Valsts vides dienests (VVD) līdz 10. oktobrim aicina bez maksas nodot vēsturiski radioaktīvos priekšmetus drošai to apsaimniekošanai. Radiāciju var saturēt tādas senas un vēsturiskas lietas kā pulksteņi, kompasi un militārie priekšmeti ar rādija krāsu, dūmu detektori ar plutoniju u.c. Lai vienotos par šo lietu nodošanu, nepieciešams vērsties Valsts vides dienestā.

Iedzīvotāji aicināti pievērst uzmanību vēsturiskiem priekšmetiem, kas, iespējams, glabājas mājās, garāžās un šķūnīšos, jo nereti vēsturiskas un senas lietas var būt radioaktīvas. Tās var neradīt tūlītējus radiācijas riskus, tomēr ilgākā laika periodā un apkārtējās vides apstākļu ietekmē var nevajadzīgi palielināt cilvēka radiācijas apstarojuma dozu.

Radioaktīvus avotus vai priekšmetus, kuriem pievienoti radioaktīvi materiāli ar mērķi uzlabot to īpašības, var atpazīt pēc radiācijas brīdinājuma zīmēm vai marķējumiem. Ja vizuālu norāžu nav, radioaktīvus priekšmetus var atpazīt arī pēc pielietojuma un ražošanas perioda – radioaktīvā krāsa, kuru izmantojot tika panākts efekts, ka priekšmeti tumsā spīd, tika lietota pulksteņos, kompasos un militārajā aprīkojumā kopš 20. gadsimta sākuma līdz 50.-60. gadiem.

VVD organizētās kampaņas laikā vēsturiski radioaktīvos priekšmetus bez maksas var nodot radioaktīvo atkritumu glabātavā ''Radons'' (Baldones pagastā, Ķekavas novadā), kā arī astoņās Latvijas pilsētās, tostarp Ventspilī. Lai vienotos par priekšmeta nodošanas vietu, laiku un kārtību, iepriekš nepieciešams vērsties VVD Radiācijas drošības centrā, darba laikā zvanot pa tālr. 67084308 vai 67084295, vai rakstot e-pastā prieksmeti@vvd.gov.lv.

VVD organizētā vēsturiski radioaktīvo priekšmetu nodošanas kampaņa notiek kopš 10. augusta, un pirmā mēneša laikā visā Latvijā nodots 61 radioaktīvs priekšmets – radiometrs, kuģa pulkstenis un dūmu detektori.

VVD vērš uzmanību, ka, atrodot aizdomīgu priekšmetu, nepieciešams konsultēties ar VVD Radiācijas drošības centru par radioaktīvo priekšmetu atpazīšanu un nepieciešamajiem aizsardzības pasākumiem.

Lasi vēl

Komentāri (3)

  • 0
    Cukurs 17.09.2022, 14:57:04

    Šīferis arī skaitās?

  • -1
    PSIA "Ventspils labiekārtošanas kombināts" 19.09.2022, 09:44:03

    Tā kā vēsturiski radioaktīvo priekšmetu nodošanas kampaņu organizē Valsts vides dienests (VVD), jautājumu gadījumā aicinām sazināties ar VVD Radiācijas drošības centru, darba laikā zvanot pa tālr. 67084308 vai 67084295 vai rakstot e-pastā prieksmeti@vvd.gov.lv.

  • 0
    Heinrich 17.09.2022, 15:22:40

    Valdīšana laikam bīstas,ka kāds varētu uzmeistarot mazgabarīta atombumbiņu?

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: