Lai saglabātu Lielajā laukumā augošo dižkoku – parasto liepu – , nākamajā nedēļā notiks aizsargājamā koka vainaga kopšana un koka nostiprināšana, ko veiks profesionāli arboristi.

Lielā laukuma Ziemeļu daļā, Lielā prospekta tuvumā, aug parastā liepa, kura sava apjomīgā vainaga izmēra dēļ vēju ietekmē ir pakāpeniski sasvērusies uz bērnu spēļu laukuma pusi, tādējādi radot potenciālu bīstamību parka apmeklētājiem. Lai operatīvi novērstu koka turpmākās svēršanās riskus, piektdien Ventspilī ieradās sertificēts Dabas eksperts, Eiropas Arboristu padomes sertificēts arborists, koku eksperts un Latvijas Dendrologu biedrības sertificēts dendrologs Gvido Leiburgs, lai novērtētu koka stāvokli un kopīgi ar Ventspils stādījumu uzturētājiem rastu risinājumus turpmākajiem koka saglabāšanas un kopšanas darbiem.

Koku kopšana un ainavu veidošana tiek organizēta gada pirmajos mēnešos līdz 15. aprīlim, kad iestājas putnu ligzdošanas laiks un visi kopšanas darbi ir jāpārtrauc, tomēr izņēmuma un ārkārtas gadījumos koku kopšanas darbi tiek atļauti, saņemot atsevišķu pašvaldības atļauju. Lai dižkoku saglabātu, tiks veikti visi nepieciešamie koka saglabāšanas pasākumi, t.sk. koka vainaga apjoma samazināšanas un vainaga kopšanas darbi, pēc tam veicot koka nostiprināšanas darbus tā, lai novērstu turpmāku koka izgāšanos un sasvēršanos. Šos darbus veiks profesionāls arborists, kas ir speciāli aprīkots un apmācīts koku kopšanā, pārzinot darba paņēmienus strādājot augstumā.

Lasi vēl

Komentāri (4)

  • -3
    raitis 24.04.2019, 21:03:30

    KO VISIEM DOS ŠĪ LIETA JA 1 KOKU IZGLĀBS BET IZZĀĢĒS 20 HEKTĀRU MŪŽZAĻO LIETAS AUGSNI.

  • -7
    Cuca 25.04.2019, 10:28:06

    Un Sarkanmuižas dambī nozāģēja senseno skaisto un vareno vītolu, kmurš no ogļu putekļiem un vējiem aizsedza nedaudz pilsētu :)...

  • 0
    Vilis Skuja. 25.04.2019, 15:05:27

    Tas vītols jau sāka praulos pārvērsties.Tik vien derīgs,kā dūmkannā,ko ielikt.(Bitenieki sapratīs).

  • -5
    keda 25.04.2019, 10:50:49

    Ja lasītu uzmanīgāk, tad pamanītu, ka šī liepa ir aizsargājama, ko arī dara. Nez, man jau nu nešķiet, ka Ventspilī ir iemesls stresot par kāda koka nozāģēšanu, jo stāda tak atpakaļ lielos apjomos. Lai gan, protams, vienmēr var atrast iemeslu būt neapmierinātam :)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: