Avārijas situācija kādā daudzdzīvokļu mājā Rīgā, Krišjāņa Valdemāra ielā, no kuras pēc plaisu izveidošanās sienā evakuēja iemītniekus, aktualizēja dzīvojamo un publisko ēku drošas ekspluatācijas tēmu.

Pirms vairākām nedēļām Rīgā evakuēja 33 iemītniekus no daudzstāvu ēkas Krišjāņa Valdemāra ielā pēc tam, kad tika konstatēts, ka ēkas sienā ir vērojamas plaisas. Šī negadījuma iespaidā Ventas Balss vēlējās uzzināt, kāda situācija ir Ventspilī ar daudzstāvu dzīvojamo un nedzīvojamo ēku tehnisko stāvokli. Galvenais daudzdzīvokļu dzīvojamais fonds mūsu pilsētā celts 60.–80. gados vai vēl agrāk, tātad tiek ekspluatēts jau 40–60 gadus un ilgāk. Vecajā pilsētas daļā ir pietiekami daudz dzīvojamo un nedzīvojamo ēku, kurām ir jau vairāk nekā simts gadu. Daudzas senās ēkas stāv tukšas, bet to īpašnieki nesteidzas sakārtot savus īpašumus. Tukšās ēkas ātrāk kļūst nelietojamas. Vecpilsētā īpašu iedzīvotāju satraukumu rada vairākas mājas, tostarp – bijušās mūzikas skolas ēkas, arhitektūras pieminekļi Kuģinieku ielā 2 un Pils ielā 38.

Ventspils pašvaldības Būvniecības administratīvās inspekcijas vadītājs Jurģis Rasa atgādina, ka lielo publisko ēku tehnisko stāvokli uzrauga Būvniecības valsts kontroles birojs (BVKB), kas izveidots pēc traģēdijas Zolitūdē. Tieši biroja kompetencē ir arī ēku Kuģinieku ielā 2 un Pils ielā 38, kas šobrīd atrodas privātīpašumā, tehniskā stāvokļa uzraudzība. BVKB sabiedrisko attiecību speciāliste Elīna Balgalve informē, ka abas ēkas ir nedrošo būvju sarakstā, kuru ekspluatācija daļēji vai pilnībā ir aizliegta.

Saskaņā ar BVKB informāciju mūsu pilsētā ir noteiktas trīs šādas nedrošas ēkas – līdztekus minētajām bijušās mūzikas skolas celtnēm šajā kategorijā ietilpst arī Gūtšmita nams Kuldīgas ielā 2. Taču, ja ēka Kuldīgas ielā var sabrukt ar minimāliem draudiem apkārtējai videi un iedzīvotājiem, tad abas pārējās ēkas sava iespaidīgā lieluma dēļ rada nopietnus draudus pilsētvidei un garāmgājējiem. Īpaši apdraudošs tehniskais stāvoklis ir ēkai Kuģinieku ielā 2, kur eksperti konstatējuši plaisas sienās un citus konstrukciju bojājumus. Mūsu laikraksts vairākkārt tam pievērsis sabiedrības uzmanību. BVKB pārstāve skaidro, ka nama īpašniekam jāpilda kontrolējošās institūcijas norādes – jānorobežo bīstamā ēka, jānovērš nepiederošu personu iekļūšana tajā utt. Ventspils pašvaldība arī seko abu avārijas ēku stāvoklim. «Tikāmies ar ēkas Kuģinieku ielā 2 īpašniekiem. Viņi izraidīja lielu skaitu tur apmetušos bezpajumtnieku, aiznagloja visas durvis, ierīkoja apsardzi un signalizāciju, norobežoja ar žogu. Dažu mēnešu laikā ceram iegūt informāciju par turpmākajiem risinājumiem šajā ēkā,» stāsta Rasa. Visticamāk, runa varētu būt par ēkas konservāciju un tās konstrukciju nostiprināšanu, lai tā neapdraudētu apkārtējos.

Mūsu lasītāji pamanījuši arī ēkas Pils ielā 21 atsevišķu konstrukciju draudīgo stāvokli. Jurģis Rasa informēja, ka ticies arī ar šī nama īpašniekiem, piedāvājot viņiem pasūtīt būves tehniskā stāvokļa izpēti, lai saprastu, kāds tas patiesībā ir. «Strādājam ar vairākiem pilsētvidi degradējošiem nekustamā īpašuma objektiem,» skaidro Rasa, precizējot, ka publisko ēku tehniskā stāvokļa izpēte jāveic ik pēc desmit gadiem.

Būvniecības administratīvā inspekcija uzrauga visas nepubliskās ēkas pilsētā. Dzīvojamo ēku tehniskā stāvokļa apsekojumi namu pārvaldēm jāveic katru gadu. Mūsu pilsētā lielākais namu apsaimniekotājs – Ventspils nekustamie īpašumi (VNĪ) – tās pārvaldījumā esošās dzīvojamās daudzstāvu ēkas apseko divreiz gadā – pavasarī un rudenī, pastāstīja VNĪ Ekspluatācijas daļas vadītājs Valērijs Pļiskovs. Ja apsekojums atklāj vājās vietas, namu apsaimniekotājs pasūta detalizētāku tehnisko apsekošanu. Līdz šim iedzīvotāju drošību apdraudoši bojājumi dzīvojamo daudzstāvu māju konstrukcijās, piemēram, plaisas ēku pamatnē, nav konstatēti, apgalvo Pļiskovs. Dažās daudzdzīvokļu mājās nepieciešams nomainīt jumtu – Lielajā prospektā 37, 18, Pils ielā 26, Lielajā Dzirnavu ielā 19 u. c. Darbus plānots uzsākt šopavasar. Aleksandra ielas 15. namā tiks remontēti balkoni.

Regulāri dzīvojamo daudzstāvu namu konstrukciju apsekojumus veic arī apsaimniekotājkompānija Pārvaldnieks V, iesaistot tajos inženierus un tehniskās uzraudzības speciālistus, stāsta kompānijas pārstāvis Leonīds Aļohins. Īpaša uzmanība tiek pievērsta 9-stāvu ēkām, kurās gandrīz katru gadu jāaizdara šuves starp blokiem. Nopietnāki bojājumi ēku konstrukcijās nav konstatēti, informē Aļohins.

Lasi vēl

Komentāri (7)

  • 0
    Gārfilds 14.03.2023, 13:48:05

    Štrunts par to, ka ēkas ir kaut kādi mistiskie kultūras pieminekļi. Valstij, gan arī sabiedrībai ir pajāt uz to statusu. Tas tak nedod neko.

  • -4
    Renars Z 14.03.2023, 13:50:43

    Tie grausti izskatās briesmīgi.

  • 0
    reku 14.03.2023, 15:14:17

    Ko tad Ventspils patvaldība neiegādājās tās ēkas uzreiz pēc mūzikas skolas izvākšanas no tām?
    Varēja atjaunot kapitāli un atkal būtu mūzikas skola vecajā vietā!
    Nē,bet mazajam vīrelim vajadzēja Voldiņplacī koncertzāli,ka viņa māti aiz kājas!Tagad tas monstrs stāv par apsmieklu,kā piemineklis daža laba lielummānijai.

  • 0
    Gārfilds 14.03.2023, 16:22:22

    Nav eiropas projekts. Savu naudu tak neaiztiek. Pat kapličai gaida ārējo finansējumu.

  • 0
    Pornieks 14.03.2023, 17:48:35

    Ja sākotnēji likās šaubīgs tad laika gaitā pierādījies : konkrētais piemērs ir uzskatāmi dramatisks. Pateicoties mūsdienu tehnikai gluži visu pilsētu jau varētu pārcelt uz kādu vispār pilnīgi citu vietu ja tur pekšņi izrādītos izdevīgi apgūt tos daudzinātos struktūrfondus!

  • -2
    Būvniecības administratīvā inspekcija 17.03.2023, 10:13:52

    Ventspils valstspilsētas pašvaldības, turpmāk – Pašvaldība, iestādes “Ventspils domes administrācija” Būvniecības administratīvā inspekcija, turpmāk – BAI, informē, ka Pašvaldība, atbilstoši normatīvajam regulējumam, drīkst iegādāties īpašumus, kas nepieciešami pašvaldības funkciju nodrošināšanai, savukārt Ventspils Mūzikas vidusskola ir valsts iestāde. Tāpat informējam, ka vecās Ventspils Mūzikas vidusskolas ēkas Kuģinieku ielā 2, Ventspilī (turpmāk – Ēka) īpašnieks bija Valsts un tagad tā ir atsavināta privātpersonai. Ievērojot to, ka Ēka ir trešās grupas publiska ēka, tās ekspluatācijas pārraudzība piekrīt Būvniecības valsts kontroles birojam.

  • -2
    Marta P 15.03.2023, 15:24:48

    Jā, valsts nolaiž māju līdz pilnīgam kliņķim un tad pašvaldībai jāņem par pārspīlētu naudu jāatpērk un vēl jādomā kā to pēc tādas nolaišanas saglābt? Laikam neesat Ventspilnieks, ja tik ļoti nerūp, kur mūsu nauda tiek iztērēta. Tik nolaistu māju saglābt - tur nauda pazustu kā melnajā caurumā. Saprotu, ja būtu uzturēta ēka saprātīgi, tad vēl jā, bet te jau Valsts viņu neuzturēja, neko nedarīja lietas labā, un tad klusiņām nopārdeva kādam privātajam..

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: