgs. «Ļoti reti ir tādas ķēves, kas dzemdējot pacieš cilvēku klātbūtni. Es nezinu, kur man tik gudrs zirgs! Paldies Dievam par visu!» teic Antra un atklāj, ka viņiem palaimējies, jo rūsganais zirgu puika un melnā meitene nav identiskie dvīņi. Tad viņu izdzīvošanas izredzes būtu tuvu nullei. «Es vinnēju loterijā, kuru sauc par dzīvi. Arī ar šiem nebija vienkārši, mēs ātri un laicīgi reaģējām, cīnījāmies, darījām, piebarojām. Caur asarām un lūgšanām gājām. Tas nav viegli, tas ir ļoti, ļoti sarežģīti. Instinkti viņiem ir – gan ēšanas reflekss, gan stāvēšana kājiņās –, bet bija jāpalīdz ar visu tikt galā,» pārdzīvotajā dalās zirgu saimniece.

Mazi bembiji

Parasti kumeliņi, tāpat kā katrs zālēdājs, piedzimstot tūlīt ceļoties kājās, pirmajā stundā jau staigājot, jo tas ir izdzīvošanas jautājums. «Dvīņiem tas ir drusku savādāk, jo viņiem gan muskuļu, gan skeleta spēks ir sadalīts uz diviem, tāpēc viņiem jāpalīdz,» skaidro Antra un saka, ka nav pieļāvusi domu par dvīņiem. «Ērzelīši parasti iznēsājas ilgāk. Cerēju, līdz pēdējam cerēju, ka būs viens. Meita aizgāja pusnaktī, es aizgāju divos naktī, un uz mani skatījās jau divas galviņas. Mazi bembiji, divas stirniņas, patiešām! Manai meitai pašai ir svars līdz 60 kilogramiem, bet viņa mierīgi nēsāja mazo ķēvīti uz rokām. Viņi bija tik maziņi!»

Sapnis par Gaultjēru

Aizkustinošs ir stāsts par abu kumeliņu tēta – izcilā šķirnes ērzeļa Gaultjēra – pievienošanos Popes pilskalna zirgu saimniecībai. Antras Vālodzes meita Elīza jau agrā jaunībā, nodarbojoties ar jāšanas sportu un jājot ar mammas draudzenes melno zirgu Galaktiku, kas ir viena no Gaultjēra aptuveni 80 bērniem, sev apsolījusi: «Reiz man būs tādi zirgi!» Pērn Gaultjērs, atvests paviesoties pie Popes ķēvēm no Valmieras, tā arī palicis mūspusē – līdzšinējie saimnieki piedāvājuši paveco, bet joprojām brašo ērzeli izpirkt. «Šopavasar mums ir piedzimuši četri kumeliņi trīs ķēvēm. Pirmā lielā māsa piedzima 16. aprīlī, nākamā skaistule ar labam pazīmēm – 20. aprīlī, un tad 4. maijā nāca mazie. Man arī dēlam dzimšanas diena ir tajā datumā. Zelta sapnītis mums ir – Golden dream, un Galaksija. Pirmais noteikti bija piedzimis puisis, viņš bija sausāks, kad aizgāju,» kumeliņu vārdus atklāj saimniece.

Novērtē palīdzību

«Izdevumi sākās ar to, ka mēs dabūjam kazas atvest mājās. Tajā pašā dienā, tajā pašā vakarā skrējām pakaļ. Mums palīdzēja cilvēki no Dundagas. Kumeliņi dzer no mammas, bet viņi ir jāpiebaro. Tagad viņi jau sāk ēst zālīti. Pamēģina arī smiltis un akmeņus. Ja cilvēki aiziet viņus skatīties un glaudīt, viņi pagaršo arī drēbes. Jau paliek nekaunīgi! Šie būs savādāki kumeļi – ar cilvēku palīdzību audzināti, viņi izaug drosmīgāki, reizēm arī bīstamāki. Kā sunīši. Visādi mēdz būt,» saka zirgu saimniece un turpina: «Esam pagalmā izvietojuši krājkasīti – braucot skatīties zirdziņus, var iemest eiro vai divus. Burkāniem un āboliem, speciālajai barībai dvīņu mammai – pērkam, lai viņai ir vairāk pieniņa, pārējās iztiek. Mums katram kumeļam ir pat vairāki krustvecāki, arī viņi palīdz, bet, ja kādam ir laba sirds un griba palīdzēt maziem bēbukiem izaugt par lieliem, stipriem zirgiem, droši!»

Sveiciens no kaimiņiem

Gelinta Apse, Tārgales jātnieku sporta kluba Demora valdes priekšsēdētaja, jautāta, vai ir dzirdējusi par dvīņu kumeliņiem, atbild apstiprinoši: «Zinu, jā, protams! Tas ir pārsteigums un prieks, kas nes sev līdzi ļoti daudz rūpju un satraukumu par dvīņu izdzīvošanu. Mums ir dzimuši daudzi kumeļi, bet manā praksē nekas tāds nav gadījies. Antrai ir ļoti liela, sena pieredze gan zirgu audzēšanā, gan sportā. Viņa jau bija trenere, kad es tikai mācījos jāt. Iespējams, ka, tieši pateicoties lielajai pieredzei, ir izdevies zirdziņus izlolot. To noteikti nevar iesācējs izjust. Viens ir izlasīt sausu informāciju kaut kur, otrs – gadiem esot kopā, just zirgus instinktīvi.»

Redakcijas uzrunāta, Antra Valodze piekrīt dalīties ne tikai priekā, bet arī atbildībā. Ja gribas palīdzēt, konta numurs ir: LV21HABA0551034230939. Cilvēkus, kuri vēlas kumeliņus apciemot, saimniece lūdz savu vizīti iepriekš pieteikt: 26149468.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: