Augustā un septembrī veiktā Ventspils iedzīvotāju aptauja liecina, ka 96% ventspilnieku ir apmierināti ar dzeramā ūdens kvalitāti un 89% pilsētas iedzīvotāju ikdienā uzturā lieto ūdeni no krāna.

Aptaujā, ko veica socioloģisko pētījumu centrs SKDS, piedalījās 600 dažāda vecuma respondentu, kuri dzīvo dažādās vietās pilsētā. Saskaņā ar aptaujas rezultātiem 70% aptaujāto ventspilnieku katru dienu dzer tikai vai pārsvarā krāna ūdeni un vēl 19% respondentu to izmanto paralēli veikalā pirktajam vai ūdenim no akas. Un tikai neliela daļa aptaujāto jeb 3% dzeramo ūdeni Ventspilī novērtējuši kā neapmierinošu, par iemeslu visbiežāk minot ūdens cietību.

«Iedzīvotājiem jāņem vērā, ka dzeramo ūdeni mēs saņemam no artēziskajiem urbumiem. Bet pazemes ūdeņiem vienmēr ir lielāka cietība nekā virszemes ūdeņiem,» skaidro pašvaldības SIA ŪDEKA valdes priekšsēdētājs Edgars Daugelis. Ventspils ūdensapgādei ŪDEKA iegūst ūdeni no 11 lielas jaudas artēziskajiem urbumiem, kas atrodas ūdens ieguves vietā Ogsils Tārgales pagasta teritorijā. Ūdeni iegūst līdz pat 70 metru dziļumā, kur tas ir droši aizsargāts no cilvēka darbības ietekmes.

«Pazemes ūdens ir tīrs, tam nav nepieciešama ķīmiskā apstrāde. Tas ir bagāts ar minerāliem, kas nepieciešami cilvēka organismam, tai skaitā kalciju un magniju, kas arī nosaka ūdens cietību,» turpina Edgars Daugelis. No artēziskajiem urbumiem iegūto ūdeni nepieciešams attīrīt tikai no liekās dzelzs, amonija un mangāna. Dabīgais dzeramā ūdens attīrīšanas process, neizmantojot ķīmiskas vielas, notiek ar cilvēkam un apkārtējai videi draudzīgām tehnoloģijām atdzelžošanas stacijā. Attīrīšanas process ietver intensīvu gaisa padevi un kvarca filtru izmantošanu. Pielietotā tehnoloģija ir efektīva un neprasa papildu ūdens apstrādi.

Kliedējot mītu par to, ka ūdens cietība negatīvi ietekmē tā kvalitāti, uzņēmuma ŪDEKA speciālisti skaidro, ka normatīvajos aktos nav noteiktas konkrētas ūdens cietības normas. Dzeramajam ūdenim Ventspilī ir vidējs cietības rādītājs 5 mgekv/l, kas ļauj to pilnīgi droši lietot uzturā. ES pieļaujamā ūdens cietība ir līdz 7 mgekv/l.

Vienīgais cietā ūdens trūkums ir kaļķakmens nogulšņu veidošanās uz sadzīves tehnikas detaļām, tai skaitā uz tējkannas iekšējām sienām, vārot ūdeni. Uzņēmuma ŪDEKA vadītājs Edgars Daugelis saistībā ar to norāda: «Kaļķakmens nogulsnes vārot neatstāj tikai destilēts ūdens, kurā nav nekādu minerālu.» Cilvēkam daudz lietderīgāks ir minerālvielām bagātināts dzeramais ūdens. Ja nepatīk kaļķu nosēdumi, kas veidojas uz sadzīves tehnikas, no tā var viegli atbrīvoties. Jebkuras sadzīves tehnikas lietošanas instrukcijā parasti ir ūdens cietībai veltīta sadaļa ar ieteikumiem katrai cietības pakāpei. Ūdens cietības līmeni, ja nepieciešams, var pazemināt, izmantojot speciālus filtrus. Pārdošanā pieejami arī dažādi līdzekļi sadzīves tehnikas attīrīšanai no kaļķu nosēdumiem. Vienkārša, pieejama un droša metode tējkannas attīrīšanai no kaļķa nosēdumiem – ūdens uzvārīšana, pievienojot tam citronskābi.

Uzņēmums ŪDEKA veic regulāras dzeramā ūdens kvalitātes pārbaudes centralizētās ūdensapgādes sistēmā. Ūdens kvalitāti regulāri kontrolē arī neatkarīgas kontrolējošās instances, veicot nepieciešamās analīzes. Pārbaužu rezultāti atbilst gan Latvijā, gan ES noteiktajiem standartiem. Katru nedēļu piektdienā dzeramā ūdens analīzes rādītāji, tostarp cietība, tiek publicēti uzņēmuma mājaslapā www.udeka.lv. Ikviens, kuru interesē dzeramā ūdens kvalitāte, var sekot līdzi ūdens analīzes rādītājiem.

ŪDEKAS vadītājs Edgars Daugelis vērš uzmanību, ka tīrs un kvalitatīvs dzeramais ūdens ir īsta bagātība, kas ventspilniekiem pieejama papilnam. Ventspils ūdensapgādei izmanto tikai 30% no mums pieejamajiem ūdens krājumiem. Tajā pašā laikā pēdējos gados klimata pārmaiņu un citu procesu rezultātā daudziem mūsu planētas reģioniem ir liels dzeramā ūdens deficīts. Ar šo problēmu jau saskaras arī Dienvideiropas valstis. Savukārt tās valstis, kur dzeramā ūdens netrūkst, sāk to eksportēt uz vietām, kur tā trūkst.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: