Aizvadītā nedēļā sociālajos tīklos tika publicēts video, kurā kāds iedzīvotājs ir pamanījis meža cūku, kas pieklīdusi Pārventā netālu pie Ventspils Augsto tehnoloģiju parka. Tomēr bažām nav pamata, skaidro Ventspils p.i. ''Komunālā pārvalde''.

Meža dzīvnieku iemaldīšanās Ventspils pilsētā nav nekāds retums. Ventspils teritorija ir ieskauta apkārt esošās meža platībās, tādēļ bieži ir novērojama savvaļas dzīvnieku pakāpeniskā tuvošanās pilsētvidei labākas dzīves (mazāka konkurence, pieejamāka barība) meklējumos. Visi meža dzīvnieki, kas iemaldījušies pilsētā, primāri atrodas panikas stāvoklī, tādēļ pie pirmās iespējas tie cenšas pilsētu atstāt. Ir gadījumi, kad dzīvnieks, piemēram, lapsas vai bebri, apmetas uz pastāvīgu dzīvi pilsētā, jo šeit ir vieglāk atrast pārtiku. Pilsētas vide dzīvniekiem ir sava veida patvērums, un šeit tie jūtas neapdraudēti, jo pilsētās medīt ir aizliegts. Savvaļas dzīvnieku ienākšana apdzīvotās vietās mūsdienās ir vērtējama kā dabisks process, kuru atsevišķos gadījumos nepieciešams regulēt, lai nodrošinātu cilvēku un savvaļas sugu dzīvnieku līdzāspastāvēšanu.

Latvijas valsts ir pasludināta par brīvu zonu no trakumsērgas. Katru gadu Pārtikas un veterinārais dienests veic savvaļas dzīvnieku vakcināciju pret trakumsērgu, izplatot speciāli sagatavotas ēsmas mežu teritorijās, tai skaitā Ventspils pilsētas teritorijā, aptuveni uz 1 kvadrātkilometru izsviežot pa 20-25 vakcīnām, taču nekad nevar izslēgt gadījumu par kāda slima dzīvnieka iespējamību.

Ja tiešām šķiet, ka dzīvnieka uzvedība ir aizdomīga, tas nemūk vai uzvedas agresīvi, tad lūgums zvanīt Ventspils pilsētas pašvaldības policijai uz dežūrdaļu, minot un aprakstot savu atrašanās vietu (tālruņa nr. 636 80808), ekstremālā gadījumā Ventspils pašvaldības policijas darbinieks var pieņemt lēmumu par turpmāko rīcību, ja tas rada apdraudējumu cilvēka veselībai un dzīvībai.

Lasi vēl

Komentāri (7)

  • -12
    Lika 28.01.2021, 10:29:16

    Šo cūku ļoti bieźi redzu un vienu reizi viņa pieskrien tūvu,mēs stāvējam trīs cilvēki ka pieminiekļi un nevaram saprast ko darīt?! Apkārt ne koku,ne krumu,kur paslêpties?! Dzīvnieks ļoti mīlzìgs un izskātas bīstams,jo arī bija dzirdāmas skaņas ka viņš dusmīgs. Mums palaimejas ka bija braukusi mašīna un cūka negaidāmi aizskrēja pļavā kura atrodas aiz būvnicības veikālam.Mēs pieauguši bijam šokā,nervozējam,bet iedomājāties ja tās būtu ar bērniem? Kāpēc visiem vienalga un nevar noķert to cūku speciāliestādes? Man liekas viņa dzīvo tūkšos garažos pie tehnologijas parka un skrien kur un kad grib.Tās viss ietekmē psiholoĝiski,draud mums un mūsu bērniem.Atkal visi sēž un gaida dienu kad cūka uzkritīs cilvēkam tad var būt būs izņêmta,murgs!!!! Iepriekš nekā????

  • -2
    P/i "Ventspils Komunālā pārvalde" 28.01.2021, 12:16:18

    Meža cūkas dzīvo tuvumā esošos Maurciema mežos un ienāk no turienes, tās nedzīvo garāžu kooperatīvā. Saskaņā ar Medību likumu pilsētas teritorijā nedrīkst veikt medības, kas drīzumā varētu tikt mainīts, un speciālos gadījumos varēs tikt pieņemts lēmums par atļauju izsniegšanu konkrētās teritorijās. Uz ielām ir bīstami veikt meža zvēra šaušanu, taču, ja tas apdraud cilvēku dzīvību, tas var tikt darīts. Par iespējamiem gadījumiem, kad pilsētas teritorijā tiek redzēta meža cūka, lūdzam informēt Ventspils pašvaldības policiju pa telefonu 636 80808, kas tuvumā esošo policijas ekipāžu var izsūtīt uz notikuma vietu, lai veiktu situācijas novērtējumu.

  • -1
    Eeeeeeeeee 28.01.2021, 10:59:31

    Šis i mans alus brāls! Mēs vien dien tā pa Pārventiņ līksmoj,jej bogu! Dzēr no spaiņiem alutiņ, lec no krūmājiem un biedēj cilvēks, skrējām pa snieg! Labs mežcūkiš! Labs!

  • -5
    .Panzerfaust 60 28.01.2021, 11:40:05

    Pilsētās medīt aizliegts saprotamu iemeslu dēļ-dēļ iespējamā lodes rikošeta.
    Bet vai nevarētu atdzīvināt mūsu priekšteču metodes-šaušanu no stopa (arbaleta),loka ar šķēpu arī varētu!Tikai nav nekā-ne aprīkojuma,ne iemaņu un galu galā arī dūšas...

  • -2
    Angriff 28.01.2021, 14:35:21

    Ir jau pie mums loka šaušanas klubs..
    Tikai tie sporta loki un bultas mežcūkai par švakiem.
    Vai nevarētu mēģināt ievilināt stiprā tīklā un tad ar kādu garkātainu pīķi nodurt?
    Būtu gaļa zupas virtuvei,pēc laboratoriskas pārbaudes,protams.

  • 0
    nomaļnieks 30.01.2021, 22:01:04

    Pilsētā cūku netrūkst- cita nesavāc suņu kakas aiz sava mīluļa, cita uz ielas piemēslo aiz sevis, cita vienkārši uzvedās, kā cūka.

  • 0
    mernigors 31.01.2021, 10:59:45

    Krājbankas izzadzējs, godājams Latvijas pilsonis, deputāts apgalvoja, ka ministru algas jāpaaugstina tādēļ, ka tāds ir likums( pats gan to ir pieņēmis). Te apgalvo, ka nevar tikt galā ar cūku, jo tāds ir likums. Muļķu zemē viss pa vecam

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: