Pamatizglītības diplomam būs obligāts pielikums, kurā tiks norādīta skolēna iesaiste neformālajā un interešu izglītībā, kā arī brīvprātīgajā darbā, Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēdē norādīja izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska.

"Atestātu papildinās ar katra skolēna pienesumu tieši konkrētajā pilsoniskajā līdzdalībā un viņu interešu izkopšanā," skaidroja Šuplinska.

Viņa uzsvēra, ka Latvijas augstskolas to nepraktizē, tomēr ārzemēs šāds pielikums esot ļoti svarīgs rīks, lai konkursā reflektanti apliecinātu savas līderības spējas, interešu sfēras un kompetenci.

Ministre uzsvēra, ka 2020. gadā jaunatnes organizāciju atbalstam piešķirti 185 168 eiro, savukārt vispārējās, profesionālās un augstākās izglītības satura apguvē iesaistītā personāla profesionālai sagatavošanai un pilnveidei piešķirti 500 000 eiro.

Ministre komisijas locekļiem stāstīja, ka finansējums jaunatnes organizācijām ļaus nodrošināt ikdienas komunikāciju ar jaunatni un pedagogu zemāko mēneša darba algu. Turpretī piešķirtais finansējums personāla profesionālai sagatavošanai ir paredzēts atbalsta mehānisma veidošanai skolotāju profesionālās izaugsmes sistēmas sakārtošanai.

"Apmēram 300 000 eiro no šī finansējuma tiks tērēti personāla digitālajai pratībai. Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) ir izvirzījusi ambiciozu mērķi, lai kāpinātu pedagogu pratību un virzītu šo kā sadarbības procesu, kurā mācās abi - gan pedagogs, gan skolēns vai students," uzsvēra ministre.

Izglītības ministre stāstīja, ka sarunās ar pašvaldībām tiek jautāts, kā skolotāji vērtē savu digitālo pratību un, kas nepieciešams, lai to aktivizētu un veiksmīgāk lietotu ikdienā. Ministrija ir izstrādājusi 23 moduļu programmu un katrā modulī ietilpst astoņas stundas. Programma tiks sadalīta trīs līmeņos, proti, pamata, vidējais un augstākais līmenis.

"Pamata līmenis ir saistīts ar ievadu digitālajās ierīcēs, bet interesantākais būs augstākais līmenis, kas ir saistīts jau ar konkrētu mācību priekšmetu un to, kādus digitālos rīkus un programmas var izmantot konkrētajā mācību priekšmetā," stāstīja Šuplinska.

No februāra vidējais un augstākais līmenis tiks piedāvāts tiešsaistē, tomēr pamata līmenis tiešsaistē nebūs pieejams. Ministre cer, ka programmā lielākā daļa pedagogu jau būs ar pamata zināšanām, lai turpinātu mācības vidējajā vai augstākajā līmenī.

Ministre piebilda, ka Latvijā ir ap 20 000 pedagogu. Pagaidām plānots, ka programmas apguve varētu notikt 16 stundas, bet šis jautājums vēl ir diskusiju objekts.

Viņa uzsvēra, ka pabeidzot programmu tiks piešķirts sertifikāts un mācību procesa laikā būs pieejams konsultants, kurš sniegs atgriezenisko saiti. Tā IZM risinātu jautājumu par pedagogu atvērtību modernajām tehnoloģijām un bērnu ieinteresētību, norādīja Šuplinska.

Lasi vēl

Komentāri (1)

  • -3
    Latvija pāri visām! 16.10.2019, 14:46:51

    Aiz gara laika tie tur prāto kā tik varētu papildus sarežģīt jaunietim dzīvi ar visādiem štruntiem.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: