Iestājoties lašveidīgo zivju ieguves lieguma periodam, Valsts vides dienests (VVD) no 1.oktobra sācis pastiprināti kontrolēt lašu un taimiņu dabiskā nārsta upes, informēja VVD pārstāve Maruta Bukleviča.

Liegums ir spēkā līdz 31. decembrim. Galvenā uzmanība tiks pievērsta savvaļas lašu un taimiņu nārsta vietām Gaujā, Salacā, Ventā un to baseinu upēs. VVD palielinās inspekciju skaitu reģionos, kā arī piesaistīs papildspēkus no pašvaldībām, Valsts policijas un Zemessardzes, kā arī sadarbosies ar Dabas aizsardzības pārvaldes inspektoriem un sabiedriskajiem vides inspektoriem.

Dienests vērš uzmanību, ka lašu un taimiņu ieguve līdz 31. decembrim ir aizliegta visā Latvijā. Šis aizliegums neattiecas uz lašu un taimiņu nozveju, kas iegūta nespecializētajā zvejā Buļļupē un Daugavas posmā no ietekas jūrā līdz Rīgas HES. Šajā laikā tiek zvejoti arī vaislinieki zivju atražošanas vajadzībām.

Kā informēja Bukleviča, 2017. gadā lašu un taimiņu ieguves lieguma laikā dienesta inspektori noformēja 23 administratīvo pārkāpumu protokolus par zvejas un makšķerēšanas noteikumu pārkāpumiem. Četros gadījumos lieta tika nodota kriminālprocesa uzsākšanai. Latvijas iekšējos ūdeņos šajā laikā tika konstatēti un izņemti 176 bezsaimnieka zvejas rīki un konfiscēti 12 zvejas rīki, bet jūras piekrastē - 26 bezsaimnieka un četri nelikumīgi zvejas rīki.

Par 12 administratīvajiem pārkāpumiem pieņemts lēmums piemērot naudas sodu kopsummā par 730 eiro. Savukārt par zivju resursiem nodarītajiem zaudējumiem piešķirti sodi 1565 eiro apmērā.

VVD atgādina, ka par vienu nelikumīgi noķertu lasi vai taimiņu sods ir noteikts 715 eiro, ja tas iegūts iekšējos ūdeņos, un 429 eiro apmērā, ja tas iegūts jūrā. Turklāt likumpārkāpējiem tiek piemērots arī administratīvais sods par makšķerēšanas un zvejas noteikumu pārkāpumiem. Fiziskām personām tas noteikts no 280 līdz 700 eiro, bet juridiskām - no 700 līdz 4300 eiro. Ja noziedzīgā nodarījuma rezultātā konstatēts ievērojams zaudējums, pārkāpējam draud arī kriminālatbildība.

Dienests atgādina, ka savvaļas laši, kas nārsto un pirmos dzīves gadus pavada Latvijas upēs, ir unikāla, vairāku tūkstošu gadu laikā dabiskajiem apstākļiem pielāgojusies populācija, kura ir jāsaglabā kā mūsu nacionālais dzīvās dabas resurss.

Lasi vēl

Komentāri (4)

  • -1
    No malas 03.10.2018, 15:50:42

    Vēl hercoga Jēkaba laikā ķēruši lašus nārsta laikā Ventas rumbā Kuldīgā speciāli pītos grozos!
    Kā var valdīšana nolemt,ko būs brīv darīt un ko ne?

  • -1
    Mikess 03.10.2018, 16:02:37

    točna...Mans vectēvs teica - pie tilta dorč plunčājas,jāiet makšķerēt ...Tagad pat to aizliedz.Visādi lieki parazītkantori - VID ,VVD VVS,ANO,NATO un pārējie dzīvnieki kurus baro nodokļu maksātāji

  • 0
    Andris Emturs 04.10.2018, 10:20:29

    taisni prieks ēst ne dabas dotos lašus bet 2 dienās izaudzētus kā šampiņjonus

  • 0
    Nif nifs 05.10.2018, 09:45:00

    Kur paliek konfiscētās zivis?

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: