Privātmāju īpašniekiem bioloģisko atkritumu dalītas vākšanas sistēma paredz izvēles iespējas – noslēgt līgumu par bioloģisko atkritumu apsaimniekošanas pakalpojumu un tādējādi izmantot brūno BIO atkritumu konteineru, vai arī pašiem īstenot šo atkritumu kompostēšanu savā īpašumā.

Būtiski ņemt vērā, ka jebkurā gadījumā par savu lēmumu ir jāinformē pašvaldības SIA “Ventspils labiekārtošanas kombināts”.

Jau vēstīts, ka no šī gada Ventspilī tiek nodrošināta bioloģisko atkritumu dalīta vākšana. Jaunais pakalpojums ir pieejams gan daudzdzīvokļu dzīvojamo māju iedzīvotājiem, gan arī privātmāju īpašniekiem un juridiskām personām. Šajā reizē plašāk par bioloģisko atkritumu šķirošanas kārtību individuālajās mājās.

  • Vai līgums par BIO atkritumu apsaimniekošanu individuālajās mājās ir obligāts?

Privātmāju īpašniekiem, kuri paši savā īpašumā veic bioloģisko atkritumu kompostēšanu, nav obligāti jāslēdz līgums par šo atkritumu apsaimniekošanu. Taču arī šajā gadījumā – par mājkompostēšanu – ir jāinformē PSIA “Ventspils labiekārtošanas kombināts”. Informāciju var iesniegt e-pastā uz adresi vlk@ventspils.lv vai uzņēmuma kasē Pils ielā 12, 1. stāvā. Iesnieguma veidlapa ir pieejama uzņēmuma mājas lapā www.vlk.lv sadaļā “Atkritumu apsaimniekošana”/“BIO atkritumu apsaimniekošana”.

  • Kā pieteikties jaunajam pakalpojumam?

Lai privātmāju iedzīvotājiem tiktu novietots speciāls konteiners BIO atkritumu dalītai vākšanai un tiktu uzsākta šo atkritumu apsaimniekošanas pakalpojuma saņemšana, mājas īpašniekam vai valdītājam jāvēršas ar iesniegumu PSIA “Ventspils labiekārtošanas kombināts”, nosūtot to e-pastā uz adresi vlk@ventspils.lv vai iesniedzot uzņēmuma kasē Pils ielā 12, 1. stāvā. Iesnieguma veidlapa ir pieejama uzņēmuma mājas lapā www.vlk.lv sadaļā “Atkritumu apsaimniekošana”/“BIO atkritumu apsaimniekošana”.

Būtiski ņemt vērā, ka iesniegumā ir jānorāda vēlamais konteinera tilpums (120 l vai 240 l), konteineru skaits un sākotnējais šo atkritumu izvešanas biežums. BIO atkritumu izvešana nevar būt retāka kā 6 reizes gadā. Tāpat iesniegumā vēlams pieteikt arī nešķirotu sadzīves atkritumu izvešanas grafika izmaiņas.

  • BIO atkritumu apsaimniekošana ir par maksu vai bezmaksas pakalpojums?

Kā to nosaka Atkritumu apsaimniekošanas likums, maksai par dalīti savākto BIO atkritumu apsaimniekošanu ir jābūt 60% apmērā no nešķirotu sadzīves atkritumu apsaimniekošanas maksas. No šī gada 1.februāra, kad stājās spējā maksas izmaiņas par nešķirotu sadzīves atkritumu apsaimniekošanu, tā ir 15,51 EUR/m³ (ar PVN).

  • Kā tiek izrakstīti rēķini par BIO atkritumu apsaimniekošanas pakalpojumu?

Rēķini par BIO atkritumu apsaimniekošanas pakalpojumu tiks izrakstīti saskaņā ar līgumā paredzēto atkritumu apjomu. Klientu ērtībai rēķins par nešķirotu sadzīves atkritumu apsaimniekošanu un BIO atkritumu apsaimniekošanu būs apvienots vienā kopējā rēķinā.

  • Ko drīkst izmest BIO atkritumu konteinerā?

Bioloģiskie atkritumi ir tie, kas rodas virtuvē – pārtikas atlikumi maltītes pagatavošanas laikā, ēdienu pārpalikumi un pārtika ar beigušos derīguma termiņu. Līdz ar to BIO konteinerā var izmest cietos piena produktus (piemēram, biezpienu), gaļas, zivju un citu dzīvnieku izcelsmes produktus (asakas, olu čaumalas), miltu izstrādājumus, augļus, dārzeņus un to atliekas, kafijas un tējas biezumus.

Tāpat bioloģiskie atkritumi ir arī tā dēvētie zaļie atkritumi – zāle, lapas, augi un telpaugi.

Svarīgi ņemt vērā, ka BIO atkritumu konteineros atkritumi jāizmet bez jebkāda veida iepakojuma – jāatbrīvojas gan no sākotnējā plēves, papīra, kartona iepakojuma, gan arī no maisiņa, kurā atkritumi tika uzkrāti.

Par nepareizi sašķirotiem BIO atkritumiem rēķins tiks izrakstīts, piemērojot nešķirotu sadzīves atkritumu maksu.

  • BIO atkritumu šķirošana ir veids, kā ietaupīt

Šobrīd aptuveni 35 – 50% no kopējā sadzīves atkritumu apjoma veido BIO atkritumu, par kuriem, tos nešķirojot, jāmaksā pilna sadzīves atkritumu apsaimniekošanas maksa, turpretī šķirojot tiek piemērota pazemināta maksa.

BIO atkritumu šķirošana ir veids, kā samazināt savas ikmēneša izmaksas par nešķirotu sadzīves atkritumu apsaimniekošanu. Lai panāktu ietaupījumu, svarīgākais ir savlaicīgi veikt izmaiņas nešķirotu sadzīves atkritumu izvešanas grafikā (mainot atkritumu izvešanas biežumu) vai samazināt izmantojamo konteineru skaitu, pretējā gadījumā rēķins par atkritumu apsaimniekošanu ne tikai nesamazināsies, bet gan pieaugs. Piemēram, ja nešķirotu sadzīves atkritumu apsaimniekošanai ir novietots viens konteiners ar tilpumu 0,24 m3 un to izved vienu reizi mēnesī, tad mēnesī izmaksas veido 6,21 eiro. Savukārt, ja nešķirotu sadzīves atkritumu apsaimniekošanai konteineru skaitu nemaina, bet izvešanas biežumu samazina uz vienu reizi divos mēnešos un papildus novieto vienu konteineru BIO atkritumu apsaimniekošanai ar tilpumu 0,12 m3 un to izved vienu reizi mēnesī, tad izmaksas mēnesī varētu samazināt līdz 4,96 eiro. Papildus šķirojot stikla iepakojumu, var ietaupīt vēl vairāk!

Jautājumu gadījumā aicinām rakstīt ziņu uz e-pasta adresi vlk@ventspils.lv vai zvanīt pa tālr. 63626920.

Lasi vēl

Komentāri (27)

  • 0
    Vadims Kevrelis 06.02.2024, 13:14:07

    Jautājums ''VLK'', kur BIO atkritumiem būs galapunkts.

  • -5
    PSIA "Ventspils labiekārtošanas kombināts" 06.02.2024, 16:21:50

    Bioloģiskie atkritumi pēc to savākšanas tiek transportēti uz sadzīves atkritumu poligonu “Pentuļi”.

  • 0
    žurka 06.02.2024, 13:31:50

    Kāpēc tikai privātmāju? Kāpēc VNĪ šādu iespēju nepiedāvā daudzdzīvokļu mājām?

  • -5
    PSIA "Ventspils labiekārtošanas kombināts" 06.02.2024, 16:21:06

    Par bioloģisko atkritumu apsaimniekošanas kārtību daudzdzīvokļu dzīvojamās mājās PSIA "Ventspils labiekārtošanas kombināts" informēja š.g. 19. janvārī - informācija tika publicēta gan laikraksta "Ventas Balss" numurā, gan arī portālā www.ventasbalss.lv. Atgādinām, ka informācija par dažādu atkritumu veidu apsaimniekošanu pastāvīgi ir pieejama mūsu mājaslapā www.vlk.lv.

  • -1
    Kriska 06.02.2024, 17:19:43

    BIO atkritumus izvadīs vienu reizi mēnesī? Arī vasaras karstumā? Žurkām un mušām gan būs ko darīt,

  • -5
    PSIA "Ventspils labiekārtošanas kombināts" 07.02.2024, 10:01:32

    Klients pēc nepieciešamības var noteikt biežāku BIO atkritumu konteineru iztukšošanu, ņemot vērā faktiski radīto atkritumu daudzumu un savas finansiālās spējas segt pakalpojuma izmaksas.

  • 0
    Covid 19-24.ventspils.lv 06.02.2024, 19:07:54

    Labiekārtošanas kombinātam.
    Arī daudzdzīvokļu māju iedzīvotājiem var būt iespēja bioloģiskos atkritumus nemest speciāli tam paredzētajos konteineros,bet gan pašiem nogādāt uz vasarnīcu vai mazdārziņu kompostēšanai.
    Kādā veidā to faktu pierādīt ,lai nebūtu jāsedz daļa no bioloģisko atkritumu apsaimniekošanas izmaksām daudzdzīvokļu mājai?

  • -6
    PSIA "Ventspils labiekārtošanas kombināts" 07.02.2024, 10:04:00

    Pašvaldības SIA “Ventspils labiekārtošanas kombināts” skaidro, ka tāpat kā par nešķirotu sadzīves atkritumu apsaimniekošanu, arī BIO atkritumu apsaimniekošanas izmaksas daudzdzīvokļu dzīvojamā mājā tiek sadalītas uz deklarēto personu skaitu mājā (ja mājā nav izvēlēta cita aprēķina metode).
    Ja klients var pierādīt, ka pastāvīgi uzturas vasarnīcā – tātad dzīvoklis netiek apdzīvots, un vasarnīcā atkritumi tiek apsaimniekoti atbilstoši normatīvo aktu prasībām, par periodu, kurā klients pastāvīgi uzturas vasarnīcā, rēķins par atkritumu apsaimniekošanu daudzdzīvokļu dzīvojamā mājā netiks izrakstīts.

  • 0
    Covid 19-24.ventspils.lv 07.02.2024, 14:57:13

    Vēlreiz Labiekārtošanas kombijnātam.
    Komentārā rakstīju,ka bioloģiskos atkritumus nogādāju kompostēšanai mazdārziņā (vai vasarnīcā),tas vēl nenozīmē,ka tur dzīvojam.Komposta kaudze tur izveidota pirms vairākiem gadiem,kad par BIO atkritumiem vēl nebija idejas.Kāpēc mums būtu jāmaksā par citu dzīvokļu saražotiem bioloģiskajiem atkritumiem?Kompostējam tādēļ,lai būtu mazākas izmaksas organiskajam mēslojumam mazdārziņā,ne jau atkritumu apsaimniekošanas dēļ!

  • 0
    nomaļnieks 07.02.2024, 09:16:06

    Gribētos redzēt, kā birojos tās cacas ar saviem lakotajiem nagiem knibinās vaļā tās tējas paciņas. Kafija un tēja birojos tiek patērēta lielos audzumos.
    Tāpat ābolu serdes, banānu mizas. Darba rutīnai nāks klāt jauna nodarbe - cīņa ar mazajām mušiņām(skābenēm). Kur nu vēl visādas alerģiskas reakcijas. Tie kas šo visu izdomāja, arī ir bioloģiskie atkritumi.

  • 0
    juris700 07.02.2024, 13:30:48

    Lasu un brīnos ka esu dunduks
    VLK lūdzu dundukam kā man apskaidrojiet un iztulkojiet šo Jūsu rakstu-kur loģika kko šķirot ja atbrauc viens auto visu samet kastē un aizved uz kopējo poligonu?ja šķiro,tad kādas atlaides pret nešķiroto....oi otrādi-par cik 1m³ sadārdzinājums pretstatā šķirots-nešķirots

  • -3
    PSIA "Ventspils labiekārtošanas kombināts" 09.02.2024, 09:13:11

    PSIA “Ventspils labiekārtošanas kombināts” rakstā nav minējis, ka BIO atkritumi un nešķiroti sadzīves atkritumi tiks savākti vienā maršrutā un vienlaicīgi tiks sabērti vienā transportlīdzeklī. Tāpat arī nav teikts, ka poligonā BIO atkritumu tālāka pārstrāde tiks veikta ar tām pašām iekārtām un ievērojot tos pašus tehnoloģiskos procesus, ko pārstrādājot nešķirotus sadzīves atkritumus.
    Savukārt atbildot par ieguvumu, maksa par BIO atkritumu apsaimniekošanu ir par 40% zemāka kā nešķirotajiem sadzīves atkritumiem (viena 240 l konteinera iztukšošana BIO atkritumiem -3.10 EUR, nešķirotajiem sadzīves atkritumiem- 6.21 EUR). Jāņem vērā, ka katrai mājsaimniecībai ietaupījums atšķirsies, ņemot vērā mājsaimniecībā radīto atkritumu apjomu un paradumus atkritumu šķirošanā.

  • 0
    juris700 07.02.2024, 13:37:21

    Un....Jūsu teksts...1.februāra, kad stājās spējā maksas izmaiņas par nešķirotu sadzīves atkritumu apsaimniekošanu, tā ir 15,51 EUR/m³ (ar PVN).
    Par nešķirotu!!!!tātad man ir kompostu kaudze,es šķiroju,kāpēc netiek pieminēts kad cena mainās uz leju???

  • -5
    Kristiāna 08.02.2024, 15:03:30

    Atkritumu šķirošana neaprobežojas ar bio un visi citi. Ir maksa par konteinera izvešanu, un konteinerā esošajiem atkritumiem. Ja vēlies samazināt maksu par atkritumiem - samazini atkritumu daudzumu. Izvērtē ikdienu, ko ēd, ko dzer, kādus atkritumus idkienā radi. Jo mazāk atkritumu, jo mazāk maksāsi.

  • -3
    PSIA "Ventspils labiekārtošanas kombināts" 09.02.2024, 09:15:23

    PSIA “Ventspils labiekārtošanas kombināts” Jums, Juris 700, jau iepriekš ir skaidrojis, kā tiek aprēķināta BIO atkritumu apsaimniekošanas maksa - atbilstoši Atkritumu apsaimniekošanas likumam maksai par BIO atkritumu apsaimniekošanu ir jābūt 60% apmērā no spēkā esošās maksas par nešķirotu sadzīves atkritumu apsaimniekošanu. Tātad: nešķirotu sadzīves atkritumu apsaimniekošanas maksa no 01.02.2024. ir 25,86 EUR/m3 (ar PVN) * 60% = maksa par BIO atkritumu apsaimniekošanu - 15,51 EUR/m3 (ar PVN).
    Ja Jūs mājās BIO atkritumus jau kompostējat un neplānojat veikt izmaiņas nešķirotu sadzīves atkritumu izvešanas grafikā, tad atkritumu apsaimniekošanas kārtība Jūsu mājsaimniecībā nemainīsies arī turpmāk – nešķirotu sadzīves atkritumi tiks izvesti saskaņā ar līguma noteikumiem, piemērojot spēkā esošo maksu par nešķirtu sadzīves atkritumu apsaimniekošanu (no 01.02.2024. 25,86 EUR/m3 (ar PVN)).

  • 0
    juris700 07.02.2024, 13:50:12

    Vlk nu atvainojos vēlreiz...bet ja priv māja bio met kompotkaudzē..kurš to kontrolēs vai tas tā notiek reāli?Jūs apsekosiet priv mājas ar prokurora atļauju ienākt teritorijā?!savādāk nav tiesību ienākt svešām personām privātajā teritorijā
    Nu sniedziet izsmeļošas skaidras atbildes

  • -5
    Kristiāna 08.02.2024, 15:05:39

    Ja gribi vienoties, ka Tu bio atkritumus nešķiro, bet noteikumiem atbilstoši veido komposta kaudzi, tad noteikti būs jāaizpilda atļauja par šī fakta pārbaudi. Tad arī varēs nākt un pārbaudīt .

  • 0
    Tepatvien 07.02.2024, 14:42:34

    Ja jau bio atkritumi tāpat tiek vesti uz Pentuļiem kā citi atkritumi, tad priekš kam tā ņemtne un pie tam tā antisanitārā vide, jo kas tos bio konteinerus tīrīs? Atbrauks auto, izbērs un konteineru atstās kāds nu tas ir. Nu tad gar privātmājām bez gāzmaskas nevarēs nemaz paiet. Tad labāk komposta kaudzi uzriktēt un bērt tur un pļauto zāli pa virsu. Nebūs jāmaksā par atsevišķo konteineru un samazināsies atkritumu daudzums parastā konteinerī. Turklāt vēl pašķirojot plastmasu, stiklu, metālu to apjomu var vēl samazināt. Un savā komposta kaudzē to procesu pareizi organizējot var tikt pie laba mēslojuma.

  • 0
    Covid 19-24.ventspils.lv 07.02.2024, 15:26:14

    Taisni tā-atslēgas vārds ir-labs bezmaksas mēslojums!

  • -6
    Kristiāna 08.02.2024, 15:11:17

    pašam ir jātīra savi konteineri, vai jāpērk tāds pakalpojums. Nu ko vēl jūs esat sagribējuši???
    Mums, daudzdzīvokļu mājā sētniece, īpaši vasarā, regulāri mazgā konteinerus, lai tie nesmirdētu, un nerastos nelūgti iemītnieki. Tā ir katra paša atbildība.

  • 0
    Barons (Freiherr von ...) 08.02.2024, 16:00:28

    Kristiān.
    Jūs patt varet mazgat sav Kājstarp,le ne būt smirdet pēc Siļķ.Le zinat.

  • -3
    PSIA "Ventspils labiekārtošanas kombināts" 09.02.2024, 09:17:43

    PSIA “Ventspils labiekārtošanas kombināts” skaidro, ka sadzīves atkritumu poligoni nav paredzēti tikai viena atkritumu veida pārstrādei vai apglabāšanai - tāpat kā līdz šim tajos tiek ievesti gan ražošanas atkritumi no uzņēmumiem, gan mājsaimniecībās radītie dažāda veida atkritumi, ko pārstrādā atbilstoši atkritumu sastāvam un tehnoloģiskajiem procesiem poligonā. Tāpat atkritumu poligonos ir paredzēta arī BIO atkritumu pārstrāde, izbūvējot jaunas iekārtas vai pilnveidojot esošās, kā tas ir poligonā “Pentuļi”.

  • -3
    PSIA "Ventspils labiekārtošanas kombināts" 09.02.2024, 09:20:45

    Atbilde foruma lietotājam Covid 19-24.ventspils.lv: Skaidrojam atkārtoti, ka, tāpat kā par nešķirotu sadzīves atkritumu apsaimniekošanu, arī BIO atkritumu apsaimniekošanas izmaksas daudzdzīvokļu dzīvojamā mājā tiks sadalītas uz deklarēto personu skaitu mājā (ja mājā nav izvēlēta cita aprēķina metode), neuzskaitot katra dzīvokļa atsevišķi radīto atkritumu apjomu.

  • 0
    Vadims Kevrelis 09.02.2024, 17:25:55

    Nesen raidījumā ''Vides Fakti'' tika apskatīta šī Bio atkritumu tēma un raidījumā izskanēja informācija ka Bio atkritumu konteineri daudzīvokļu mājās nedrīkst atrasties tuvāk kā 10 m no logiem. Kas sakāms ''VLK''.

  • 0
    Krišs Daugulis 12.02.2024, 23:04:34

    Jau gadus desmit viss tiek sašķirots un sadalīts tā, ka praktiski nav ko mest atkritumu konteinerā - gada laikā to nevar piepildīt. Pie kam stikls, metāls, plastmasa, PET(pirms depozīta ieviešanas) tiek izskaloti, sapiesti, PVC korķīši noskrūvēti un sašķiroti pēc plastikātu ķīmiskā sastāva apzīmējuma. Tas viss par saviem līdzekļiem tiek nogādats šķiroto atkritumu pieņemšanas punktos, pretī saņemot zīmodziņus talonos, kas sedz daļu (tikai) no kopējās atkritumu apsaimniekošanas maksas. Apsveicama sabiedrības iesaistīšana "No waste" kustībā!? Nē - VLK noteikumi paģēr obligātu atkritumu konteinera izvešanu(maksas), kaut gan tas ir tukšs.
    Varbūt "visgudrākais" arī uz šo problēmu var sniegt savu Latvijas Valstspilsētas, piedodiet - Pasaules (varbūt pat galaktikas) pārvaldes un biznesa absolūtā visziņa un visu jomu un nozaru ūberpupereksperta viedokli?

  • 0
    sranskis 13.02.2024, 10:37:58

    Varbūt šādā gadījumā vajag mainīt konteineru izvešanas biežumu? Man izved reizi 2 mēnešos, vienai kaimiņienei reizi 3 mēnešos.

  • 0
    edmundos 13.02.2024, 09:16:36

    Par pēdējo rindkopu žetons!!! :)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: