Visiem zināma ir patiesība, ka katram bērnam ir tiesības uzaugt ģimenē, tomēr nereti dzīves realitāte ir cita un ne katram bērnam ir tā laime saņemt pilnvērtīgu aprūpi un audzināšanu no saviem bioloģiskajiem vecākiem.

Vienā gadījumā vecākiem par bērnu parūpēties liedz atkarība no alkohola, no psihotropajām vielām, citā gadījumā vecākam nav prasmju un izpratnes par bērna vajadzībām, savukārt vēl citā gadījumā bērnu aprūpēt liedz vecāka veselības stāvoklis.

Regulāri, reizi nedēļā, bāriņtiesa sniedz Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijai (VBTAI) informāciju par bērniem, kuriem tiek meklētas audžuģimenes, kā arī informāciju par Ventspils audžuģimenēs ievietotajiem bērniem (apkopotie dati pieejami portālā www.bti.gov.lv). Pamatojoties uz Ventspils pilsētas bāriņtiesas lēmumiem, šī gada 8 mēnešos no ģimenēm ir izņemti 10 bērni, taču, uzlabojoties situācijai ģimenēs, vecāku aprūpē atpakaļ nodoti 5 bērni. Ārpusģimenes aprūpe ģimeniskā vidē tiek nodrošināta 76 aizbildnībā esošiem bērniem, 22 audžuģimenēs ievietotiem bērniem, no kuriem tikai 3 bērni ir ievietoti audžuģimenēs Ventspilī. Taču joprojām 18 bērni atrodas ilgstošas aprūpes iestādēs, viņiem tiek meklēta iespēja dzīvot audžuģimenē vai aizbildņa ģimenē.

Bāriņtiesas darbinieki regulāri apzvana citu pašvaldību bāriņtiesas, lai uzzinātu, vai kāda no to audžuģimenēm ir gatava uzņemt bērnus, kā arī tiek zvanīts jau iepazītām audžuģimenēm, lai apzinātu, vai nebūtu iespējama turpmāka sadarbība kāda bērna aprūpē. Šādu darbību rezultātā ir rasta iespēja jau iepriekš minētajiem 22 bērniem augt pilnvērtīgās, mīlošās un gādīgās audžuģimenēs, 6 no bērniem iepriekš ir uzturējušies aprūpes iestādē. Par katra ilgstošas aprūpes iestādē esoša bērna psihofizioloģisko attīstību bāriņtiesa sagatavo informāciju un par to informē VBTAI. Bāriņtiesa vairākkārt ir vērsusies VBTAI ar lūgumu, lai rastu vietu audžuģimenēs 18 bērnu aprūpes centrā esošajiem bērniem, jo viena no VBTAI darbības prioritātēm ir sekmēt ārpusģimenes aprūpes ģimeniskās vides attīstību. Tomēr visos gadījumos ir saņemtas atbildes, ka neviena audžuģimene nav gatava uzņemt šos bērnus.

Informācija par atlīdzību audžuģimenei 2018. gadā

Ir palielināta valsts atlīdzība audžuģimenei par audžuģimenes pienākumu pildīšanu: 171 eiro par vienu bērnu, 222,30 eiro par diviem bērniem, 273,60 eiro par trim un vairāk bērniem, pirms tam visiem atlīdzība bijusi vienāda – 113,83 eiro. Šeit vietā atgādināt, ka audžuģimenē vienlaicīgi nevar būt vairāk par 6 bērniem, t.i., pašu, aizbildnībā un audžuģimenē pieņemtie. Arī ģimenes valsts pabalstu lielums, ko audžuģimene saņem no valsts, atkarīgs no bērnu skaita – 11,38 eiro par pirmo, 22,76 eiro par otro, 34,14 eiro par trešo, 50,07 eiro par ceturto un nākamajiem bērniem.

Ir palielināts pašvaldības pabalsts bērna uzturam, t.i., 220 eiro par bērnu līdz 7 gadu vecumam un 258 eiro par bērnu no 7 gadu vecuma. Pašvaldība reizi gadā piešķir audžuģimenei pabalstu mīkstā inventāra iegādei 107 eiro apmērā.

Audžuģimeņu atbalsta centrs

Rudenī darbu uzsāk audžuģimeņu atbalsta centri. Ventspils pašvaldība ir parakstījusi nodomu protokolus par sadarbību ārpusģimenes aprūpes atbalsta centru izveidē un pakalpojuma sniegšanā ar biedrību Latvijas SOS Bērnu ciematu asociācija (kas ieguvusi ārpusģimenes aprūpes atbalsta centra statusu), nodibinājumu Sociālo pakalpojumu aģentūra un biedrību Piecas izaugsmes formulas Ventspilī.

Pašreiz Labklājības ministrijā notiek pārējo organizāciju izvērtēšanas process, pēc kura taps zināms, vai tiks piešķirts atbalsta centra statuss.

Atbalsta centru uzdevums būs nodrošināt audžuģimeņu, tajā skaitā speciālo audžuģimeņu, un adoptētāju apmācības, organizēt atbalsta grupas aizbildņiem, kā arī nodrošināt atbalsta centra speciālistu atbalstu u.c. Atbalsta centri nodrošinās arī psihologu audžuģimenēm izpētes procesa laikā un piedalīsies audžuģimeņu izvērtējumā pēc vienotiem kritērijiem.

Jaunie Audžuģimeņu noteikumi, kas stājušies spēkā 2018. gada 1. jūlijā, nosaka, ka tiek ieviestas divu veidu specializētās audžuģimenes – krīzes audžuģimenes un specializētās audžuģimenes, kuras uzņem bērnus ar smagiem funkcionālajiem traucējumiem. Specializētajām audžuģimenēm plānots lielāks atalgojums nekā pārējām audžuģimenēm un vienreizēja kompensācija mājokļa pielāgošanai 500 eiro apmērā, kā arī sociālās garantijas.

Izstrādātas jaunas prasības mācību programmu saturam topošajām audžuģimenēm. Tas paredz citu pieeju – apmācību ilgums iepriekšējo 98 stundu vietā paredz vismaz 50 akadēmiskās stundas (teorētiskās un praktiskās nodarbības) un vismaz 16 akadēmiskās stundas praksi. Prakses daļa tiek organizēta katrai ģimenei individuāli. Specializētajām audžuģimenēm paredzēta papildu mācību programmas apguve.

Dāvā arī tu bērnam iespēju izaugt ģimeniskā vidē

Ventspils pilsētā pašreiz ir astoņas audžuģimenes, no kurām tikai septiņās ir ievietoti bērni. Joprojām 18 no bioloģiskajām ģimenēm šķirti bērni alkst mīlestību un gaida iespēju turpināt dzīvi ģimenē – audžuģimenē vai pie aizbildņa.

Ventspils pilsētas bāriņtiesa aicina pieteikties jaunas audžuģimenes un ģimenes, kuras vēlētos iegūt aizbildņa vai viesģimenes statusu un kuras ir gatavas no ģimenes šķirtajiem bērniem sniegt savu atbalstu un iespēju augt ģimeniskā vidē.

Ventspils iedzīvotāji ir laipni aicināti uz tikšanos ar Ventspils pilsētas bāriņtiesas darbiniekiem apmeklētāju pieņemšanas laikos – pirmdienās no plkst. 15.00 līdz 18.00 un trešdienās no plkst. 9.00 līdz 12.00 – Raiņa ielā 10, Ventspilī (ieeja no Andreja ielas). Par iespēju tikties citā, sev vēlamā laikā lūgums zvanīt pa tālruni 63601246 vai 26511025.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: