29. aprīlī Ventspils Bērnu bibliotēka, noslēdzot Valsts Kultūrkapitāla fonda finansiāli atbalstīto projektu Lasīšanas laboratorija, rīko tikšanos ar rakstnieku Māri Runguli.

Māris Rungulis ir viens no spilgtākajiem latviešu bērnu un jauniešu rakstniekiem, daudzu dzejoļu grāmatu un stāstu autors. Viņa ieguldījums Latvijas literatūrā novērtēts ar daudzām nozīmīgām balvām – grāmatas vairākkārt ir ieguvušas Bērnu žūrijas balvas, rakstnieks saņēmis godalgu Preses nama konkursā, Pastariņa prēmiju, Literatūras gada balvu un Jāņa Baltvilka balvu.

Autors dzeju sācis rakstīt vidusskolā pēc pirmajām neveiksmīgajām attiecībām, pirmā publikācija tapusi 18 gadu vecumā, mācoties 11. klasē. Bērnu un pusaudžu stāstiem pievērsies deviņdesmitajos gados. Viņš ir viens no retajiem un drosmīgajiem autoriem, kas pievēršas pusaudžu tematikai, arī izglīto bērnus par vēsturiskiem notikumiem. Rungulis ir vācis, apstrādājis un sastādījis mūsdienu bērnu folkloru. Viņa savāktie spoku stāsti, skaitāmpanti, joku stāstiņi izdoti grāmatās Spoku stāsti, Kaķis lēca smēdē, Joku stāsti u.c.

Autors uzskata: «Bērniem var rakstīt gandrīz par visu, kas notiek apkārt, jo nav jau tādas īpašās bērnu pasaules, kurā viņi dzīvotu. Viņi dzīvo kopā ar mums – pieaugušo pasaulē. Rakstot par nopietnām, eksistenciālām lietām, piemēram, nāvi, būtu jādomā par formu, kādā mēs to pasniedzam. Tai nu gan ir jābūt atšķirīgai, rēķinoties ar konkrēto vecumu.»

Māris Rungulis audzis un mācījies Liepājā, vēlāk studējis žurnālistiku Latvijas Universitātē. Studiju gados strādājis arī dažādus darbus: par ugunsdzēsēju, par fotogrāfu muzejā, par inkasentu bankā un korespondentu Liepājas pilsētas laikrakstā. Bijis redaktors žurnālā Zīlīte.

Tikšanās ar rakstnieku sāksies plkst. 12.

Lasi vēl

Komentāri (1)

  • 0
    Ēriks Kanders 73 28.04.2019, 18:09:55

    Autora lielākā atklāsme ir viņa ļauni ņirdzīgais gabals par Nekrietno Alfrēdu, faktisk Runguļa ALTER EGO grēksūdze, ko līdzīu var manīt "Doriana Greja portrets "...

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: